A fiat rendszer bukása csak idő kérdése

Mivel a forint, az euró, a dollár és egyéb fiat valuták mögött 1971 óta nincs aranyfedezet, értéküket egyedül a kibocsátó jegybankba vetett hit határozza meg.

Ezért csak addig lesznek használhatók, míg egy kritikus tömeg fel nem ismeri, hogy nincs valódi értékük. Hogy ez mikor következik be, csak idő kérdése.

Mi történt 1971-ben?

Az USA 1971-ben felhagyott a Bretton Woods-i rendszerrel, és áttért a ma is használt fiat standard rendszerre. Ahelyett, hogy a dollár mögött aranyfedezet lenne, most nincs mögötte más, mint adósság. A Nixon elnök által ideiglenesnek tervezett állapotot több mint 50 éve fenntartják a jegybankok, folyamatos inflációt okozva. A Kulcsfontosságú események bejegyzésben találsz bővebb információt erről a Nixon-sokkról.

Fiat Standard könyv

A nagysikerű Bitcoin Standard c. könyv szerzőjének legfrissebb könyvében Saifedean Ammous a huszadik századi monetáris technológiát vizsgálja. Bemutatja annak előnyeit és hátrányait, valamint számos kudarcélményét. A közelmúltban megjelent könyv már 10 nyelven elérhető, és folyamatban van a magyar nyelvű kiadás előkészítése is. Szó van benne többek között a jelenleg elterjedt oktatási rendszerről, az általánosan egészségtelen étkezési szokásokról és technológiáról is. Néhány fejezet angol nyelven hozzáférhető a szerző honlapján.

Fiat Standard könyv

El Salvador jön le a fiat standardról

Nagy visszhangot váltott ki, mikor 2021-ben El Salvador első országként hivatalos fizetőeszközzé nyilvánította a bitcoint. A közel 6 millió lakosú kis, szegény ország saját pénze már rég elértéktelenedett. Azóta az amerikai dollárt használják, ami teljes kiszolgáltatottságot jelent, mivel a pénzkibocsátás előnyeit ők nem élvezik, a dollár értéktelenedése viszont hátrányosan hatott pénzügyi-gazdasági életükre. Az úttörő lépést követően az IMF felszólította őket, hogy hagyjanak fel ezzel a kísérlettel. Több amerikai politikus is hangot adott azon aggályának, hogy veszélyeztetik az amerikai illetve a globális pénzügyi-gazdasági rendszer működését.

Egy pénzügyi-gazdasági rendszer stabilitását elsősorban az alapját képező pénz minősége határozza meg. Tehát ugyan El Salvador bemutatja, hogy van 21. századi alternatíva – ami nem mellékesen már turizmusán és GDP növekedésén is markánsan lendített -, a fiat standard vesztét a fiat valuta hiányosságai okozzák. A nemzetállamok bitcoin adaptációját támogató Samson Mow El Salvador számára is jelentős segítséget nyújtott. Az utóbbi években többek között Mexikóba és Indonéziába is hívták őt országos szintű Bitcoin Standard bevezetését előkészítendő.

Ahogy a fiat standard végnapja közeleg, úgy tündököl egyre jobban a világtörténelem meghatározó mérföldkövét jelentő globális decentralizált pénzügyi rendszerének csillaga. Egyre többek számára a napnál is világosabb, hogy ez nem más, mint a Bitcoin.

Bitcoin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük