Kiút a kapitalizmusfüggőségből

A pénznyomtatás olyan, mint egy komoly drogfüggőség. Eleinte elég volt egy kis adag a kívánt hatás eléréséhez, aztán idővel egyre növelni kell a dózist, hogy kellőképp hasson. Mostanra az árak emelkedése egyértelműen drasztikusabb, mint az államkötvények reál értékű kamata. Mi lehet a járható kiút a kapitalizmusfüggőségből?

Akik a bitcoin árfolyamát bezuhantnak nevezik, mindig a csúcshoz viszonyítják, ami pár napig vagy hétig volt kimagasló. Aki végignézi, milyen árfolyammozgás volt 2009 óta, látja, hogy 4-5 éves időszakokat vizsgálva egyedülállóan jól teljesít mint értéktároló. Mert ez a dolga. Senki nem tud bitcoint nyomtatni, és megfelelő tárolás mellett senki sem tudja eltulajdonítani. Ez utóbbi az arannyal számtalanszor megesett, és hát gyakorlatilag a jegybankok folyamatosan csökkentik a megkeresett pénzünk értékét.

Egyszerűen egy jobb pénzügyi technológia, ami nem a tömegek meglopásán alapszik, mint a jegybankok által manőverezett magánintézményi szemfényvesztés.

Az államok azért pénzelik a kutatókat és az egyetemi professzorokat, hogy azt a narratívát támogassák, ami számukra kedves, és olyan publikációkat írjanak, amit senki se olvas. A hivatalos felsőoktatás egyre értéktelenebb, az ételeink dráguló ipari hulladékok, miközben spórolnunk kell az energiával.

A Bitcoin egy békés tiltakozó mozgalom, pénzügyi kifejezéssel az embertelen fiat rendszer shortolása, ugyanakkor szabadulás ennek a szoruló hurkából, valamint maga a kiút a kapitalizmusfüggőségből.

Ez egyéni szinten is működik, és Saifedean Ammous beszél a Bitcoin Standard útjára első nemzetállamként lépő El Salvador – mainstream híradásból nem hallható – sikereiről is.

Saifedean Ammous „Bitcoin Standard – A központi bankok decentralizált alternatívája” c. könyve 36 nyelven jelent meg, többek közt magyarul is. Több mint 6500 értékelést kapott az Amazonon, és átlagosan 4.7-re értékelték az 5-ös skálán.

Az eredetileg fenntarthatósági fejlődés PhD-vel rendelkező közgazdasági professzor szerző Fiat Standard c. könyvének magyar nyelvű megjelenése is folyamatban van. Évek óta nem támogatja munkájával az egyetemi oktatást, helyette közvetlenül kapcsolódik az interneten keresztül a tőle tanulni szándékozók ezreihez. Ezáltal szélesebb közönséget ér el hatékonyabban, a tanítványok kevesebbet fizetnek, míg ő többet keres. Véleménye szerint a ma a bitcoin legkomolyabb intézményi befektető cégének vezetőjeként számontartott Michael Saylor egy évtized múlva inkább az ingyenesen bárki számára elérhető online egyeteméről, a Saylor Academy-ről lesz közismert.

saylor.org

A Fiat Standard könyvről kicsit bővebben, illetve betekintési lehetőség az angol nyelvű kiadásba.

Magyar nyelven elérhető Bitcoin témájú könyvek egy csokorban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük