Mi az a Lightning számla?

Bitcoin fizetési kérelmek a Lightning Network-ön.

A Lightning számla a Bitcoin Lightning Network-ön használatos fizetési kérelem. Általában egy beolvasható QR-kódként jelenik meg, és tartalmazza az összes szükséges információt ahhoz, hogy egy bitcoin fizetést el lehessen küldeni egyik Lightning-képes tárcaalkalmazásból a másikba.

A Lightning Network számlák (azaz „LN számlák”) a Lightning Network-ön belüli fizetések módja. A Lightning Network egy második réteg a Bitcoin blokklánc tetején, amely lehetővé teszi, hogy valódi bitcoin tranzakciók gyorsabbak és olcsóbbak legyenek az „on-chain” tranzakcióknál. Ezt a „csatornáknak” nevezett peer-to-peer kapcsolatok globális hálózatán keresztül képes megvalósítani, melyen keresztül valódi fizetéseket lehet azonnali és privát módon továbbítani.

Amikor bitcoinnal fizetsz vagy vásárolsz, beleértve a filléres összegektől a több százezer vagy millió forintig terjedő összegeket, igen gyakran a Lightning a leggyorsabb és legolcsóbb megoldás.

Valahányszor tranzakciót végzünk a Lightning Network-ön, az egy Lightning számla segítségével történik. A Lightning számla a fizetési megbízások kompakt, kódolt formája, amely a könnyű megosztás és beolvasás érdekében QR-kódként is megjeleníthető. A QR-kód csak a számla egy megjelenítése, amely valójában egy alfanumerikus karakterekből (betűkből és számokból) álló karakterlánc, amely a kódolt fizetési instrukciókat tartalmazza.

A Lightning fizetési folyamat jellemzően így működik:

  1. A kedvezményezett megadja a fizetendő összeget Lightning-képes tárcaalkalmazásán keresztül.
  2. A tárcaalkalmazás generál egy Lightning számlát, és megjeleníti azt QR-kódként.
  3. A kedvezményezett megmutatja vagy megosztja ezt a QR-kódot a fizető féllel.
  4. A fizető fél beolvassa a QR-kódot saját Lightning-képes tárcaalkalmazásával.
  5. A fizető fél átnézi és megerősíti a fizetést az alkalmazásában.
  6. A fizetés fénysebességgel elküldésre és kézbesítésre kerül a Lightning Network-ön keresztül.

Az egész folyamat másodpercek alatt elvégezhető, ami személyek közti fizetések illetve mindennapi vásárlások esetén ideális.

Mit tartalmaz egy Lightning számla?

A Lightning számlákba bele vannak kódolva a fizetés teljesítéséhez szükséges adatok, mint például a fizetési összeg, a fogadó fél, az időbélyeg és a jóváhagyási információk.

Lightning számlával történő fizetéskor nem kell értened a számla részleteit. Tárcaalkalmazásod dekódolja az információkat, majd felkér, hogy erősítsd meg vagy utasítsd el a fizetési összeget. Alább látható egy példa Lightning számlára:

Lnbc2m1pnrjd6epp5xg37tadmcc479dt8c3rqk9mu4p08y8a5uvdd4repy4r8zzs40y4qdqqcqzzsxqrrs0fppqhsrcf2xszcp9nu4xgxzjwx6m3qnvlvrtsp5nft6epu8wxaxytyadq95ygyqvewuhuqh4zw6wevwvufxjr0zc0qq9qyyssqtafnv4cz4uuccg8xfw0ec2lgmr9u23rg85ac86zdnkn4mkq93krn283prlthqky5ujpv8x4cecs4634uu4gcw4f57l3haur8vg6myggp7z6erh

Bár ez véletlenszerűnek és bonyolultnak tűnhet, le tudjuk bontani részletekre.

A Lightning számlákkal kapcsolatos néhány fontos tudnivaló:

  • Kódolt: Bech32 kódolást használnak, amely egy olyan kódolási típus, amely beépített hibaérzékeléssel, nagy- és kisbetű-érzékenységgel, tömörséggel és skálázhatósággal rendelkezik.
  • Szabványosított: A formátum a „BOLT” (Basis of Lightning Technology) néven ismert szabványos szabályokat követi, amely nyilvánosan elérhető és ingyenesen használható, így bárki, bárhol létrehozhatja saját Lightning-képes bitcoin alkalmazását.
  • Hamisításbiztos: Ha egyetlen karaktert megváltoztatnak vagy kihagynak, a számla érvénytelen lesz, ami hasznos a manipuláció és a hiba elleni védelem szempontjából.
  • Hatékony: A számlák gyorsan és egyszerűen létrehozhatók, megoszthatók, dekódolhatók és feldolgozhatók bármely Lightning-képes tárcaalkalmazással.
  • Skálázható: A számlák összege a fillér töredékétől a több egész bitcoinig terjedhet (feltéve, hogy van elegendő csatornakapacitás), és számos opcionális jellemzőt tartalmazhat.

Mit jelentenek ezek a betűk és számok?

A Lightning számlák két fő részre bonthatók: egy ember által olvasható részre és egy adat részre. Ezt a két részt a számla elején található „1” karakter választja el egymástól.

Az ember által olvasható rész: “lnbc2m”

  • “lnbc”: Ez a szabványos Lightning előtag, ahol az „ln” a „Lightning Network”, a „bc” pedig a Bitcoin (szemben a Bitcoin teszthálózatával).
  • “2m”: Ez a fizetési összeg. Az „m” utótag a „milli-bitcoin” (azaz 100 000 satoshi) rövidítése, ami azt jelenti, hogy a „2m” 200 000 satoshinak felel meg. Az összeg megadható „u”-val mikro-bitcoinként (azaz 100 satoshi), „n”-nel nano-bitcoinként (azaz 0,1 satoshi) vagy „p”-vel pico-bitcoinként (azaz 0,0001 satoshi) is.

