Pénz-e a bitcoin?

Értsd meg az árnyalatokat a teljes képhez!

Peer-to-peer elektronikus készpénz

„Pénz-e a bitcoin?” – szuper egyszerű kérdés, kicsit trükkös megválaszolni.

A válasz függhet attól, hogy ki vagy, hol élsz, vagy akár a „pénz” fogalmának meghatározásától is.

Az alapvető tény az, hogy a Bitcoin eredetileg peer-to-peer elektronikus készpénznek készült, és jelenleg akként funkcionál. Hasonló módon költheted, megtakaríthatod és keresheted, mint ahogy más pénzzel teszed.

Az emberek világszerte napi szinten használják a bitcoint tranzakciókra, akár személyes preferenciájukból, akár szükségből (gyakran olyankor, amikor a nemzeti valutájuk kudarcot vall). Léteznek olyan Bitcoin közösségek, melyekben kizárólag bitcoinból lehet élni, és köszönhetően a bitcoin növekvő ismertségének és a jobb bitcoin szolgáltatások online megjelenésének, az ilyen közösségek száma folyamatosan növekszik.

Ezen emberek számára a bitcoin a pénzük.

De lehet, hogy néhány ember számára ez nem igazán érinti a kérdés lényegét. Még ha a bitcoin némelyek számára pénz is, vajon mindenki számára pénz-e?

A pénz … egy G.A.M.E.

Először is, mi az a pénz?

A történelem során sokféle pénz létezett: kagylók, gyöngyök, szarvasmarhák, fémpénzek, papírpénzek, és most számjegyek a képernyőkön. Bármi is a pénz, három alapvető funkciót kell ellátnia:

  1. Értéktároló: értékét (vagy legalábbis értékének egy részét) hosszú távon meg kell őriznie.
  2. Csereeszköz: viszonylag jónak kell lennie a kereskedéshez.
  3. Elszámolási egység: alkalmasnak kell lennie az árak mérésére/összehasonlítására.

Például ha van 10 dollárod, akkor dollár formájában tárolsz értéket, amit elcserélhetsz más dolgokra, amelyek ára 10 dollár vagy annál kevesebb.

Ezeket a funkciókat szem előtt tartva a pénz definíciója lehet bármi, ami aztán „általánosan elfogadott csereeszközzé” vált (Generally Accepted Medium of Exchange – G.A.M.E.). Pénz lehet bármi a papírtól kezdve az érméken át a cigarettáig és az élelmiszerekig, feltéve, hogy általánosan elfogadott.

Ennek a definíciónak van néhány hiányossága. Mi van, ha valami általánosan elfogadott az egyik városban, de egy másikban nem? Mit jelent pontosan az „általában”? 51%-ban elfogadott? Ki által elfogadott? … Ez nem egy tökéletes definíció, de egyelőre elég jó.

Természetesen ahhoz, hogy valami általánosan elfogadottá váljon, előbb el kell nyernie az emberek bizalmát és elismerését. A bizalom elnyerése (vagy elvesztése) évtizedekig vagy évekig is eltarthat, de akár hirtelen is megtörténhet. A hiperinflálódó valuták egyik héten még általánosan elfogadottak lehetnek, a következő héten pedig már nem,  egy másik G.A.M.E. által kiváltva (függetlenül attól, hogy a helyi kormány mit mond).

Szóval a pénz az „általános elfogadásról” szól. Pipa.

Földrajzi szempontok

Lyn Alden „Broken Money” című könyvében (kötelező olvasmány) rámutat arra, hogy a pénz mennyire országspecifikus.

Például Indiában a rúpia a pénz, Japánban viszont a jen a pénz. Indiában jent vagy Japánban rúpiát költeni nehéz, mert ezek nem általánosan elfogadott pénzek. Ma ez a helyzet a világ nagyjából 180 különböző „pénzének” túlnyomó többségével. A legtöbb pénz a nemzeti határokon belül általánosan elfogadott, de a határokon túl csak ritkán (vagy egyáltalán nem) fogadják el.

Minél messzebbre utazol, annál kevésbé számít pénznek a pénzed.

Ez alól természetesen kivételt képez az amerikai dollár (és talán kisebb mértékben az euró), amelyet a határokon túl szélesebb körben elfogadnak. A világ pénzeinek fennmaradó 99%-a a határokon túl eléggé használhatatlan. Mégis egyetérthetünk abban, hogy a dél-afrikai rand vagy a maláj ringgit pénz… csak épp a legtöbb helyen nem az.

Látogass el a világ bármely nagyvárosába, és valószínűleg azt fogod tapasztalni, hogy a helyi valuta az „első számú” elfogadott pénz, melyet az amerikai dollár, az euró vagy egy szomszédos ország pénze követ a második, harmadik és negyedik helyen. Ezektől eltekintve meredeken csökken bármely más nemzet pénznemének pénzként való elfogadottsága.

De itt van még a bitcoin…

Annak ellenére, hogy csak 2009 óta létezik, a világ minden nagyobb városában elfogadják a bitcoint. Vannak olyanok is, akik a helyi pénzüket elcserélik a bitcoinodra. Bár a bitcoin (még) nem az „első számú” pénz egyetlen országban sem, valószínűleg szinte minden országban az első 5 vagy 6 között van. Ugyanez nem mondható el a brazil reálról, a svéd koronáról vagy az indonéz rúpiáról (vagy a világ ~180 pénznemének bármelyikéről).

A Bitcoin egyedülálló helyzetben van. Egyetlen országban sem fogadják el általánosan… de világszerte jobban elfogadják, mint szinte az összes többi pénzt. Sehol sem első számú, de mindenütt toplistás.

Pénz itt, pénz ott

Visszatérve a kérdésre, vajon pénz-e a bitcoin?

Általánosan elfogadott mint fizetőeszköz?

Az egyszerű „nem” válasz nem igazán tükrözi azt a tényt, hogy a bitcoin szélesebb körben vált elfogadottá, mint a többi pénz többsége. A bitcoin pályafutása a 2009 előtti nemlétezésből eljutott oda, hogy világszerte emberek milliói használják. Néhány országban még törvényes fizetőeszközzé is vált (elismerés El Salvadornak mint első kezdeményezőnek).

Persze, lehet, hogy a te országod a bitcoint tulajdonnak minősíti, és ennek megfelelően adóztatja a tranzakciókat (mint az USA)… de attól még az emberek továbbra is használják csereeszközként. A szabad gazdaságokban az emberek olyan pénzt használhatnak, amilyet csak akarnak, attól függetlenül, hogy mi a hivatalos besorolás.

Attól függetlenül, hogy mit válaszolsz a „pénz-e a bitcoin?” kérdésre, a valóság az, hogy a bitcoin peer-to-peer elektronikus készpénzként működik. Lehet küldeni, fogadni, költeni, keresni vagy megtakarítani. A bitcoin általánosabban elfogadott, mint valaha, és évről évre növekszik.

A bitcoin pénz? Te döntesz.