Bitcoin ETF

A Bitcoin ETF-eket azért fogadták el az amerikai szabályozó szervek, mert a cégek és vállalatok számára sokkal bonyolultabb bitcoint vásárolni, mint a magánembereknek, ugyanakkor egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy tetszés szerinti időpontban és mértékben tudjanak bitcoin kitettségre szert tenni.

Erre hozták létre ezt a fajta befektetési eszközt, aminek az árfolyama leköveti a bitcoin árfolyamának mozgását, miközben a birtoklója nem ér hozzá egy olyan szabályozatlan eszközhöz, mint a bitcoin. Így az amerikai tőzsdén idén januártól bármilyen pénzügyi szereplő bármikor bármekkora összeget be- és kimozdíthat olyan befektetési eszközbe, amely árfolyamát tekintve úgy viselkedik, mintha bitcoin lenne, miközben nem az. Ugyanakkor mindeközben nem érdemes szem elöl veszíteni azt a momentumot, hogy valójában ki is a birtoklója annak a pénzügyi eszköznek. Ez azért nem mindegy, mert nem a befektető az, hanem a pénzügyi intézmény. Ezért nem javaslom bitcoin ETF tartását. Olyan ez ahhoz képest, mintha valódi bitcoint birtokolna valaki, mint a dollár, az euró vagy a forint esetén a bankszámlán tartott pénz kontra az otthon tartott készpénz.

Előbbi esetben ugye egy intézménynél van jó alaposan megőrizve, és a tulajdonosa egyenlegét nyilvántartja az intézmény, továbbá a tulajdonos igény esetén kivehet belőle akkor és annyit, amikor és amennyit az intézmény átadni képes és hajlandó. Utóbbi esetben emberünk otthon tartja a készpénzét, ő maga őrizgeti, tehát felelősséget vállal érte, miközben olyan kockázatokat vállal, mint a betörés vagy például természeti katasztrófák, viszont bármikor bármennyit bárkinek úgy adhat, hogy abban senki sem tudja megakadályozni, bárki elől el tudja titkolni, mert az az ő privát ügye, hogy mikor mire mennyit költ abból, ami az övé.

Ez egy nagyon érzékeny terület, mert a hatóságok azt hajtogatják, hogy így nem tudják biztosítani a pénzmosás elleni védelmet, miközben a bankok intenzíven mossák a pénzt. Amikor erre fény derül, kiszabnak rájuk egy röhejes mértékű büntetést, amit röhögve kifizetnek, senki sem megy börtönbe, és minden megy tovább ugyanúgy. De nem is erről akartam írni, hanem hogy a hatóságok szeretnék abszolut kontrollálni a pénzügyeinket, mert ugye vannak köztünk terroristák és veszélyes bűnözők. Ezért logikus lépés a készpénz eltörlése, és olyan központilag teljesen kontrollált valuta bevezetése, melynek minden egyes tranzakcióját lát a központ. És nem csak látja, hanem tudja engedélyezni vagy letiltani. Ez a CBDC, amin dolgoznak a világ jegybankjai.

Sokan érthetően befeszülnek ellene, és zsigerből jön, hogy ragaszkodjunk a készpénzhez. De milyen készpénzhez? A török lírához pl. már nem sokan ragaszkodnak, mert rohamosan értéktelenedik. Aki azt mondja, hogy a forint nem értéktelenedik, és ragaszkodjunk hozzá, az álomvilágban él, és nem látja, hogy éveken belül biztos, hogy lapátolni fogjuk a forintot, az eurót és a dollárt is. Ezért akik kicsit is értenek a pénzügyekhez, nem készpénzben meg bankbetétben tartják a vagyonukat.

Tehát ha értékálló pénzt akarok tartani, akkor bitcoint tartok, de úgy, hogy birtoklom, vagyis felelősséget vállalok érte, és bármikor hozzáférek, és senki sem tudja megakadályozni, hogy akkor annak annyit fizessek, amikor akinek amennyit akarok, mert az enyém. Ki lehet hirdetni, hogy illegális, mint ahogy Kína kb 20x megtette, de az nem akadály, csak tiltás, ami nem egyenértékű.

Ezért nem javaslok bitcoin ETF-et tartani, hanem sokkal inkább saját tárcában valódi bitcoint. Ez a pénzügyi forradalom.

Az ETF-ekbe nyomják csak a pénzt az óriás vállalatok! Miért? Mert kezdik érteni, hogy a bitcoin olyan értéktároló, amiből egy kicsi nekik is jól jön. És aki később vesz, drágábban vesz. Mert sokminden lufi a kötvénypiacot, a részvénypiacot, az ingatlanpiacot, a fiat valutákat és a legtöbb kriptót beleértve, de ami nem lufi, hanem valódi energiafedezet van mögötte és nem utolsó sorban a legszűkösebb pénzügyi eszköz, az a bitcoin.

És a központi hatóságok ezt azért nem mondják ki, mert akkor a lakosság is kétpofára vásárolná a bitcoint, és nem maradna idő bevásárolnia magát a milliárdosoknak. Ez nagyon gusztustalan, de ez van.

És mi van azzal párhuzamosan, hogy a FED elnöke nyíltan kijelentette, hogy az a fiskális politika, amit eddig műveltek, teljesen fenntarthatatlan? Gyakorlatilag ezzel elismerte, hogy hamarosan egyre több valuta hiperinflálni fog. Mert „kénytelenek” lesznek újra eszméletlen mennyiségű pénzt nyomtatni. Konstruktív javaslatuk nincs. Azt sem mondják, hogy bocsi, elk*rtuk a világ pénzügyeit.

Aki ezt még olvasod, ne pánikolj, az sosem jó tanácsadó, hanem tanulj a Bitcoinról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük