A bitcoin árfolyamának alakulása és a felezés hatása

Jack Mallers „The Money Matters Podcast”-jában ezen a héten, a Mailbag Monday harmadik adásában a bitcoin árfolyamának változását és a közelgő felezés hatásait vette górcső alá.

Hosszas felvezetés után számomra akkor kezdett beszédes lenni a podcast e heti adása, amikor Jack arról kezdett beszélni, hogy minden egyes ciklussal egyre több ember ismeri meg a bitcoint és ismeri el pénzként, ami következtében a bitcoin árfolyama egyszerre mutat magasabb csúcsokat és magasabb mélypontokat.

A bitcoin ciklusai négy évesek, ami abból adódik, hogy a bitcoin szoftvere által megadott bányász-jutalom, melyet minden egyes blokk elkészítéséért a sikeres bányász kap, négy évente feleződik. Ez gyakorlatilag az a bitcoin mennyiség, ami új bitcoinként kibocsátásra vagyis forgalomba kerül.

A hiperbitcoinizációt nem kell várni, mert nem a jövőben fog bekövetkezni, hanem folyamatban van, abban élünk, csak nem szembetűnő, mivel rá vagyunk zoomolva. A szemünk előtt zajlik a történelem legnagyobb vagyoni átrendeződése. Egyre nagyobb vagyon áramlik a hagyományos pénzügyi/befektetési eszközökből a jobb pénzbe (a bitcoinba), és ott is marad.

Aki bitcoint tartva átélt már legalább egy ciklust, annak már legalább egyszer meg 10x-eződött a megtakarítása, és egész biztos, hogy sokat tanult abból, hogy a csúcson is tartotta és a 80%-os zuhanások alkalmával is. Kívülállóként rengetegen azt gondolják, hogy könnyű bitcoint tartani, miközben az árfolyama hullámvasutazik. Elég különleges élmény. Minél több ciklust van benne valaki, számára annál kevésbé érdekes az aktuális árfolyam.

A Bitcoin megértéséhez nem kell szuperintelligensnek vagy lángésznek lenni. Jack (vagy akár jómagam) sem volt annak idején igazán jó tanuló az iskolában. A Bitcoint mindenki fel tudja fogni, aki nem feszül rá, hogy túl bonyolult, hanem elhiszi, hogy egy logikus dolog, amit fokról fokra meg lehet ismerni, és beleteszi az erőfeszítését, hogy megértse, hogy mitől működik.

Az ethereummal és egyéb kriptókkal Jack szerint egyetlen probléma van: hogy egyik sem pénz, csupán technológia. Az egyetlen etikai probléma, hogy a kriptók megalkotói úgy tesznek, mintha a kriptójuk pénz lenne, miközben nem az.

Senki sem szereti az olyan pénzt, amit bármikor meg lehet változtatni. Mert ilyen a rossz pénz. Például mint a dollár, amit a covid ideje alatt úgy leértékeltek, mint korábban sosem. A kriptókkal egyre többen égetik meg a kezüket. A technológia fejlődik, de az adott token értéke nem feltétlen, mivel nem pénz.

Előbb-utóbb a szabályozó hatóságok is állást kell, hogy foglaljanak ez ügyben, mivel az ő dolguk, hogy megvédjék az átlagembert, a lakossági befektetőt olyan eszközöktől, melyek pusztán spekulatívak, de sajnos nagyon lassan lépdelnek. Egy ideig a szabad piac is tud irracionálisan működni – ezért látjuk olykor szárnyalni a kriptókat -, de valamikor a piac egyértelműen tükrözni fogja azt, hogy a bitcoint leszámítva egyetlen kriptó sem pénz.

Vajon melyik G8 ország fogja elsőként elfogadni a bitcoint hivatalos fizetőeszközként?

Jack reményei szerint az USA. Az amerikai birodalom hanyatlik, és ez így van rendjén. Miközben nincs semmilyen eszköz, ami erősebb amerikai értékeket tudna felmutatni, mint a bitcoin. Ha annak idején az alapító atyák látták volna a bitcoint, egész biztos, hogy azonnal elfogadták és alkalmazták volna. Az a para, hogy a politikusok a felelőtlen ígéreteik következtében lehet, hogy addig halogatják a probléma megoldását, mígnem bekövetkezik a fájdalmas összeomlás.

Ugyanakkor simán lehet, hogy az oroszok lépnek elsőként, az ellenük kivetett szankciók miatt. Ez megjósolhatatlan, csak találgatás. A háttérben bármelyik ország elkezdhetett szép csendben bespájzolni belőle.

Jack a Strike nevű bitcoin szolgáltató cég vezetője. Strike nevű applikációjuk és modern pénzügyi szolgáltatásaik jelenleg egyetlen nagy régióban érhető el, az USÁ-ban, és ezen kívül világszerte elszórtan bizonyos országokban. Jövő héten fognak egy újabb régióban engedélyt kapni a működésre. Vajon Európa lesz az új régió?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük