Kapcsolódás

Júniusban abban voltam leginkább aktív, hogy kapcsolódtam más bitcoinerekhez. Kiutaztam Prágába a BTC Prague konferenciára, ahol kb. 7000 résztvevő volt jelen. Aztán indítottam egy magyar nyelvű netes csoportot, ahová első körben meghívtam olyan ismerőseimet és barátaimat, akikről tudom, hogy bitcoinerek. Majd oda csalogattam olyan magyar bitcoinereket, akiket az utóbbi időben ismertem meg, és biztatom őket, hogy hívjanak meg általuk ismert magyar bitcoinereket.

Bitcoinernek vagy bitcoin maxinak olyan figurákat szoktak nevezni, akik értik, hogy miért a bitcoin az egyetlen olyan pénz, melyre fenntartható társadalmat lehet építeni. Ennek a megértése törvényszerűen ad egy pozitív jövőképet, és lelkesít arra, hogy aktívan és együttműködően tegyünk ennek megvalósításáért egyrészt azáltal, hogy folyamatosan tanuljuk, alkalmazzuk és fejlesztjük az erre épülő technológiai eszközöket illetve alkalmazásokat, másrészt azáltal, hogy mivel bennünket ez intenzíven foglalkoztat, sokat beszélünk róla, és tanítgatjuk az arra nyitott ismerőseinket, barátainkat és családtagjainkat.

Visszakanyarodva a bitcoin konferenciához és a gyarapodó magyar bitcoiner összefogáshoz

Azt figyeltem meg, hogy van jó néhány közös pont ezekben az úgy nevezett bitcoinerekben vagy bitcoin maxikban. Például ezek az arcok egytől egyig optimisták, aktívan és kreatívan tesznek a pozitív változásért, támogatják egymást, keresik az együttműködési lehetőségeket, és persze együtt szörnyülködnek a jegybankok, a legtöbb hangadó politikus és a fősodratú média szavain és tettein, legyen szó az infláció okairól vagy várható jövőbeli csökkenéséről, háborúba való sodródásról, elmúlt vagy várható járványról, és persze a fedezet nélküli kriptovalutákról. Mert számukra a legjobb stratégia félelemben és pénzügyi tudatlanságban tartani a tömeget, és egységes retorikájukkal a bitcoint a többi kriptóval egy kalap alá véve lazán lesöpörni az asztalról.

De álljunk meg egy szóra! Mi mögött nincs fedezet? Például a fiat valuták mögött, legyen az hiperinfláló pesó vagy török líra, még nem hiperinflálódó forint, euró vagy akár dollár. Továbbá nincs fedezet a „proof of stake” kriptovaluták mögött, mint pl. a környezetbarátnak becézett ethereum, melyről még azt is mondogatják, hogy decentralizált, de közel sem az. Nonszensz: ami „proof of stake”, az nem tud decentralizált lenni.

Van két pénzügyi eszköz, melyek mögött van fedezet.

Az egyik az arany, a másik pedig az olykor digitális aranynak nevezett bitcoin. Mi mögöttük a fedezet? Az előállításukba fektetett energia.

Ha megfeszül az emberiség, akkor valamennyi aranyat tud még bányászni. Ez meglehetősen macerás és költséges folyamat, de működik.

Ha megfeszül is az emberiség, bitcoint soha nem fog többet bányászni, mint a bitcoin programkód által 2009-ben meghatározott 21 millió.

Amit az első felében írtam, szubjektív benyomásokon alapuló vélemény. Amit a második felében írtam, mind ellenőrizhető tény.

A prágai konferenciával kapcsolatos élményeimet, gondolataimat három cikkbe tömörítettem, melyek a BitcoinBázison jelentek meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük