Bevezetés

Miért vagy itt?

Lelked mélyén tudod, hogy valami nincs rendben… 

Keményen dolgozunk, de céljaink távolodnak tőlünk. Megtakarításaink nem vezetnek sehová. Megélhetési költségeink egyre csak emelkednek, és képtelenek vagyunk lépést tartani velük. Azon tűnődünk, vajon képesek leszünk-e valaha nyugdíjba menni, és azt kérdezzük magunktól: „mennyi elég?”. De nem tudjuk a választ. A jövőt bizonytalanabbnak érezzük, mint valaha.

Mindeközben időnk egyre csak telik: percről percre, óráról órára, napról napra.

Vannak pillanatok, amikor hátralépünk egy lépést… A körülöttünk lévő emberekre tekintünk – öregszenek.  Magunkra tekintünk – fáradtak és kimerültek vagyunk, és azon tűnődünk: „mikor leszek képes lassítani, élvezni az életet és visszaszerezni az időmet?”. 

De azonnal felocsúdunk belőle. Azt mondjuk magunknak „nem ma!”. Becsukjuk a szemünket, veszünk egy mély lélegzetet, és nyomjuk tovább. Tovább őrlődünk, elvégre a számlák nem fogják kiegyenlíteni magukat.

Helyzetedtől függően a fenti kijelentések közül néhány, sok vagy akár az összes ismerősen csenghet. 

Válaszokat keresve jöttél ide, és nem vagy egyedül. Világszerte emberek milliárdjai vannak pontosan ugyanilyen helyzetben, ugyanilyen gondolatokkal.

Hasznos lehet tudni, hogy ez nem a politikai jobb- vagy baloldal problémája. Ez nem a hiteddel, az érzelmeiddel vagy a mentális állapotoddal kapcsolatos kérdés. Ez a rendszerünk problémája – egy olyan rendszeré, amely a fenntarthatóság helyett a növekedésen, illetve a jólét helyett a teljesítményen alapszik.

Ezt szem előtt tartva mielőtt megpróbálnánk megoldani a problémát, meg kell értenünk a problémákat, amelyekkel szembe kell néznünk. 

Itt lép a képbe a Looking Glass

Amibe most belevágsz, nem egy tipikus pénzügyi vagy befektetési tanfolyam. Ez egy alulról jövő pénzügyi oktatás. 

Egy oktatás, amit sokunk szeretett volna megkapni – de nem kaptuk meg. 

Ez egy tanfolyam a pénzről és globális pénzügyi rendszerünkről, valamint arról, hogy ez hogyan hat közvetlenül Rád, a megtakarításaidra, a nyugdíjszámládra és a befektetéseidre. 

Az itt található anyagot olyan emberek írták, mint Te. Hétköznapi emberek, akik idejüket, energiájukat, vérüket, verejtéküket és könnyeiket bérre cserélik. 

Hozzád hasonlóan mi, a szerzők is válaszokat kerestünk egy olyan problémára, melyet nem tudtunk meghatározni, csak annyit tudtunk, hogy gond van. Majd amit felismertünk, teljesen lenyűgözött bennünket. 

Daz (az egyik szerző) szavai:

„Mindig is küzdöttem a pénzzel. Számtalan évet töltöttem azzal, hogy fizetéstől fizetésig éltem. Soha nem tudtam előrébb jutni. Úgy döntöttem, hogy a saját kezembe veszem a dolgokat, önképző útra indultam. Annyi befektetési könyvet olvastam el, amennyit csak tudtam, a „Gazdag papá„-tól „Az intelligens befektető”-ig. Állandóan fülhallgatóval mászkáltam, és több ezer órányi podcastot és YouTube felvételt fogyasztottam el arról, hogyan lehet „a pénzemet magamnak dolgoztatni”. Megtanultam, hogyan kell mérlegeket olvasni és hogyan kell megtalálni a részvények belső értékét. Hogy mit találtam? Azt, hogy mindez nem számít. Minden nevetségesen túl van árazva, a „valós érték” többszörösére. Tudnom kellett, hogy miért, és az egész egy dologra futott ki… a pénzre.”

Seb (a másik szerző) szavai:

„Új-Zéland déli szigetén felnőve szerencsésnek éreztem magam, hogy a hegylábak és az erdők a kertemig értek. Ez korán a hegyek iránti mély tisztelethez és szeretethez vezetett. Azonban miután számtalan napot, hetet és hónapot töltöttem a természetben, soha nem tudtam teljesen csillapítani intellektuális kíváncsiságomat. Szerettem volna összerakni a kirakós játékot, ami a világunkat jelenti. Ez a szomjúság végül arra az útra terelt, hogy minden kezem ügyébe kerülő pénzügyi, befektetési és makrogazdasági könyvet befaljak. Bár intellektuális kíváncsiságom kielégült, új probléma merült fel bennem. Ahogy összeraktam világunk kirakós játékát, rájöttem, hogy a pénzügyi-gazdasági rendszerünkben van néhány komoly hiba, mely mindenkire hatással van. Mint minden korábbi törekvésemnél, ha egyszer felmerült egy probléma, meg akartam találni a megoldást, és ha egyszer megtaláltam, nem tudtam csak úgy hátradőlni. Úgy éreztem, ki kell vennem a részemet, meg kell próbálnom megoldani, vagy legalábbis felvilágosítani másokat az előttünk álló problémákról, és ez vezetett oda, ahol ma tartok, amikor ezt a kurzust írom.”

A Looking Glass alapítói – egy mountain bike-oktató, egy villanyszerelő, egy médiatartalom-készítő, egy sebész és két profi kockázatkezelő – mind ugyanarra a következtetésre jutottunk:

A pénz jelenlegi formájában a jólét egyik akadálya.

Annyira el voltunk ragadtatva attól, amit egyéni tanulási útjaink során felfedeztünk, hogy három fő cél motivált minket: 

  1. Annyi embert oktatni, amennyit csak tudunk
  2. tömören és egyszerűen
  3. teljesen ingyen

Ennek fényében ezt a tanfolyamot úgy építettük fel, hogy egyfajta tükör legyen, egy módszer arra, hogy átlássunk a ködön, ami a pénzügyi rendszerünket jelképezi, és mélyebb megértést szerezzünk a rendelkezésünkre álló eszközökről és lehetőségekről.

E kurzus elvégzésével jobban megérted:

  • miért kell szembenéznünk olyan problémákkal, mint az infláció és a vagyoni egyenlőtlenség,
  • milyen eszközök segítik elő egy fenntarthatóbb és hozzáférhetőbb világ kialakulását,
  • hogyan lehet a mélyebb megértés + új ismeretek = nagyobb képesség a szűkös és kívánatos eszközökbe való befektetéshez, hogy proaktívan kezeld a vagyonteremtésedet.

Egy pillanatig se gondold, hogy ez a tanfolyam nem Neked való vagy biztos túl bonyolult! Ez a tanfolyam egyszerre a kamionsofőré, az ácsé, az adminisztrátoré, a bolti eladóé, a tanáré, a művészeti szakos hallgatóé, a vállalkozóé és az egyedülálló szülőé… abszolút mindenkié. Ha idődet és energiádat pénzre váltod, ez a tanfolyam értékes tanulságokkal szolgálhat.

Meg kell azonban jegyezni, hogy e tanfolyam során semmi sem tekinthető pénzügyi tanácsnak. Mint minden tanulás során, arra bátorítunk, hogy kritikusan mérlegeld ezt a tartalmat, olvass különböző kapcsolódó forrásokat, és alakítsd ki saját megalapozott és átgondolt véleményedet!

Reméljük, hogy ez a tanfolyam hozzájárul azon tudásanyaghoz, amely segít Neked átvenni az irányítást pénzügyi jövőd felett.

Bevezetés