Mi az a Bitcoin ETF?

Tőzsdén kereskedett Bitcoin alapok – mik ezek és hogyan működnek?

Bitcoin ETF-ek

Először is, mi az az ETF?

Az ETF a Exchange Traded Fund (tőzsdén kereskedett alap) rövidítése, amely egy olyan befektetési terméktípus, amellyel a tőzsdéken lehet kereskedni. Az ETF-ek eszközöket – például részvényeket, kötvényeket vagy árukat – tartanak, majd befektetési jegyeket bocsátanak ki, amelyeket a befektetők megvásárolhatnak, hogy befektetési kitettséget szerezzenek a mögöttes eszközökben.

Az alapötlet lényege, hogy az ETF befektetési jegyei követik a mögöttes eszközök árfolyamát, ami azt jelenti, hogy az eszközök árfolyamának emelkedésével vagy csökkenésével az ETF részvényei is hasonló módon emelkednek vagy csökkennek. Ha például egy arany ETF befektetési jegyeit vásárolod, a befektetésed értéke az arany árával együtt emelkedik vagy csökken. Ez egy módja annak, hogy befektetési kitettséget szerezz az aranyban, anélkül, hogy fizikai aranyérméket kellene vásárolnod.

Az ETF működtetéséért az azt kezelő vállalat (ún. ETF-szolgáltató) díjat számít fel, amely általában az alap teljes eszközértékének egy bizonyos százaléka.

És mi az a Bitcoin ETF?

A Bitcoin ETF egyszerűen egy olyan ETF, amely bitcoint tart. Nem tart más mögöttes eszközt – sem más kriptót, érmét vagy tokent… csak bitcoint.

Amikor a bitcoin árfolyama emelkedik vagy csökken, a Bitcoin ETF árfolyama is emelkedik vagy csökken. Ez egy módja annak, hogy valaki befektetési kitettséget szerezzen a bitcoinban, anélkül, hogy ténylegesen közvetlenül bitcoint vásárolna és birtokolna.

A Bitcoin ETF-ek különböznek a bitcoin közvetlen tulajdonlásától, leginkább abban, hogy az ETF-ek folyamatos kezelési költségekkel járnak, és nem teszik lehetővé, hogy magad küldd, kiutald és kontrolláld a bitcoinodat. A Strike alkalmazás egy módja annak, hogy bitcoint vásárolj, eladj, tarts, küldj és fogadj, valamint hogy saját őrizetedbe kiutald, anélkül, hogy kezelési költségek merülnének fel.

Hogy működik egy Bitcoin ETF?

Nagy vonalakban csak annyit kell tudnod, hogy egy Bitcoin ETF befektetési jegyeit megvásárolhatod egy brókerszámlán, és ahogy a bitcoin árfolyama emelkedik vagy csökken, úgy változik a befektetésed is.

A felszín alatt a Bitcoin ETF műveletei egy kicsit technikai jellegűek, és a befektetési jegyek létrehozását és visszaváltását foglalják magukban. Mielőtt beleásnánk magunkat, van néhány kifejezés, amelyet érdemes megismerned:

  • Nettó eszközérték (NAV): Az ETF állományának értéke.
  • Jogosult résztvevők (AP): Speciális kijelölt partnerek (általában nagy pénzintézetek), akik részt vehetnek az ETF befektetési jegyeinek létrehozásában vagy visszaváltásában.
  • Letétkezelő: Az a vállalat, amely ténylegesen tartja a bitcoint. Ez lehet maga az ETF szolgáltató vagy egy harmadik fél vállalat.

Szóval hogyan működik egy Bitcoin ETF?

  1. A Bitcoin ETF jegyei az alap mögöttes bitcoin állományának egy bizonyos részét képviselik (például 1000 jegyenként 1 bitcoin), és tőzsdén kereskednek velük.
  2. A befektetési jegy árfolyama a kereslet és a kínálat függvényében emelkedik és csökken.
  3. Ha megnövekszik a kereslet, az ETF jegyek ára emelkedik, ami a NAV-hoz képest prémiumot eredményez, ami azt jelenti, hogy az ETF jegyek árfolyama magasabb, mint a mögöttes bitcoiné, amelyet reprezentálnak.
  4. Ez a felár a NAV-hoz képest jelzésként szolgál az AP-k számára, hogy új ETF jegyeket hozzanak létre, amit úgy tesznek meg, hogy készpénzt szállítanak az ETF szolgáltatónak, aki bitcoint vásárol és letétbe helyezi az alap letétkezelőjénél.
  5. A Bitcoin ETF NAV-ja frissül, hogy tükrözze az alap újonnan szerzett bitcoinjait, és az AP-k újonnan létrehozott ETF jegyekhez jutnak.
  6. Az AP-k ezután a befektetési jegyekkel a nyílt piacon kereskedhetnek, és így beszedhetnek és lezárhatnak minden NAV-hoz viszonyított prémiumot.

Ennek fordítottja is előfordulhat, amikor a NAV-hoz képest diszkont van, ami azt jelenti, hogy az ETF jegyek ára alacsonyabb, mint a mögöttes bitcoiné, amelyet reprezentálnak. Ez arra készteti az AP-ket, hogy összegyűjtsék a befektetési jegyeket, és visszaadják azokat az ETF szolgáltatónak, visszaváltva azokat az általuk reprezentált bitcoin készpénzértékéért cserébe. Az ETF szolgáltató a készpénzt a mögöttes bitcoin eladásával juttatja el az AP-knak.

Az egész rendszert úgy tervezték, hogy az ETF a bitcoin piaci árfolyamát kövesse. Amikor a NAV-hoz képest prémium vagy diszkont keletkezik, akár az ETF jegyek kereskedése, akár a mögöttes bitcoin árfolyam ingadozása miatt, az AP-k képesek a jegyek árát az általuk képviselt bitcoin értékével összhangba hozni. Ez a rendszer likviditást is biztosít, mivel az AP-k akkor is részt tudnak venni a jegyek kereskedésében, amikor a rendszeres befektetők esetleg vonakodnak vagy illikvidek.

A fenti forgatókönyv a készpénzzel létrehozott típusú ETF-eket írja le, ahol a szerződő felek nem bitcoin, hanem készpénz váltásával hozzák létre vagy váltják vissza a jegyeket az ETF szolgáltatóval. A különböző Bitcoin ETF-ek világszerte eltérő létrehozási ill. visszaváltási folyamatokkal, bitcoin/jegy arányokkal, kezelési költség összegekkel vagy ütemezéssel, illetve a bitcoin vagy készpénz átváltásának elszámolási idejével működhetnek. Az egyes ETF-ek részleteiről a honlapjukon tájékozódhatsz.

Összességében az AP-k és az ETF szolgáltatók azon dolgoznak, hogy a NAV-tól való eltéréseket a lehető legkisebbre csökkentsék, hogy a befektetési jegyek árfolyama kövesse a bitcoin árfolyamának alakulását. A bitcoin piaci árfolyamának 5%-os elmozdulása a Bitcoin ETF árfolyamának megfelelő 5%-os elmozdulását kell, hogy eredményezze.

Érdemes-e Bitcoin ETF-et vásárolni?

Ha bitcoinba kezdesz, felmerül a kérdés: vajon egy Bitcoin ETF befektetési jegyeit vagy közvetlenül bitcoint vásárolj?

Végső soron ez csak rajtad múlik.

Egyesek számára a brókerszámlán belüli vásárlás kényelme és otthonossága nagy előny. Másokat az „unit bias” befolyásolhat, azaz jobban érzik magukat, ha egy ETF egész befektetési jegyeit birtokolják, mintha egy bitcoin töredékét birtokolnák, annak ellenére, hogy a befektetési jegyek maguk is egy bitcoin töredékét képviselik.

Mielőtt eldöntenéd, hogy számodra mi a legjobb, érdemes figyelembe venned néhány tényezőt:

Kezelési költségek:
A Bitcoin ETF-ek kezelési költségekkel járnak, amelyek jellemzően az alap teljes értékének százalékában vannak meghatározva, míg a közvetlen tulajdonlásnak nincsenek folyamatos kezelési költségei. Hosszú távon nézve a díjak összeadódnak és halmozódnak, ami folyamatosan csökkenti a részesedésed értékét.

A tőke felügyelete:
A bitcoin közvetlen birtoklása megadja számodra a szabadságot, hogy eszközeidet oda, akkor és úgy mozgatod, ahová, amikor és ahogyan akarod, míg az ETF jegyek csak brókerszolgáltatáson keresztül tarthatók, és csak korlátozottan vagy egyáltalán nem lehet őket egy másik brókercéghez vagy letétkezelőhöz átvinni.

Kereskedési hozzáférés:
A Bitcoin ETF-ekkel csak munkanapokon, a tőzsdei nyitvatartási idő alatt lehet kereskedni, míg a közvetlen bitcoin birtoklás lehetővé teszi a bármelyik nap bármely szakában történő vételt és eladást. A nagy volatilitású időszakokban az ETF-tulajdonosoknak meg kell várniuk a piacok nyitását, hogy kereskedni tudjanak, míg a közvetlen bitcoin tulajdonosok szabadon kereskedhetnek és utalhatnak, amikor csak akarnak.

Partnerkockázat:
A Bitcoin ETF-ek bizalmat igényelnek bizonyos harmadik felek iránt: az ETF szolgáltatónak és a letétkezelőnek biztonságosan kell kezelnie a bitcoint, a jogosult résztvevőknek biztosítaniuk kell a likviditást és korlátozniuk kell a NAV-tól való eltéréseket, a bróker szolgáltatásnak pedig megbízható kereskedést és hozzáférést kell biztosítania az állományaidhoz. A közvetlen birtoklás esetén saját magad döntheted el, hogy hol és ki tartja a bitcoinodat, beleértve az önrendelkezést is, ahol te vagy a tulajdonos, és kizárólagos jogkörrel rendelkezel eszközeid felett.

Jövőbeli lehetőségek:
A Bitcoin ökoszisztéma növekedésével új felhasználási lehetőségek merülhetnek fel a bitcoin-tulajdonosok számára, beleértve a bitcoin alkalmazását a Lightning Network-ön belüli közvetítési díjak beszedésére vagy a bitcoin fedezetként való elhelyezését letéti számlákon, amelyek ellenében kölcsönt lehet felvenni. Bár ezek a felhasználási esetek még kialakulóban vannak, és a maguk kockázatával és bonyolultságával járnak, de számodra ezek egész egyszerűen elérhetetlenek, ha az állományod egy ETF-be van zárva.

Ha azt fontolgatod, hogy vásárolj-e ETF jegyeket, fontos mérlegelni a kompromisszumokat a közvetlen bitcoin vásárláshoz képest.

A Strike alkalmazás egyszerű és biztonságos utat kínál a Bitcoinba való belépéshez. Regisztrálhatsz, és perceken belül vásárolhatsz bitcoint a szokásos készpénzes fizetési módok segítségével, akár mindössze 0,01 euróért, akár akkora összegért, amekkoráért csak szeretnél. A Strike Private (private@strike.me) pedig tőzsdén kívüli (OTC) bitcoin vásárlást és eladást kínál magánszemélyek, vállalkozások vagy intézmények nagy megrendeléseihez.

A Strike segítségével Te irányítod, hogyan add, vedd, tartsd, tranzaktáld vagy utald ki saját bitcoinodat – és soha nem fizetsz semmiféle folyamatos „kezelési költséget”.

Megjegyzés: ez a tartalom kizárólag oktatási célokat szolgál. A Strike nem nyújt pénzügyi tanácsadást.