Az adat rész: minden más

  • Időbélyeg: A számla létrehozásának időpontja.
  • Fizetési hash: A fizetés előképének kriptográfiai hashe, amely a helyes fizetés megtörténtének igazolására szolgál.
  • A fogadó fél csomópontjának nyilvános kulcsa: Ez a fizetés címzettje.
  • Leírás: A számla célját kifejtő opcionális megjegyzés, amely megjeleníthető a fizető fél számára.
  • Lejárati idő: Opcionális időpont, amikor a számla érvényét veszti.
  • Útválasztási információ: Opcionális információ arra vonatkozóan, hogy a fizetés hogyan továbbítható a Lightning Network-ön keresztül.
  • Visszaesési cím: Meghiúsuló off-chain fizetés esetén egy on-chain fizetés elvégzéséhez tartozó opcionális Bitcoin cím.
  • Aláírás: A biztonság érdekében a teljes számlát a fogadó fél csomópontja írja alá. Ez az aláírás – amely tartalmazza az ember által olvasható és az adat részt (az aláírás kivételével) – igazolja, hogy a számla hiteles, és hogy a fizetés a megfelelő címzettnek lett elküldve.

Ha valaki módosítja a számlát, vagy hibát követ el a másolása során, az aláírás érvénytelenné válik. Ez segít megelőzni a hibákat és az olyan információk manipulálását, mint a csomópont ID, a fizetési hash és a visszaesési cím, amelyek módosítása által valaki ellophatná a pénzeszközöket.

A Lightning számlák szerkezetét úgy alakították ki, hogy a kifizetések robusztusak és rugalmasak legyenek, és különböző opcionális jellemzőket tartalmazzanak anélkül, hogy bonyolítanák a fizetési folyamatot. A Lightning számlákról és működésükről mindent megtudhatsz a Lightning dokumentációból.

Mik azok a zéró-összegű vagy „összeg nélküli” Lighting számlák?

A zéró-összegű számla egy olyan Lightning számla, amely nem határoz meg fizetési összeget. Ez egy rugalmas jellemző, lehetővé téve a fizető fél számára, hogy eldöntse, mennyit küld.

A zéró-összegű számlák különösen hasznosak bizonyos helyzetekben:

  1. Adományok: A fizetést fogadó fél tud határozatlan összegű számlát létrehozni, lehetővé téve a fizető fél számára, hogy ő maga adja meg, mennyit szeretne küldeni.
  2. Változó összegű fizetések: A zéró-összegű számlák lehetővé teszik a fogadó fél számára, hogy olyan számlát állítson ki, amely rugalmasan alkalmazkodik az ismeretlen vagy változó összegű fizetésekhez.
  3. Promóciós fizetések: A vállalkozások ügyfeleikre bízhatják, hogy mennyit fizetnek, vagy kínálhatnak olyan promóciós programot, melyben a különböző fizetési összegek különböző termékek vagy szolgáltatások nyújtását eredményezik.

Nem minden Lightning-képes tárcaalkalmazás támogatja a zéró-összegű számlákat, mivel ezek több kommunikációs lépést igényelnek a fizető és a fizetést fogadó tárcaalkalmazások között.

A Lightning számlák használata a Strike alkalmazásban

A Strike alkalmazás egy teljes értékű Lightning-képes bitcoin tárca. Lehetővé teszi fizetések fogadását – akár zéró-összegű – Lightning számlák generálásával, illetve bármely más tárca Lightning számlájára történő küldést is.

A Strike alkalmazással létrehozhatsz Lightning számlákat akár készpénz, akár bitcoin összegekről, és a Strike alkalmazás az általad megadott formában kapja meg az összeget.

Bitcoin fogadás

A Lightning Network-ön keresztül történő bitcoin fizetés fogadásához az alkalmazás Bitcoin fülén koppints a „Fogadás” gombra, majd a „Bitcoin tárca” lehetőségre.

A Strike alkalmazás alapértelmezés szerint egy zéró-összegű Lightning számlát generál, amely QR kódja beolvasásra kész, illetve a számla karakterláncának másolásával és üzenetben vagy e-mailben történő elküldésével megosztható. A számla összegét a „Szerkesztés” gombra való koppintással szerkesztheted, ami egy teljesen új számlát generál, mely szintén beolvasandó vagy megosztandó. Emellett a Lightning számlának lesz egy alapértelmezett lejárati ideje is, ami a számla képernyő jobb felső sarkában jelenik meg.

Készpénz fogadás

A Lightning Network-ön keresztül történő készpénzben való fizetés folyamata ugyanazokat a lépéseket követi, mint a bitcoin fizetésé, néhány kulcsfontosságú különbséggel:

  1. A folyamat a Cash képernyőn kezdődik, nem pedig a Bitcoin képernyőn.
  2. Ha a számlához készpénz összeget adsz meg, a számla lejárati ideje rövidebb lesz, mivel egy ideiglenes készpénz-bitcoin átváltási árfolyam is tartozik hozzá.
  3. A fizetést készpénzre váltjuk, ami aztán a készpénz egyenlegedre érkezik.

A Strike alkalmazással a felhasználók Lightning címek használatával is küldhetnek és fogadhatnak fizetéseket, ami a Lightningon történő tranzakciók ismertebb és intuitívabb módja lehet.