Biztonságos-e a Bitcoin?

A Bitcoin kockázatainak és kockázatcsökkentési stratégiáinak megértése.

Amikor pénzről van szó, a biztonság a legfontosabb. Mielőtt belevágnál a bitcoinba, a legjobb, ha megérted, hogyan működik, hogyan van biztosítva, és milyen potenciális kockázatokkal találhatod magad szemben.

A Bitcoin egy peer-to-peer elektronikus készpénzrendszer, amely lehetővé teszi az emberiség számára bármely központi hatóságra való hagyatkozás nélküli értéktárolást és tranzakciók végrehajtását. A Bitcoin hálózat mind technikailag, mind működésében robusztusnak bizonyult a támadásokkal és működési hibákkal szemben, és napjainkban már óriási összegű érték biztonságát biztosítja a világ minden táján. Nyílt forráskódú, ellenőrizhetően biztonságos, továbbá több kulcsfontosságú tényezőre támaszkodva biztosítja az értékőrzést valamint a megbízható működést:

  1. Globális decentralizáció: A Bitcoin egy világszerte szétszórt csomópontok decentralizált hálózatán működik. Bárki működtethet csomópontot. Ez azt jelenti, hogy egyetlen entitás sem tudja egyoldalúan kontrollálni, leállítani, megrongálni vagy megváltoztatni a Bitcoin működését illetve funkcionalitását.
  2. Erőforrás és energia: A bitcoin tranzakciók jóváhagyása és biztosítása a blokkláncon a bányászat során valósul meg. A bányászat jelentős számítási erőforrást és energiát igényel, ami a tranzakciók visszavonására, blokkolására vagy hamisítására tett kísérleteket garantáltan drágává teszi. Ez a magas költség biztosítja a hamisíthatatlanságot, ami azt jelenti, hogy ha egy tranzakciót egyszer rögzítésre kerül a bitcoin blokkláncán, a felhasználók teljes mértékben biztosak lehetnek abban, hogy azt később senki sem tudja megváltoztatni.
  3. Ösztönzők: Mind a bányászok, mind a csomópont-üzemeltetők anyagilag ösztönözve vannak arra, hogy fenntartsák és megvédjék a Bitcoint és annak szabályrendszerét. A bányászok jutalmat kapnak a tranzakciók jóváhagyásáért és a blokkláncra való felvételért, míg a csomópontok az általuk kívánatosnak tartott szabályok szerint végrehajtott tranzakciókat ellenőrzik. Minden szereplő arra ösztönözve és felvértezve van, hogy könnyen felismerjen és visszautasítson minden egyes olyan tranzakciót, amely sérti a Bitcoin kialakított szabályait.
  4. Kriptográfia: A Bitcoin szabványos kriptográfiát használ a tranzakciók biztonsága és új bitcoin létrehozásának korlátozása érdekében. A Bitcoinban alkalmazott algoritmusok alapos tesztelésen esnek át, és nincsenek ismert sérülékeny pontjaik, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi hamis tranzakciók létrehozását.

E tényezők kombinációja olyan globális rendszert eredményez, amely számottevően biztonságos a meghibásodásokkal és támadásokkal szemben. Azonban, mint minden pénzügyi eszköz esetében, a bitcoin kereskedésének, tartásának és használatának módja bizonyos járulékos kockázatokkal járhat, valamint árfolyama ingadozhat és volatilis lehet.

A Bitcoinhoz kapcsolódó kockázatok

Bár a Bitcoin hálózat kifejezetten megbízható értéktárolás és tranzakciók terén, vannak olyan kockázatok, amelyeket érdemes mérlegelni. Ezek a kockázatok országonként és a bitcoin használatának módjától függően változhatnak, és befolyásolhatják a kereskedési és tranzakciós képességét. Az alábbiakban bemutatunk néhány Bitcoinhoz kapcsolódó kockázatot.

Platformkockázatok

Bitcoin vásárlásra, eladásra és tranzakciókra olyan Bitcoin platformokat használunk, mint például a Strike. Egy adott platformon keresztül történő bitcoin vásárlás és tartás esetén a platform letétkezelő szolgáltatóként működik, és a nevedben tartja a bitcoint. Mint minden letétkezelő szolgáltató használata, ez is bizonyos fokú bizalmat igényel. A platformok nagyon eltérőek működésük, biztonsági gyakorlataik és alkalmazandó előírásaik tekintetében, ami azt jelenti, hogy különböző járulékos kockázatokkal járhatnak.

  • Működési problémák: A platformok működési problémákkal szembesülhetnek, például üzemszünetekkel vagy rendszerhibákkal, amelyek befolyásolhatják a pénzügyi eszközeidhez való hozzáférési lehetőségeidet.
  • Kripto átverések: Nem minden kriptoeszköz egyforma, közülük sok nem biztonságos, nem szabályozott értékpapír, vagy egyenesen átverés. A kriptoeszközök működésük, kockázati profiljuk és szabályozásuk tekintetében különböznek a hagyományos pénzügyi eszközöktől. Azon platformok, amelyek fent említett kriptoeszközöket kínálnak, jogi illetve működési problémákkal szembesülhetnek.
  • Illikviditás: A platformokon előfordulhat, hogy a kereskedéshez szükséges pénzügyi eszközök hiánya miatt nem tudják azonnal vagy az aktuális piaci áron teljesíteni a tranzakciós megbízásokat.
  • Kibertámadások: A platformok hackerek célpontjai lehetnek, és sikeres támadások pénzeszközök elvesztéséhez vezethetnek.
  • Vállalati fizetésképtelenség: Ha egy platform csődbe megy, ügyfelei a platformra vonatkozó csőd- vagy fizetésképtelenségi törvények hatálya alá kerülnek, és az ügyfelek bitcoinja és/vagy fiat pénze (dollár, euró, forint stb…) elvesztés vagy késedelmes visszatérítés veszélyének lehet kitéve.

Az enyhítés módjai: Válassz megbízható, kizárólag Bitcoint kínáló (Bitcoin-only), magas szintű biztonsági gyakorlatokkal rendelkező platformokat! Győződj meg arról, hogy ismered a platform üzleti modelljét és eszközkezelési gyakorlatát, figyelembe véve a működési történetét, engedélyeit és egyéb szabályozói nyilvántartásait. A letéti kockázatok mérséklésének egyik módjaként, amikor készen állsz, utald ki bitcoinodat önrendelkező tárcába, hardvertárca illetve más biztonságos módszerek alkalmazásával!

Kormányzati kockázatok

A kormányzati hatóságok bevezethetnek vagy megváltoztathatnak a bitcoinra vonatkozó szabályozásokat, ami kockázatot jelenthet kereskedési és tranzakciós lehetőségeidre vonatkozóan.

  • Leállítások: A kormányok megkövetelhetik a joghatóságuk alatt működő platformoktól, hogy állítsák le működésüket.
  • Betiltások: A pénzügyi szabadságot nem támogató országok teljesen betilthatják a bitcoin kereskedést illetve a bitcoin tranzakciókat.
  • Vagyonbefagyasztás vagy lefoglalás: A hatóságok előírhatják, hogy a pénzintézetek – beleértve a bankokat és a bitcoin platformokat – befagyasszák vagy lefoglalják a felhasználók pénzeszközeit.
  • Adók és illetékek: A kormányok további adókat vagy díjakat vethetnek ki a bitcoin tranzakciókra, bizonyos tranzakciókat gazdaságtalanná téve.

Az enyhítés módjai: Tájékozódj a helyi jogszabályokkal kapcsolatban! Szavazz a pénzügyi szabadságot támogató politikusokra és politikára! Amikor készen állsz, utald ki bitcoinodat önrendelkező tárcába!

Hacker és csalási kockázatok

A hackerek és csalók által jelentett kockázatok mindenhol jelen vannak. Az a tény, hogy a bitcoin tranzakciók visszafordíthatatlanok, a szükséges óvatosságot egy extra dimenzióval bővíti.

  • Adathalász csalások: A csalók hamis weboldalakat vagy e-maileket használhatnak arra, hogy ellopják a felhasználói fiókadataidat, és hozzáférjenek a fiókjaidhoz, hogy ellopják bitcoinodat.
  • Social Engineering: Rosszakarók manipulálhatnak téged, hogy felfedj érzékeny információkat, például a privát kulcsaidat vagy jelszavaidat.
  • Kripto átverések: A csalók magas hozamot vagy más előnyöket ígérhetnek cserébe azért, hogy bitcoint küldesz nekik, amit nem áll szándékukban teljesíteni.
  • Megszemélyesítési vagy romantikus csalások: A csalók megbízható személynek vagy romantikus érdeklődőnek adhatják ki magukat, hogy rávegyenek arra, hogy pénzt küldj nekik, miután eltűnnek.

Az enyhítés módjai: Tájékozódj a gyakori átverésekről és arról, hogyan védekezhetsz ellenük! Használj erős, egyedi jelszavakat, és eszközeiden aktiválj extra fiókvédelmet! Legyél gyanakvó a kéretlen e-mailekkel és a weboldalakra mutató linkekkel szemben! Ne vásároljon olyan kriptoeszközöket, amelyeket nem ismersz teljes mértékben, vagy amelyek nem bizonyíthatóan decentralizáltak és biztonságosak! Soha ne küldj bitcoint (vagy bármilyen pénzügyi eszközt), hacsak nem ismered a címzettet! Ne feledd: ha nyomást érzel, olyan ajánlatot látsz, amely túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, vagy valami furcsát veszel észre, szánj időt arra, hogy ellenőrizd!

Emberi hiba kockázatok

A bitcoinnal való foglalkozás során az emberi hibák veszteséghez vezethetnek, mivel a bitcoin tranzakciók visszafordíthatatlanok.

  • Rossz cím: Bitcoin véletlenül rossz címre történő elküldése veszteséghez vezethet.
  • Elveszett privát kulcsok: Ha a bitcoint egy platformról önrendelkezésbe veszed, a privát kulcsok elvesztése azt jelenti, hogy végleg elveszíted a bitcoinodhoz való hozzáférést.
  • Gondatlanság: A jelszavakkal vagy a privát kulcsokkal való gondatlanság biztonsági résekhez és ellopott pénzeszközökhöz vezethet.

Az enyhítés módjai: A címek kétszeri ellenőrzése a bitcoin küldése előtt. A bitcoin önrendelkezése során tárold biztonságosan a privát kulcsaidat, lehetőleg fém biztonsági másolat használatával, és soha ne töltsd fel, küldd el e-mailben vagy fényképezd le a privát kulcsaidat vagy a „seed phrase”-edet!!! Soha ne oszd meg felhasználónevedet, jelszavadat vagy más hozzáférési adataidat semmilyen platformhoz, és soha ne engedd, hogy más hozzáférjen a fiókjaidhoz!!!

Piaci kockázatok

A Bitcoin ára volatilis lehet. Ez a volatilitás különösen problémás lehet, ha egy adott időpontban kell bitcoint eladnod azért, hogy fedezni tudd az azonnali kiadásaidat, és az árfolyam éppen lent van.

  • Volatilitás: Lehetetlen megjósolni, hogy a bitcoin ára mikor és mennyit fog emelkedni vagy esni.
  • Kényszereladás: Személyes körülményeid megváltozhatnak, ami kiadásaid fedezése érdekében arra kényszeríthet, hogy olyan időpontban kivonj pénzt, amikor a piac nem feltétlenül kedvező számodra.
  • Díjpiacok: A tranzakciós díjak a Bitcoin blokkláncon a hálózati kereslet alapján váltakozhatnak. Magas díjak esetén gazdaságtalanná válhat kisösszegű on-chain bitcoin tranzakciók lebonyolítása.

Az enyhítés módjai: A rossz piaci körülmények között a kényszereladás elkerülése érdekében fontold meg portfóliód diverzifikálását, és csak annyit vásárolj, amennyit megengedhetsz magadnak, hogy akár elveszítsd! Használj olyan kizárólag Bitcoinnal foglalkozó (Bitcoin-only) platformokat, amelyek biztosítják a Lightning tranzakciókat, az on-chain díjak testreszabását illetve az ingyenes on-chain kiutalásokat, mint például a Strike! Értsd meg a Bitcoin felezési ciklusát és annak hatásait a Bitcoin kínálatára, keresletére és árdinamikájára!