A Bitcoin lényege

Az alábbi bejegyzés „A Bitcoin lényege” c. oktató videóm írásos változatát tartalmazza.

Ciao, Árpi vagyok. Ez itt a decentri, és ma a Bitcoin lényegéről fogok beszélni Nektek.

2009 óta van bitcoin. 2009 óta sokat bizonyított a bitcoin fizetőeszköz is és a Bitcoin hálózat is. Többek között bizonyította azt, hogy törhetetlen és hogy mindenkitől független, tehát cenzúrázhatatlan, betilthatatlan, szankcionálhatatlan.

Ennek hasznossága világszerte egyre egyértelműbbé válik, ahogy a központosított társadalmi rendszerek egyre központosítottabbá válnak, mivel csak így tudnak fennmaradni.

Ha megnézzük, mit tud az átlagember a Bitcoinról, országonként nagyon eltérő képet látunk.

Ebben nagy szerepet játszik az adott ország gazdasági helyzete, valamint az, hogy az adott nemzet által használt hivatalos fizetőeszköz az elértéktelenedés mennyire intenzív fázisában van, továbbá jelentős szerepet játszik ebben a média is, például olyanokat skandálva, hogy ez egy rendkívül spekulatív eszköz, ami mögött nincs fedezet, miközben energiapazarló és bármikor hirtelen elveszítheti az értékét.

Az imént elhangzottak nagyrészt igazak a legtöbb kriptóra, de a bitcoinra egyáltalán nem.

A Bitcoin eszméletlenül komplex. Egyik nagyon fontos vonatkozása, hogy a történelem során először egy mindenki által manipulálhatatlan globális fizetőeszközt biztosít az emberiség számára. Ez gyökeresen változtatja meg mindazt, amit ma társadalomként ismerünk, mert manipulálhatatlanságát a Bitcoin hálózat decentralizáltsága biztosítja.

A Bitcoin decentralizált hálózata a széles körben ismert bányászgépeken túl több tízezer szerverből áll, melyek a világ különböző pontjain vannak. Ezeken a szervereken egységes szoftver fut, és az emberi szabadság irányába elkötelezett szervergazdák üzemeltetik önkéntes alapon. Ha eddig nem ismertél ilyen szervergazdát, most bemutatkozom. Fő célunk nem a saját meggazdagodásunk, hanem az alapvető emberi értékeken alapuló társadalom megteremtése, illetve annak kialakulásának támogatása. Ez nem a távoli jövőben fejti ki hatását, hanem 2009 óta folyamatosan. A jóléti országok polgárai hajlamosak azt gondolni, hogy a bitcoinnak nincs még társadalmi haszna, miközben kiszolgáltatottabb emberek milliói évek óta napi szinten a bitcoin segítségével vészelik át azt a zűrzavart, amit mi, nyugatiak kollektíven most kezdünk magunk körül érzékelni.

Ahogy az előbb említettem, a Bitcoin eszméletlenül komplex.

Könyvek, előadások, oktatóanyagok, podcastok, hírportálok százai foglalkoznak vele világszerte sok szemszögből, számtalanféleképp megfogalmazva, mert nem lehet egyetlen könyvtől vagy egy újságcikk sorozattól azt várni, hogy teljességében kifejti a témát. A Bitcoinról úgy lehet alapszintű megértésre szert tenni, hogy alapos és hiteles források sokaságát tanulmányozzuk nagyjából száz órán keresztül.

Szerinted azok az újságírók foglalkoztak vele legalább száz órán keresztül, akik az orrod alá dugják egyik nap az aktuális világjárványról, másnap egy háborúról, harmadnap pedig brit kutatók legfrissebb felfedezéseiről írt fejtegetéseiket?

Egyáltalán kinek éri meg több száz órát foglalkozni ezzel a témával? Úgy tudom, eddig mindenkinek, aki megtette. Nem ismerek senkit és nem hallottam senkiről, aki legalább 100 órát foglalkozott volna a témával, és úgy beszélne róla, mint ahogy a fősodratú médiából hallunk róla, vagy ahogy a jegybankok beszélnek róla.

Lehetséges, hogy egyébként ők is értik a Bitcoin lényegét, csak az az érdekük, hogy ne értsék, vagy úgy beszéljenek róla, mintha nem értenék?!

Az egyéni érdek emberi mivoltunkból adódóan alapvetően az első helyen trónol, és hajlamosak vagyunk sok mindent ez alá rendelni. Tudatosodva, fejlődve képesek vagyunk ezen felül emelkedni, és először a szeretteinkre is tekintettel lenni, aztán ez a kör szép fokozatosan bővül, ahogy felismerjük, hogy már nem a túlélésükért küzdő, egymással versengő ösztönlények illetve elkülönült csoportok vagyunk, hanem egy egymásra utalt világközösség. Ez folyamatosan alakul. Nagyon sokan tudatosan dolgoznak magukon, és sokan segítenek másoknak magukon dolgozni. Szépen alakulunk mint emberiség. Lassacskán felnövünk, és megkérdezzük, hogy itt a 21. században miért olyan pénzt használunk, ami egyre értéktelenebb, a tömegek számára pedig egyre nagyobb szenvedést okoz, és miért olyan központosított gazdasági rendszert működtetünk még mindig, ami egyre intenzívebb fogyasztást igényel, növekvő árakat generál, és emberek millióit teszi robottá. Mert ha megkérdezzük, rájöhetünk, hogy ezt lehet másképp is.

Mert van egy az egész világot behálózó információs rendszerünk, amit senki sem tud manipulálni. Ez az internet.

És van egy az egész világot behálózó pénzügyi rendszerünk, amit senki sem tud manipulálni. Ez a Bitcoin.

És van egy az egész világot villámgyorsan bejáró pénzügyi eszközünk, amit senki sem tud manipulálni, és pont úgy működik, ahogy szükségünk van rá. Ez a bitcoin.

Laikusok rendszeresen hivatkoznak úgy a bitcoinerekre, hogy “a bitcoin hívők”, mint akik hisznek a Bitcoinban.

Mivel a bitcoin rendkívül komplex, óhatatlanul úgy ismerkedik vele mindenki, hogy bizonyos dolgokat elhisz róla, bizonyos dolgokban pedig kételkedik. Aztán ahogy tovább tanul róla, egyre kevesebbet kételkedik, mert amit addig egy kicsit elhitt, arról közben bizonyságot nyer. Közben talán kicsit elhisz valami mást, amiben azért kételkedik is, és talán előbb-utóbb ennek is utána néz, de lehet, hogy ezen a területen éppen semmi kedve vagy gusztusa utána nézni a tényeknek. Az, hogy ki mennyit hisz és mennyit tud a Bitcoinról, személyenként nagyon eltérő, és ráadásul az idő előrehaladtával is változik.

Én 2019 óta napi több órában, összességében több ezer órát foglalkoztam a Bitcoinnal könyveket olvasva, angol nyelvű beszélgetéseket, podcastokat hallgatva. Nem hiszek a Bitcoinban. Természetesen nem tudok róla mindent, hanem sok mindent elhiszek róla másoknak, de csak olyanoknak hiszek, akikről tudom, hogy nálam többet foglalkoztak vele és nálam mélyebbre hatóan tanulmányozták, legalábbis abban a bizonyos vonatkozásban, amiről elmélyülten beszélnek vagy írnak.

Mi a helyzet a bitcoinról magyar nyelven elérhető anyagokkal?

Valóságos labirintus. A bulvárlapok és a jegybankok mind egy kalap alá veszik a bitcoint a kriptókkal. Legalábbis a külső kommunikációjukban. Mindeközben sajnos a legtöbb magyar kriptó arc altcoinokat népszerűsít, mert abból anyagi hasznuk van. Ez nagyon szomorú és bosszantó. Leginkább azért, mert összezavarja az érdeklődőket, bizonytalanságot szül, ami azoknak kedvez, akik szeretnek zavarosban halászni. Ez nem tisztességes. Személyes küldetésem a magyarországi bitcoin kommunikáción markánsan változtatni. Ezért hoztam létre ezt a youtube csatornát.

A decentrin kizárólag decentralizált fizetőeszközről lesz szó, tehát csak bitcoinról. A bitcoin decentralizált és alapvető emberi, morális értékeken alapul és azokat támogatja. A kriptó nem decentralizált, és nem a morál a lényege, hanem a versengés, a jobbnak, szebbnek látszás (rendkívül fantáziadúsan egyik gyorsabb, másik titkosabb, harmadik zöldebb) mint a bitcoin. Ez nekem azért sem új, mert ez teljesen ugyanígy néz ki a Teslával, és azokkal, akik a versenytársuknak deklarálják magukat. Az ő modelljeiket a média rendre “Tesla killer”-nek titulálja. Se a Bitcoinnak, se a Teslának nincs egyetlen versenytársa sem. Az úgynevezett versenytársak egymással versengenek, sok nagy befektető a médiával karöltve adja alájuk a lovat, miközben eszméletlen erőkkel próbálják hitelteleníteni a disruptort, vagyis a Bitcoint illetve a Teslát.

A Teslát azért is hoztam itt be, mert én azon keresztül találkoztam a Bitcoinnal. Először a Tesla nyűgözött le, azt kezdtem el támogatni, miközben hallgattam az azt körülvevő mocskolódást. Aztán egy elkötelezett Tesla befektető Bitcoinnal kapcsolatos félmondata kapcsán kezdtem el a Bitcoinnal ismerkedni, és egyre inkább felismertem, hogy a pénzügyi témákban is elég nagy a zűrzavar.

Rendkívül fontos, hogy az átlag ember végre tisztán lásson az alapvető pénzügyi kérdésekben.

Ahhoz, hogy valaki megértse a Bitcoint, alapvető pénzügyi ismeretekre van szükség, hogy alapjában véve mi a pénz, milyen funkciókat tölt be a pénz, a különféle pénz fajtákról, hogy melyik fajta pénz vagy valuta milyen tulajdonságokkal rendelkezik, milyenek a mai ún. fiat valuták, és miért értéktelenednek el menthetetlenül.

A pénz képezi civilizációnk alapját. Tehát az, hogy milyen pénzt használunk, alapvetően meghatározza, hogy hogyan működünk. A manipulálható pénz manipulált társadalmat szül. Nézz körül! Szerintem látod. Ennek része pl. a tonnányi szemét, a nívótlan reklámok, a gerinctelen csúszómászók, a rendkívül nyereséges multi cégek és bizony a háborúk. Az egészséges pénz, pedig egészséges társadalmat szül. Ha megnézel néhány bitcoinert, vagy akár bitcoiner országot, jól látszik a különbség.

Jó hír, hogy egyre több oktatóanyag érhető el magyar nyelven. Most szeretnék ezekre rámutatni, mert nagyon fontosak.

Lefordítottam egy átfogó, ingyenes, közérthető pénzügyi oktatóanyagot, melyben az imént említett témák vannak kivesézve viszonylag könnyen megérthetően. A linkjét megtalálod a leírásban.

Összeszedtem egy csokorba a magyar nyelven elérhető Bitcoin témájú könyveket. Link a leírásban.

Tartottam egy előadást Bitcoin kontra CBDC „szabadok legyünk, s ne rabok” címmel. Link a leírásban.

Berendeztem egy kis otthoni stúdiót a BitcoinBázis támogatásával, és elkezdtem oktató videókat készíteni.

Támogasd Te is a magad módján a csatornát! Minden kattintás, megtekintés, megosztás támogatja a csatornát és a magyarországi decentralizált oktatást. Iratkozz fel, és garantálom, hogy sok izgalmas tartalomról kapsz értesítést!

Válassz ki valamit az imént említett oktató anyagokból, és tanulj a Bitcoinról!

Köszönöm a figyelmet. Sziasztok!

BitcoinBázis

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük