Következtetés

Gratulálunk, hogy eljutottál idáig. Ha kellő összpontosítással végigolvastad a kurzus anyagát, mostanra biztos tudod a választ az alábbi kérdésekre:

  1. Hogyan fejlődött a pénz az idők során?
  2. Milyen jelentős események alakították leginkább a pénzünket?
  3. Milyen nem kívánt következményei voltak az adósságnak és az inflációnak a környezetünkre, a találékonyságunkra és legfőképpen ránk, emberekre? 

Továbbá ha alaposan átgondoltad az olvasottakat, valószínűleg érthetővé vált számodra, hogy merre tart a globális gazdaság és hogy milyen lehetséges kockázatok, előnyök és következmények várhatók a vizsgált eszközosztályok tekintetében. Mégis szükségét érezzük, hogy röviden összefoglaljuk az elhangzottakat és megfogalmazzunk néhány záró gondolatot.

Az evolúció és a természetes kiválasztódás révén hajlamosak vagyunk úgy látni, hogy a felsőbbrendűség uralkodik, mivel a leghasznosabb és legtartósabb adaptációk idővel felülmúlják az alsóbbrendűeket. Reméljük, a pénz is hasonló pályát követ. Az elmúlt néhány ezer év során a pénz átalakulását láthattuk a pénz előtti cserekereskedelemtől egészen a ma használatos fiat pénzekig. Az emberiség „általában” mindig azt a pénzformát választotta, amely az adott időben a legelőnyösebb tulajdonságokkal rendelkezett (pl. a cserekereskedelmet felváltották a nyersanyagok, majd a nyersanyagok átadták a helyet a nemesfémeknek). 

Mielőtt elhamarkodott következtetéseket vonnánk le és feltételeznénk, hogy a pénz az idők során folyton csak tökéletesedett, érdekes eseménynek lehettünk tanúi, amikor a nemesfémekről a papír alapú fémekre való áttérést láttuk. A saját pénz feletti önrendelkezéstől a központilag kontrollált pénzhez vezető lassú átmenet tanúi lehettünk. A központi hatóság a történelem során először vonta ellenőrzése alá a pénz értékét, és megtapasztaltuk az egészséges, stabil pénztől való eltávolodást az adósságalapú, tetszés szerint nyomtatható papírpénz felé.

Ez a központosítás felé való elmozdulás az adósság robbanásszerű növekedését és pénzünk lassú, fájdalmas leértékelődését eredményezte. Ez az értékcsökkenés oda vezetett, hogy az egyének, a vállalatok és a kormányok a vásárlóerő védelme érdekében szabadulnak a készpénztől. Ez a tőkemenekülés az inflációval együtt a befektetési eszközök árának és a megélhetési költségek emelkedését eredményezte. Mi okozta ezt a degenerálódást? A mindenáron való növekedés téves elképzelése. A pénzügyi beavatkozás révén a mesterséges növekedés elvonta figyelmünket a fenntartható és virágzó gazdaságok építésétől.

Végül ez az adósság- és fogyasztóalapú társadalom felé való átmenet állandó élénkítésre és beavatkozásra való utaltságot eredményezett, csak hogy a rendszer fenn tudjon maradni. Ennek melléktermékei az alábbiak:

  • fogyasztáson alapuló gazdaságunk erőforrás igénye miatt fokozódó környezetpusztítás
  • növekvő vagyoni egyenlőtlenségek
  • a rendszerszintű eladósodási szokás fokozott gazdasági törékenységet okoz
  • az innovációt háttérbe szorítják, hogy fenntartsanak olyan hanyatló vállalatokat, melyek korlátozott vagy semmilyen értéket nem képviselnek

Lehet, hogy még azon tűnődsz, vajon Te milyen szerepet játszol ebben. Te határozod meg, hogyan költöd el és irányítod a tőkédet. Ezáltal befektethetsz olyan eszközökbe, melyek olyan világ létrejöttét segítik elő, amilyenben élni szeretnél, és amelyre gyermekeid és unokáid büszkék lehetnek.

Ugyanakkor valójában ez legtöbbünk számára nem lehetséges. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt, hogy legtöbbünk elsődleges célja az, hogy gondoskodjunk magunkról és családunkról. Ezzel együtt kritikus fontosságú, hogy átgondoljuk, milyen eszközök kínálják számunkra a legjobb esélyt a vásárlóerő és a tőke védelmére, illetve ideális esetben azok növelésére.

Jelen helyzetben a nemzeteknek világszerte nehéz döntéseket kell meghozniuk. Rövid távon olyan piaci korrekciókkal kell szembenéznünk, mely során szinte mindennek az értéke esik – mivel az emberek igyekeznek kiszállni befektetéseikből és készpénzre váltani. Egy bizonyos ponton azonban szembe kell néznünk jelenlegi pénzügyi helyzetünk és adósságterheink következményeivel. Ez valószínűleg jelentős pénzügyi fájdalmat fog okozni, és ez az a pont, ahol a szűkös pénzügyi eszközök általában jobban teljesítenek. Azt is meg kell jegyezni, hogy nagy pénzügyi trauma során a kormányzati beavatkozás és a készpénzbe menekülés tévhite sok eszköz árfolyamesését okozza. Ez zavarba ejtő lehet, és sokakat arra késztethet, hogy azt higgyék, már a szűkös pénzügyi eszközök sem biztonságosak. Hosszabb távú szemlélettel és a szűkösség megértésével azonban ez az áresés valószínűleg rövid életű lesz. 

Szeretnénk kiemelten felhívni a figyelmet a bitcoinra, mivel az képes a vagyonmegőrzés és a vagyonépítés nagyszerű egyensúlyát nyújtani. 

Több okból is erre a következtetésre jutottunk, de a kurzus lezárásaként egyetlen alapvető ok lesz a fókuszban:

Példátlan teljesítmény

A mai gazdasági környezetben portfóliónk kitettségének mérlegelése során a bitcoin jelentős értéket képviselhet. Amint az előző részben említettük, a bitcoin páratlan potenciálját és példátlan jellemzőit az adja, hogy amikor jó idők járnak, és a tőkepiacok bővülnek, olyankor a bitcoin egy kockázatvállalási eszköz teljesítményéből profitál. Amikor pedig nehéz idők jönnek, és az emberek tőkéjük védelmére törekednek, olyankor a bitcoin kockázatmentes tulajdonságainak biztonságát nyújtja. 

A kockázatnövelő és kockázatcsökkentő eszközök előnyeit ötvözve azt állítjuk, hogy a bitcoin “A nagy trilemma” részben említett mindhárom piaci feltételrendszerben képes jól teljesíteni:

  1. Normál piaci körülmények között: Mivel a bitcoin még elfogadási ciklusa elején jár, pusztán az általa nyújtott előnyök következtében áramlik tőke a bitcoinba.
  2. Ha a kormányok világszerte úgy döntenek, hogy visszafizetik adósságukat vagy nem teljesítik fizetési kötelezettségüket: E forgatókönyv szerint az egyének menekülnek a partnerkockázattal rendelkező eszközökből, ami tőkeáradatot indít el a biztonságos menedékként szolgáló eszközök felé, melyek megvédik a tőkét és korlátozzák a partnerkitettséget. 
  3. Ha a kormányok folytatják a fiskális beavatkozást: Ilyen helyzetben a monetáris expanzió lassan tönkreteszi valutájuk vásárlóerejét. Egy bizonyos ponton az emberek fel fogják ismerni, hogy a fiat valuta nem vagyon, hanem egy vagyon követelés, és hogy sokkal több vagyon követelés van, mint amennyi tényleges vagyon létezik. Amikor ez a felismerés megszületik, komoly gazdasági fájdalmakkal kell szembenéznünk, mivel ezt a szűkös vagyonokért való tolongás fogja követni. Az egyének gyors iramban az összeomló valuta elől való védelmet fognak keresni. A bitcoin értéktároló tulajdonságainak köszönhetően nagyszerű helyzetben van ahhoz, hogy befogadja a romló készpénzből való tőkemenekülést. 

Meg kell jegyeznünk, hogy mint mindenben, ebben is van kockázat. Tehát befektetni mindig körültekintően érdemes. Még fontosabb, hogy értsük, hogy mi az, amibe befektetünk. Egyetlen befektetés sem garantált, és ez elmondható a bitcoinról is. Bár mi úgy érezzük, hogy a bitcoin jelentős lehetőséget kínál a jövőre nézve, arra kérjük az olvasót, hogy minden információt kritikusan mérlegeljen, és fektessen időt különböző forrásokból származó kutatásba – beleértve olyan forrásokat is, melyek ellentétes nézeteket vagy következtetéseket kínálnak, mint amilyeneket itt kifejtettünk. A sikeres befektetés és pénzkezelés rendkívül személyes és időigényes erőfeszítés. Ezen alapulva e kurzus nem foglal magába pénzügyi tanácsot. Ez itt pusztán a mi értelmezésünk a történelemről és ennek a bomlasztó technológiának a jóléti jövőre gyakorolt hatásairól.

Végezetül köszönjük, hogy időt szántál erre a kurzusra. Úgy gondoljuk, mindenki számára elérhetővé kell tenni a pénzügyi oktatást és a világ mélyebb megértésének lehetőségét. Izgatottan várjuk, hogy az olvasói visszajelzések alapján tovább bővíthessük oktatási kínálatunkat. Ha mindannyian tovább tudunk adni egy kis tudást és oktatni egymást helyzetünk valóságáról, a világ egy jobb hellyé válik.

Sok sikert oktató-befektető utadon!

*A kurzus elvégeztével talán elgondolkodsz, vajon saját befektetési portfóliódban hány százalék bitcoin allokáció a megfelelő? Bár mi nem adunk pénzügyi tanácsot, a befektetési közösség egy része körében általános konszenzus van abban, hogy erre a válasz az, hogy nem nulla. Ezzel azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy a megfelelő allokáció mindenki számára más lesz saját kockázati hajlandósága, célja, életkora illetve személyes körülményei alapján.

Ha bármelyik vagy mindegyik téma felkeltette az érdeklődésed, reméljük, felfedezel néhány további Looking Glass által kínált anyagot is. Célunk, hogy minél több ember számára elérhetővé tegyük a pénzügyi oktatást. Köszönjük, hogy ránk bíztad ezt a feladatot, és reméljük, tudtunk segíteni ezen erőfeszítésedben.

Végezetül ha bármilyen kérdésed van, várjuk hozzászólásodat! Ha tetszett a kurzus, nagyon örülünk minden visszajelzésnek. A kurzus honlapján is írhatsz visszajelzést, és ott értékelést is adhatsz a kurzusról.

További információkért ajánljuk:

“Stone Ridge 2020 Shareholder Letter” – Ross Stevens

Következtetés: bitcoin
Forrás: breedlove22.medium.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük