Mi az a digitális aláírás?

Bitcoin tranzakciók hitelesítése a tulajdonjog igazolására.

A digitális aláírások a bitcoin tranzakciók hitelesítésére szolgálnak, és a privát kulcsokból valamint a tranzakciós adatokból jönnek létre.

A Bitcoin egy nyilvános pénzügyi főkönyvben, az úgynevezett blokkláncon létező tranzakciós bejegyzések formájában létezik. Ahhoz, hogy a tranzakciódat felvegyék ebbe a főkönyvbe, matematikailag bizonyítanod kell, hogy te vagy a bitcoin jogos tulajdonosa – ez kizárólag privát kulcsok segítségével lehetséges.

A privát kulcsok feletti rendelkezés gyakorlatilag a bitcoin tulajdonjogát jelenti, ezért azok biztonságos, titkos és védett tárolása kulcsfontosságú. Nyilvános blokkláncon egy tranzakciót digitális aláírással lehet úgy hitelesíteni, hogy közben a privát kulcsok titokban maradnak.

A digitális aláírás egy olyan kriptográfiai kód, amelyet csak a küldő fél privát kulcsaival lehet létrehozni, de amelyet a nyilvános kulcs segítségével a Bitcoin hálózaton belül bárki ellenőrizhet. A digitális aláírás olyan, mint egy csekk aláírása:

  1. Add meg a tranzakció adatait: Amikor csekket írsz, meg kell adnod a fogadó fél nevét, a dátumot és a kifizetés összegét.
  2. Írd alá a csekket: A tranzakció adatainak megadását követően szükség van a személyes, egyedi aláírásodra.
  3. A kifizetés teljesíthető: Miután a csekket érvényes adatokkal aláírták, a csekk érvényessége ellenőrizhető, és a tranzakciót el lehet végezni.

A lényegi különbség az, hogy a digitális aláírás esetében a privát kulcsot soha senki más előtt nem fedik fel.

A digitális aláírásokat nem lehet hamisítani, mivel azokat olyan kriptográfiai eljárással hozzák létre, amelyhez az aláírónak a nyilvános kulcsnak megfelelő egyedi privát kulcsa szükséges. A privát kulcshoz való hozzáférés nélkül lehetetlen számítással bárki számára létrehozni egy megfelelő digitális aláírást, ami azt jelenti, hogy senki sem költhet bitcoint, hacsak nem rendelkezik a privát kulcsokkal.

Bitcoinod feletti önrendelkezés esetén a privát kulcsokat te kontrollálod, és a tárcaszoftvered ezeket használja a tranzakciók digitális aláírásának létrehozásához. Ha egy letétkezelő tárcaalkalmazást használsz, mint például a Strike, akkor az alkalmazás kezeli a privát kulcsokat, és az hoz létre aláírásokat a nevedben.

Hogyan működik a digitális aláírás?

A digitális aláírásokat a tárcád szoftvere kezeli. Amikor tranzakciót akarsz végezni, a tárcád a megfelelő privát kulcs kiválasztásával létrehozza a tranzakciót az aláírás létrehozásához. Íme a működés alapjai:

  1. Tranzakció létrehozása: Egy felhasználó tranzakciót kezdeményez azáltal, hogy megadja a küldendő Bitcoin összeget, a címzett Bitcoin címét és a kívánt díjszabást. Ezután a Bitcoin tárcaszoftver létrehoz egy tranzakciót a szükséges bemenetekkel és kimenetekkel.
  2. Tranzakciós hash: A tranzakciós adatokat egy egyedi digitális ujjlenyomattá alakítják át, amelyet hash-nek neveznek. Ez a hash számok és betűk egyedi, rögzített hosszúságú sorozata, amely a teljes tranzakciót összefoglalóan reprezentálja.
  3. Aláírás generálás: A küldő fél privát kulcsa a tranzakciós hash titkosítására szolgál, így jön létre a digitális aláírás. Ez az aláírás matematikailag kapcsolódik a privát kulcshoz, bizonyítva a tulajdonjogot.
  4. Aláírás csatolása: A digitális aláírás hozzáadásra kerül a tranzakcióhoz, amely ezt követően közzétehető a Bitcoin hálózaton.
  5. Aláírás ellenőrzése: A bányászok és a Bitcoin hálózat csomópontjai a küldő fél nyilvános kulcsának segítségével ellenőrizhetik az aláírás érvényességét.

A digitális aláírások a tranzakció hitelességét és integritását a privát és a nyilvános kulcs közötti egyedi kapcsolat hasznosításával biztosítják. Ez a kriptográfiai eljárás garantálja, hogy kizárólag a privát kulcs tulajdonosa hozhatta létre az aláírást, lehetővé téve ezzel a tulajdonjog biztonságos és megbízható igazolását anélkül, hogy bármilyen érzékeny információt felfedne.