Bitcoin (btc)

Bár a bitcoin egy viszonylag új pénzügyi eszköz, a pénzügyi és politikai világ gyors iramban elismeri a bitcoint egyedülálló, megbízható és korrelációmentes eszközként. A fedezeti alapok, bankok, nyugdíjalapok és a lakossági befektetők egyaránt vagy azon ügyködtek a közelmúltban, vagy épp azon vannak, hogy struktúrát váltva elérhetőbbé és megszerezhetőbbé váljon a bitcoin. Azt is látjuk, hogy az amerikai kormány prominens tagjai azt hirdetik, hogy egy egészséges pénzen alapuló rendszer milyen sok előnnyel kecsegtet jelenlegi, növekedést célzó inflációs rendszerünkkel szemben.

Amint azt „A pénz evolúciójá„-ban említettük, a bitcoint egy álnevet használó személy vagy csoport találta fel 2008-ban. Az első bitcoint 2009 januárjában bányászták. Több mint 13 évvel ezelőtti bevezetése óta egyszer sem törték fel, nem kontrollálták vagy más módon sem befolyásolták negatívan, mint ahogy azt sokan jósolták. Bár volt arra példa, hogy bitcoint vesztettek el illetve loptak el, ilyen esetek általában az alábbiak miatt történtek: 

 1. Aki elvesztette bitcoinját, nem tartotta titokban a jelszavát (privát kulcsát). 
 2. Az illető megadta bitcoinja privát kulcsát egy csalónak.
 3. Az illető bitcoinját egyik kriptotőzsdén tartotta ahelyett, hogy önrendelkezésbe vette volna, és az a tőzsde sajnálatos módon fizetésképtelenné vált és megszűnt. 

A helytelen személyes kezelés miatti eseti veszteségek mellett ugyanakkor rugalmassága és szívóssága megerősítette helyét a pénzügyi ágazat által elismert elfogadható eszközosztályok között.

A bitcoin előnyei

Rögzített felső határú kínálat

Ahogy az első modulban már tárgyaltuk, az értéktárolók elsődleges tényezője a szűkösség. Egy valuta birtokosai biztosak akarnak lenni abban, hogy vásárlóerejük nem fog csökkenni a pénzkínálat bővülésével. A Bitcoin esetében fontos kihangsúlyozni, hogy csak 21 000 000 bitcoin lesz valaha. Ezt a rögzített felső határú kínálatot programozottan ellenőrzik és konszenzuson keresztül érvényesítik – a bitcoinért nem egy központi szerv felel. Ki vehet részt ebben a konszenzusban? Bárki! Ehhez csak le kell tölteni a bitcoin szoftvert a számítógépére, vagy beszerezni egy bitcoin node-ot, mely egy erre a célra dedikált mini számítógép.

Rögzített kibocsátás

A fiat valutákkal kapcsolatos problémáktól eltérően, mint fentebb említettük, a bitcoin jövőbeni teljes kínálata 21 000 000 lesz. Ezen a rögzített teljes mennyiségen kívül egy világos, kiszámítható kínálati ütemtervvel rendelkezünk, amely átláthatóvá teszi mindenki számára, hogy hány bitcoin van éppen most, illetve mennyi lesz bármikor a jövőben. 

Mivel a kínálat rögzített, a bitcoin értékét nem tudja felhígítani egyetlen monetáris politikába beavatkozó központi hatóság sem. Ráadásul rögzített kínálat mellett, ha a felhasználók száma növekszik (a bitcoin iránti kereslet nő), nincs lehetőség monetáris lazításra (mint a fiat pénzek “nyomtatása”), tehát a bitcoin árának növekednie kell, hogy a kereslet növekedését ellensúlyozza. 

Mellékesen jegyezzük meg, hogy „Az infláció és az adósság melléktermékei„-ben arról írtunk, hogy világunk eredendően deflációs, és hogy idővel a technológiának csökkentenie kell az áruk és szolgáltatások árát. A bitcoin, mivel fix összkínálattal rendelkezik, tökéletes példája egy olyan valutának, amely kihasználhatja deflációs világunk előnyeit.

2022 júliusában, a cikk megírásának időpontjában pontosan 19 091 3181 bitcoin van forgalomban. A kibocsátást bárki könnyen megnézheti és ellenőrizheti egy egyszerű online kereséssel. Ez különbözik fiat pénzrendszerünktől, ahol senki sem tudja igazán, hogy mennyi hitel vagy dollár (vagy akár forint) van a rendszerben. Bitcoin-befektetőként ez előnyös, hiszen biztosak lehetünk benne, hogy bitcoinunk soha nem hígul fel, és mindig a teljes kínálattal arányosan ugyanannyi lesz a birtokunkban.

Alacsony belépési korlát

A bitcoin nyolc tizedesjegyig osztható (0,00000001BTC), a legalacsonyabb címletet satoshi (vagy röviden sat) néven ismerjük, ezáltal a történelem egyik legkönnyebben hozzáférhető befektetési eszközévé vált. E sorok írásának időpontjában 1 sat 0,0004 amerikai dollárnak felel meg.

A bitcoinra gyakran úgy gondolnak és úgy említik, mintha csak egész bitcoin létezne. Ahogy a bitcoin ára egyre emelkedik, sokan tévesen azt hiszik, hogy a bitcoin már nem megfizethető. Ez nem is állhatna távolabb az igazságtól, hiszen egy satoshi a mai árakon a cent töredékébe (fillérekbe) kerül. A bitcoinba befektethető legkisebb összegnek egyedül az szab határt, hogy a kriptotőzsdék mit tesznek lehetővé. 

Megváltoztathatatlan

Mivel egy online elosztott főkönyvről van szó, bárki, aki egy node-ot (csomópontot) üzemeltet, vagy interneteléréssel rendelkezik, bizonyíthatóan ellenőrizni tudja a valaha létezett és valaha tranzakciókat lebonyolított bitcoinok kibocsátását, tranzakciótörténetét és tulajdonosainak címét, bár névtelenül. Ez szöges ellentétben áll számos olyan eszközzel, melyekkel manapság kapcsolatba kerülünk, és amelyek tele vannak manipulációval és homályossággal.

Nincs partnerkockázat

Ha megtesszük a szükséges lépéseket bitcoinunkkal való önrendelkezéshez (self-custody), akkor egyetlen személy, vállalat vagy kormány sem rendelkezik ellenőrzéssel vagy hatalommal a felett, hogy mit teszünk saját bitcoinunkkal. Ezzel megszüntetjük a partnerkockázatot. Így gazdasági problémák esetén nem vagyunk kitéve annak, hogy harmadik felek vagy bankok fizetésképtelenségi problémák miatt óvadékot nyújtanak be a bitcoinunkra, ami nem ritka gazdasági stressz idején, ahogy azt sokan megtapasztaltuk a 2008-as gazdasági világválság idején.

Nincs árkannibalizáció

Ennek illusztrálására a bitcoin keménypénz-unokatestvérét, az aranyat fogjuk megvizsgálni. Ahogy az arany ára emelkedik, úgy nő az ösztönzés a bányászok számára, hogy fokozzák a termelést, új bányákat létesítsenek, új területeket tárjanak fel, és fejlesszék folyamataikat, hogy még több aranyat tudjanak felhozni a föld alól. Ezzel az a probléma, hogy elkerülhetetlenül növelik a kínálatot a többlet arannyal, ami lefelé irányuló nyomást gyakorol az arany árára. Így ár szempontjából kannibalizálja magát. 

A bitcoin protokoll ezt a problémát a „nehézségi igazítás” (Difficulty Adjustment) néven ismert eljárással kezeli. Ahogy egyre több magánszemély és vállalkozás kezd bitcoinbányászatba, feltételezhetően több bitcoint bányásznak, ami a bitcoin kibocsátásának növekedéséhez vezet. Azonban a bitcoin protokoll a “nehézségi igazítás”-on keresztül be tudja állítani, hogy mennyire nehéz bitcoint bányászni. Ahogy egyre több bányász csatlakozik, a protokoll növeli a bitcoin bányászatának nehézségét. Ezt ellensúlyozva amikor egyre több bányász felhagy a bányászattal, egyre inkább enyhül a „nehézség”, így a bitcoin bányászata nem válik túl nagy kihívássá. A „nehézségi igazítás” biztosítja a bitcoinkibocsátás tiszta, kiszámítható ütemezését, így nem kell jelentős inflációs vagy deflációs akadályokkal szembenéznünk, mint például az arany esetében.

Elfogadás

A befektetési iparágban néhányan gyakran aszimmetrikus kereskedésként jellemezik a bitcoint – felfelé mutató potenciálja messze felülmúlja lefelé mutató kockázatát. Ennek egyik oka, hogy a bitcoin egy új technológia. Ezért még elfogadási ciklusa elején jár, és még jelentős felfelé ívelő potenciállal rendelkezik. Sok más ebben a kurzusban tárgyalt pénzügyi eszköz elfogadottság szempontjából már elérte telítettségi pontját. Erősen korlátozott azon képességük, hogy innovációval felforgassák a világot. Ezzel szemben a bitcoinnak lehetősége van arra, hogy számos iparágat felforgasson, az energia szektortól kezdve a banki tevékenységeken át a fizetésekig és a pénzügyi biztosításokig. Ezek mindegyike rendelkezik a bitcoin elfogadását jelentősen gyorsító potenciállal, tovább növelve a felfelé ívelő potenciált. 

Ezt szem előtt tartva az intézmények egyre inkább keresik a bitcoin kitettség beépítésének lehetőségeit mint teljesítménycéljaik elérésének egyik módját. Ez tökéletesen egybeesik azzal a ténnyel, hogy a hagyományos biztonságos menedékként szolgáló eszközök, mint az arany és a kötvények a jelenlegi gazdasági környezet miatt folyamatosan kudarcot vallanak olyan védelem nyújtásában, mint amilyet korábban nyújtottak. Ez megnyitotta az utat a bitcoin számára, hogy átvegye piaci részesedésük egy részét. 

A bitcoin páratlan lehetőségei mind a befektetési, mind a vállalati világ szereplőinek figyelmét felkeltették. Mind az állami, mind a magánvállalatok úgy tekintenek a bitcoinra, mint egy olyan eszközre, amellyel diverzifikálhatják eszközeiket, és megpróbálnak védekezni az infláció és a partnerkockázat ellen. Ezért azt látjuk, hogy a bitcoint hosszú távú értéktárolóként használják a vállalati pénztárakban, mivel a nagy készpénztartalékkal rendelkező vállalatok ugyanolyan hatásoknak vannak kitéve az infláció és a kamatok lenyomása miatt, mint amilyenekkel mi, megtakarítók szembesülünk.

Páratlan potenciál

Amikor jó idők járnak, és a tőkepiacok bővülnek, a bitcoin profitál abból a teljesítményből, mellyel egy „kockázatos” eszköz rendelkezik. Ezzel párhuzamosan „kockázatmentes” tulajdonságaiból fakadóan biztonságot nyújt, amikor nehéz idők jönnek, és az emberek tőkéjük megóvására törekednek. 

Kicsit részletesebben, a bitcoin „jelenleg” a legtöbb ember számára kockázatos eszköznek tűnik, olyan eszköznek, melybe akkor fektetünk, amikor a gazdaság virágzik. A kockázatos eszközöket azonban általában így szokták besorolni, mivel partnerkitettséggel járnak. Gazdasági stressz idején fennáll a veszteség lehetősége. Amennyiben magunk rendelkezünk a bitcoinunkat kezelő tárca privát kulcsával, megszűnik a partnerkitettség, így jelentősen csökken a kockázat (jól teljesít nehéz időkben, amikor az emberek csökkenteni akarják portfóliójuk kockázatát). Mindezek fényében stresszes időkben, amikor az emberek olyan eszközöket keresnek, amelyek megóvják vagyonukat és biztonságot nyújtanak, a bitcoin kiváló pozícióban van ahhoz, hogy jól teljesítsen. 

A bitcoin kockázatcsökkentő jellemzői ellenére virágzó időkben a kockázatnövelő tőkeáramlásokból is profitál. A bitcoin egy feltörekvő technológia, mely még nem vált globálisan elfogadottá, és az elfogadás révén a feltörekvő eszközök általában felülteljesítenek. Ha számba vesszük azon iparágakat, melyeknek a bitcoin kedvezhet (úgy mint a globális pénzügyi rendszer, a pénzügyi szektor, a biztosítási ágazat, az e-kereskedelem és a mikrofizetések, hogy csak néhányat említsünk), világossá válik, hogy a bitcoin páratlan felfelé ívelő potenciállal rendelkezik.

Hátrányok

Volatilitás

A bitcoin árfolyamának alakulásán nincs mit szépíteni. Rövid távon a bitcoin az egyik legvolatilisebb befektetési eszköznek bizonyult. Hogy ez mit jelent? Azt, hogy nagyon rövid időn belül jelentős árfolyamingadozások következhetnek be. Gyomorszorító és érzelmi megpróbáltatás tud lenni végignézni, ahogy a vagyonod néhány nap vagy néhány hét alatt a felére csökken. A volatilitás azonban mindkét irányba mehet, tehát ahogyan 50%-kal csökkenhet, ugyanannyi idő alatt akár 50%-kal növekedhet is. Miután tanulmányoztad a témát és fontolóra vetted a bitcoinba való befektetést, ajánlott hosszútávú időhorizonttal megközelíteni a befektetést. Ne számíts gyors haszonszerzésre, és ne vegyél fel kölcsönt bitcoinba való befektetéshez, mivel a bitcoin árfolyama rövid távon korántsem kiszámítható!

Sok lakossági befektető vásárol bitcoint az eufória csúcsán egy szépen emelkedő árfolyammozgás során, aztán csak pislog, amikor az azt követő hetekben 40%-os visszaesést tapasztal. Érzelmileg és pénzügyileg megviselve érzik magukat, eladják a pozíciójukat, megfogadva, hogy soha nem vásárolják vissza, aztán később végignézik, ahogy a bitcoin túlszárnyalja azt az árfolyamot, ahol ők eredetileg beszálltak.

A volatilitás kezelésére van néhány jó módszer, de nem érdemes úgy tenni, mintha ezek a stratégiák teljesen megnyugtatnák az idegeket, hiszen a bitcoin árfolyama meredeken tud ám zuhanni. Az ilyen stratégiák közé tartozik a Dollar-Cost-Averaging, amely hosszú távon elsimítja a volatilitást, biztosítva, hogy átlagos árat fizessünk a bitcoinért úgy, hogy rendszeres időközönként (pl. naponta, hetente, havonta) veszünk kisebb mennyiséget. Néhány felületen ezt automatizálni is lehet. Bitcoinba mindig hosszútávú időhorizonttal érdemes befektetni, aztán figyelmen kívül hagyni az aktuális árfolyamot. Egyáltalán nem javasoljuk, hogy bárki megpróbáljon be- és kiszállni a pozícióból, hogy gyors haszonra tegyen szert.

Fontos azt is megjegyezni, hogy a bitcoin árfolyamának volatilitása idővel csökkenni fog. Mivel a bitcoin más hagyományos befektetési eszközökhöz képest elfogadási ciklusának még mindig nagyon az elején jár, ahogy egyre több tőke áramlik erre a területre, ez a volatilitás idővel enyhülni fog. 

A bitcoin kezelése nehézséget jelenthet

A bitcoint még soha nem hackelték meg, viszont a kriptotőzsdéket, ahol bitcoint vásárolhatunk, igen. A bitcoin elvesztésével és ellopásával kapcsolatos ellentmondásos hírek nem a bitcoinnal, hanem minden esetben egy megbízott harmadik féllel történtek. 

A legtöbb ember bitcoint kriptotőzsdén keresztül vásárol. Ha valaki a bitcoinját kriptotőzsdén hagyja, akkor azzal jelentős biztonsági kockázatot vállal. 

A bitcoin saját letétbe helyezése erősen ajánlott, ugyanakkor technikai kihívást jelenthet. Ahogy a bitcoin elterjedtsége növekszik, úgy nő a kezelésének támogatása és fejlődése is. Ezáltal az önrendelkezés gyakorlata is egyre könnyebben kivitelezhetővé válik bárki számára. 

Számos eszköz, útmutató és közösség létezik, amelyek segítenek abban, hogy a bitcoinunkért magunk vállaljunk felelősséget. Nagyon jó útmutatók érhetőek el például a BTC Sessions youtube csatornán. Tervezéssel, tanulással és türelemmel az önrendelkezés könnyen megvalósítható. 

Fel- és lehajtók

Az egyik leggyakoribb bitcoin ellenes hír kétségtelenül az a riogatás, hogy a kormányok betiltják a bitcoint. A bitcoin betiltása semmivel sem megvalósíthatóbb egy kormány számára, mint az áramszolgáltatás leállítása, az e-mail betiltása vagy az internet leállítása. 

Mindig lesznek módok a bitcoin protokollal való interakcióra, de ez nem jelenti azt, hogy a kormányok ne szabályozhatnák a fel- és lehajtókat megnehezítve a bitcoin beszerzését, eladását és a bitcoinnal való interakciót.

Tegyük fel, hogy egy kormány általános tiltást kezdeményez, így az ellenőrzésük alá tartozó bankok nem küldhetnek többé pénzt egy bitcointőzsdére vagy nem fogadhatnak pénzt onnan. Ez korlátozná a tőzsdéken keresztül való bitcoin vásárlási és eladási lehetőségeinket, és az érintett ország méretétől függően a bitcoin ára valószínűleg némileg csökkenne. De ez azt nem akadályozná, hogy peer-to-peer módon bitcoint küldjünk/fogadjunk közvetlenül egymás közt.

Összefoglalva: sokan népszerűsítik a bitcoint mint nagyszerű portfólió-diverzifikálót, digitális aranyat, egészséges pénzt vagy megtakarítási eszközt. Emellett nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy ez egy nagyon volatilis eszköz, ezért személyes kockázattűrés alapján kell megfelelően meghatároznunk, hogy a megtakarításunk hány százalékát tegyük bele úgy, hogy nyugodtan tudjunk aludni. Ez azt jelenti, hogy a bitcoin mindenkinek mást és mást jelent attól függően, hogy ki milyen kockázattűrő képességgel, célokkal, életkorral és személyes körülményekkel rendelkezik.

Ez a bitcoinról szóló rész valamivel hosszabb, mint a többi eszközosztályról írtak. Mivel a bitcoin egy új eszközosztály, sok árnyalatát érdemes megérteni. Ezért fontosnak tartottunk néhány kevésbé ismert fogalmat ismertetni.

Megjegyzés egyéb kriptovalutákról

Ahogyan azt “A pénz evolúciója” részben kiemeltük, amikor az emberek a bitcoinról beszélgetnek, gyakran szóba kerül a többi kriptovaluta is. Véleményünk szerint az egyre nagyobb számban elérhető kriptovaluták különböző dolgokat igyekeznek elérni a befektetési lehetőségek tekintetében.

Az imént feltártuk, hogy a bitcoin milyen jól használható kemény pénzként és vagyonmegőrzőként. Ezzel szemben a legtöbb kriptovaluta egész más dolgokra alkalmas, például megpróbálja eltávolítani a központosított entitásokat a pénzügyekből, közösségi tokenek irányítási modelljét vezeti be, vagy okosszerződéseket hoz létre. 

Bár igaz, hogy nagy mennyiségű vagyont képeztek alternatív kriptovalutákban, e tanfolyam céljaira nézve véleményünk szerint ez az eszközosztály túl fiatal, rendkívül spekulatív és még nem bizonyított eleget ahhoz, hogy életképes opciónak tekintsük, amely potenciális fedezetként szolgálhat számos általunk leírt problémával szemben.


További információkért ajánljuk:

“The Basics of Bitcoins and Blockchains” – Lewis Antony

Be your own bank” – Daz Bea

Bitcoin Basics — Bitcoin is better than Gold. The Difficulty-Adjustment” – Daz Bea

Bitcoin Basics: Blockchain, hashing & mining….oh my!” – Daz Bea

Bitcoin Basics: Key’s, Signatures, Addresses and Seed-Phrases — Hug a nerd today!” – Daz Bea

Bitcoin Basics: Wallets — it’s not what you think” – Daz Bea


Források:

 1. BitBo. Bitbo | Real-Time Bitcoin Dashboard, 2022, https://bitbo.io/. Accessed 31 January 2022.
Bitcoin (btc)

7 hozzászólás “Bitcoin (btc)” bejegyzéshez

 1. Az arany-bitcoin összehasonlításban szubjektíven nem gondolnám jó v. rossznak az „árkannibalizációt”. Az az, ami. A jelenség, hogy természetes piaci viselkedés stabilizálja az arany értékét, komoly erény lehet. Satoshi sztem simán bevállalta volna a folyamatos és energiafüggvényű kibocsátást, ha egy már elterjedt eszköz lett volna a btc. A korlátos csökkenés az értéknövekedés miatt szükségszerű. Ha már egyéb okok miatt van stabil és ‘reális’ értéke, nyugodtan használhatna korlátlan kibocsátást.
  Miközben ne feledjük, lényegében az arany is korlátos kibocsátású, és pont úgy viseljedik mint a btc, csupán lényegesen elnyújtottabb értelmezési tartományban.
  Az arany stabil értéke bizony jó dolog. Különösen, ha épp zuhan a bitcoin.

 2. A bitcoin egy kód. A szabadság kódja. Nem tudjuk, hogy ki(k)től, és így van rendjén. Eltűnt(ek), amikor úgy látta/látták, hogy megy tovább nélküle/nélkülük. A Bitcoin egy számítógépes hálózat. Az egyetlen valóban decentralizált számítógépes hálózat. Több tízezren működtetjük a világ különböző pontjain. Törhetetlen, megbízható, de nem kell megbízni semmilyen elemében, mert minden információ a bitcoinról és a Bitcoinról bárki számára hozzáférhető és ellenőrizhető. Persze bonyolult, és nem is dolga mindenkinek mindent leellenőrizni, de a lehetőség mindenki számára adott. Viszont nagyon nem mindegy az információ forrása, mert nagyon sok téves infó is kering.

  A bitcoin egy eszköz, mely nem pusztán az eddigi pénzeink közül az egyetlen egészséges pénz. A pénz funkciója az első, amire szükségünk van globálisan.

  A centralizált rendszerek csak úgy működnek, ha egyre tökéletesebben centralizálódnak. Talán látod már, hogy ez egyre többünknek egyre jobban fáj, miközben egy szűk körnek egyre nagyobb a kontrollja a rendszer felett.

  Ha nem a Mátrixban akarunk élni, egyre intenzívebben decentralizálnunk kell. Ehhez egyre többen kellünk. Nem a politikusokat kell leváltanunk, hanem a rendszert.

  Még nyitva van egy kapu (ezt Elon Musk a „window of opportunity”-nek hívja), ami lassan, de biztosan záródik. Pár évünk van, hogy átlépjünk rajta. Csak együtt megy.

  A bitcoin a jel. Minden más koin zaj. Tanuljatok a bitcoinról! Javítsuk együtt a jel/zaj viszonyt! Kemény dió, tudom. Segítünk. Szükségünk van Rátok. Valakire holnap, valakire jövőre.

  Angolul eszméletlen mennyiségű minőségi forrás elérhető. Egyre több minőségi forrást fordítunk magyarra, és ingyen mindenki számára elérhetővé tesszük a neten.

  A bitcoinba mindig több tudás megszerzésébe fektess be időt és energiát, mint amennyire kockázatosnak gondolod az anyagi befektetést! És ne is befektetésként gondolj rá, amiből majd egyszer profitot realizálsz! A bitcoinerek soha nem adják a bitcoint, hanem egyre inkább azzal fizetnek egymásnak. Átvisszük az anyagi javainkat egy haldokló, lélegeztetőgépen lévő, velejéig korrupt rendszerből egy burjánzó, egészséges rendszerbe.

  Minél többet tudsz, annál inkább látod, hogy ma már nem bitcoint tartani kockázatos hosszú távon, hanem minden más földi jószágot.

  De ne hidd el! Ellenőrizd apránként, és csatlakozz egy békés mozgalomhoz, melynek már több száz millió tagja van, és nem az utcára megyünk változást követelni, hanem a világ minden pontján békésen és tudatosan változunk és változtatunk konszenzus alapján!

  Két pirulát kínálunk. Választhatod a kéket, és gondolhatod azt, hogy a bitcoinerek begolyóztak, rajtad akarnak meggazdagodni vagy egy utópiát dédelgetnek. Vagy választhatod a narancssárgát, és megmutatjuk, milyen mély a nyúl ürege.

  orange pill

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük