Mi a pénz?

Megválaszolt kulcskérdések:

  • Mi a pénz?
  • Milyen tulajdonságai vannak a pénznek?

Üdvözlünk pénzügyi oktatásunk első szakaszában. Ahogy a bevezetőben láttuk, végig fogunk lépkedni a globális pénzügyi rendszeren, bemutatva, hogyan jutottunk idáig, mivel nézünk jelenleg szembe, és mindezt azzal zárjuk, hogy felvázoljuk a megtakarításaink megőrzésére és a vagyonunk építésére vonatkozó lehetőségeinket. A végső cél az, hogy azáltal, hogy megértjük, mivel állunk szemben, olyan tudást és megértést nyújtsunk Neked, amellyel jobb pénzügyi döntéseket hozhatsz saját magad és családod számára.

Az előttünk álló problémák megértésének első lépése az alábbi kérdés megválaszolása:

Mi a pénz?

Legegyszerűbb formájában úgy értelmezhető, mint az a közvetítő eszköz, mellyel két fél megállapodik egy termék, áru vagy szolgáltatás cseréjének kiegyenlítésében.

Lehetővé teszi számunkra, hogy erőforrásainkat vagy szolgáltatásainkat elcseréljük egy értéktárolóért, függetlenül attól, hogy ennek a tárolt értéknek van-e azonnali felhasználási lehetősége. Ez tette lehetővé, hogy civilizációnk sokkal hatékonyabban terjeszkedjen és növekedjen, mintha továbbra is az olyan gyakorlatokra hagyatkoztunk volna, mint a cserekereskedelem.

Az átlagember számára a pénz tartja az értékét, mivel csak kétféleképpen lehet pénzhez jutni:

  1. Időt és energiát kell áldoznunk pénzért cserébe (mint munka vagy szolgáltatás).
  2. Pénzért cserébe árut vagy erőforrásokat kell nyújtanunk.

Fontos megjegyezni, hogy a fenti második pontban, ahhoz, hogy ezekhez a javakhoz és erőforrásokhoz hozzájussunk, hogy kereskedhessünk velük, valakinek valamikor időt és energiát kellett fordítania arra, hogy megteremtse őket. Ebből levonhatjuk a következtetést, hogy időt és energiát kell fordítanunk a pénz megszerzésére. Tehát:

Pénz = idő + energia

Ha a pénzt az idő és az energia tárolójaként tekintjük, jobban megérthetjük, hogy a pénz lényegében egy akkumulátor – egy olyan energiatároló, amely később felhasználható. Ezt az analógiát szem előtt tartva a pénz evolúciója elméletileg az idő és az energia tárolására szolgáló leghatékonyabb akkumulátor folyamatos keresése.

Napjainkban időnket és energiánkat papírpénzekben és érmékben tároljuk, illetve ezen papírpénzek és érmék digitális megjelenítésében az online bankszámlánkon, de ez nem volt mindig így.

A következő fejezetben áttekintjük a pénz evolúciójának és az érték közvetítésének néhány kulcsfontosságú állomását. És ha már itt tartunk, vizsgáljunk meg néhány olyan tendenciát, melyek ezen evolúció során kialakulni látszanak! 

Mielőtt azonban elindulnánk ezen az utazáson a pénz evolúciója felé, meg kell értenünk az alapokat. A pénznek számos olyan tulajdonsága és jellemzője van, amelyek összessége együtt alkotja azt, amit mi „egészséges pénznek” tekintünk, vagyis olyan pénznek, amely tartós, hatékony értéktároló, és hosszú távon nem hajlamos az értékcsökkenésre. Amint ezeket a kulcsfontosságú tulajdonságokat szilárdan megismertük, belevethetjük magunkat a pénz evolúciójába ezen alapokra időnként visszautalva.

Milyen tulajdonságai vannak a pénznek?

Az egészséges pénz három fő funkció mentén jellemezhető:

  1. értéktároló
  2. csereeszköz
  3. értékmérő

Az alábbi ábrán látható, hogy minden egyes elsődleges funkció több tulajdonságot foglal magába. Az egyes tulajdonságok és funkciók definícióit a táblázatban részletezzük.

A pénz tulajdonságai

Összefoglalásképp, most hogy bemutattuk:

  • a fogalmat, mely szerint a pénz „egy akkumulátor” – valami, ami az energiánkat (azaz a teljesítményünket, kemény munkánkat, vérünket, verejtékünket és könnyeinket) tárolja térben és időben,
  • az egészséges pénzt meghatározó jellemzőket és tulajdonságokat,

gondolkozzunk el a pénz minden egyes fenti tulajdonságán valamint azon, hogy ezek miért lehetnek fontosak! Miért fontos a pénz esetében a szűkösség? Miért létfontosságú a hordozhatóság egy hatékony csereeszköz esetében?

A pénz jellemzőiről szerzett ezen új ismereteink birtokában a következő részben megvizsgáljuk különböző típusait a különböző korszakok során, és kritikusan kiértékeljük, hogyan teljesítettek.

További ajánlott olvasmányok:

“The 7th Property”Eric Yakes

“What is Money Podcast”Robert Breedlove & Michael Saylor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük