HUSZONEGY

Elkészült a huszonegy honlapja, ezáltal felkerült a magyar bitcoinerek csoportja a twentyone.world térképére.

A twentyone.world olyan nyílt közösségek hálózata, melyek helyi, magas minőségű, kizárólag bitcoinnal kapcsolatos tartalmakat osztanak meg. Minden egyes közösség nyílt teret biztosít az adott ország bitcoinerei számára, hogy összekapcsolódjanak, együttműködjenek és közösen ötleteljenek.

Az említett közösség Németországban indult EINUNDZWANZIG néven. Két bitcoiner srác elkezdett heti rendszerességgel német nyelven beszélgetni bitcoinnal kapcsolatos témákról. Rövid időn belül megkeresték őket szerte az országból olyan bitcoinerek, akik mind azt hitték, hogy csak ők gondolkodnak így ebben az országban. Összekapcsolódtak az interneten keresztül egy telegram csoportban chatelve egymással, rendszeres személyes találkozókat szerveztek, megosztották egymással ötleteiket, információikat, problémáikat, és elkezdtek egymással együttműködni, és nem utolsó sorban önkéntes munkával egyre több írásos anyagot német nyelvre lefordítani.

Ez oda nőtte ki magát, hogy Németországban mára több ezer tagja van a csoportnak, számos városban szerveznek rendszeres találkozókat, és hatékonyan keringetik a német nyelvű minőségi bitcoinnal kapcsolatos információt. A kezdeményezés sikerének a kulcsa egyrészt a rendszeres – kizárólag bitcoin tartalmú -, német nyelvű podcast, másrészt a szintén kizárólag bitcoin tartalmú és német nyelvű telegram csoport, harmadrészt pedig a szintén kizárólag bitcoin tartalmú és német nyelvű anyagok publikálása és terjesztése.

Az ő sikereiken felbuzdulva, számos ország bitcoinerei kezdték utánozni tevékenységüket, és náluk is látványos eredmények mutatkoznak. A magyar ún. fork 2023 májusában indult egy telegram csoport megalakulása által, mely nem meglepő módon a HUSZONEGY nevet öltötte magára. (A fork a szoftverfejlesztés területén használt fogalom, mely lényegében azt jelenti, hogy valaminek a kódját lemásolják, és azt kezdik a maguk szájíze szerint módosítani, tetszőleges irányba továbbfejleszteni.)

A csoportban olyan arcok kommunikálnak egymással, akik rengeteget tanultak arról, hogy milyen pénzen alapul és hogyan működik a ma meghatározó pénzügyi rendszer, valamint állhatatosan keresték az ebből való kiutat, felismerték, hogy az egyetlen kiút egy új pénzügyi rendszerre való átállás, és a bitcoin kitartóan tanulmányozása által meggyőződtek róla, hogy az egyetlen valódi alternatíva a bitcoin.

Néhányan közülük foglalkoznak más kriptovalutákkal is, sokan egyáltalán nem, kizárólag bitcoinnal. Abban mind egyetértenek, hogy az egyetlen decentralizált kriptovaluta a bitcoin, melyet annak köszönhet, hogy a hátterét adja az egyetlen valóban decentralizált számítógépes hálózat, a Bitcoin hálózat. És mivel tudjuk jól, hogy amit bárki is képes manipulálni, azt bizony előbb-utóbb, valaki manipulálni fogja, a decentralizáltságának köszönhetően az egyetlen olyan kriptovaluta, mely kiválóan betölti az értékőrző vagy értéktároló (store of value) funkciót, amit egy jó pénztől vagy egészséges pénztől (sound money) vagy nehéz pénztől (hard money) elvárunk. Azért nehéz pénz, mert nehéz előállítani, de a kemény pénz kifejezés is megállja a helyét, mivel keményen meg kell dolgozni érte.

Így jutunk el odáig, hogy mi a csoda ez az EINUNDZWANZIG vagy TWENTYONE vagy HUSZONEGY?

Nos, mi biztosítja a bitcoin értékállóságát? Az, hogy egyre nehezebben állítható elő, oly annyira, hogy négy évente feleződik a kibocsátható bitcoin mennyisége, aminek következtében programozott mértékű, egyre csökkenő infláció biztosítása mellett 2140-re bocsátják ki az utolsó darabkáját, és azzal sem lesz soha több bitcoin mint 21 millió.

huszonegy

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük