A bitcoin árfolyamának alakulása és a felezés hatása

Jack Mallers: The Money Matters Podcast - Mailbag Monday

Jack Mallers „The Money Matters Podcast”-jában ezen a héten, a Mailbag Monday harmadik adásában a bitcoin árfolyamának változását és a közelgő felezés hatásait vette górcső alá.

Hosszas felvezetés után számomra akkor kezdett beszédes lenni a podcast e heti adása, amikor Jack arról kezdett beszélni, hogy minden egyes ciklussal egyre több ember ismeri meg a bitcoint és ismeri el pénzként, ami következtében a bitcoin árfolyama egyszerre mutat magasabb csúcsokat és magasabb mélypontokat.

A bitcoin ciklusai négy évesek, ami abból adódik, hogy a bitcoin szoftvere által megadott bányász-jutalom, melyet minden egyes blokk elkészítéséért a sikeres bányász kap, négy évente feleződik. Ez gyakorlatilag az a bitcoin mennyiség, ami új bitcoinként kibocsátásra vagyis forgalomba kerül.

A hiperbitcoinizációt nem kell várni, mert nem a jövőben fog bekövetkezni, hanem folyamatban van, abban élünk, csak nem szembetűnő, mivel rá vagyunk zoomolva. A szemünk előtt zajlik a történelem legnagyobb vagyoni átrendeződése. Egyre nagyobb vagyon áramlik a hagyományos pénzügyi/befektetési eszközökből a jobb pénzbe (a bitcoinba), és ott is marad.

Aki bitcoint tartva átélt már legalább egy ciklust, annak már legalább egyszer meg 10x-eződött a megtakarítása, és egész biztos, hogy sokat tanult abból, hogy a csúcson is tartotta és a 80%-os zuhanások alkalmával is. Kívülállóként rengetegen azt gondolják, hogy könnyű bitcoint tartani, miközben az árfolyama hullámvasutazik. Elég különleges élmény. Minél több ciklust van benne valaki, számára annál kevésbé érdekes az aktuális árfolyam.

A Bitcoin megértéséhez nem kell szuperintelligensnek vagy lángésznek lenni. Jack (vagy akár jómagam) sem volt annak idején igazán jó tanuló az iskolában. A Bitcoint mindenki fel tudja fogni, aki nem feszül rá, hogy túl bonyolult, hanem elhiszi, hogy egy logikus dolog, amit fokról fokra meg lehet ismerni, és beleteszi az erőfeszítését, hogy megértse, hogy mitől működik.

Az ethereummal és egyéb kriptókkal Jack szerint egyetlen probléma van: hogy egyik sem pénz, csupán technológia. Az egyetlen etikai probléma, hogy a kriptók megalkotói úgy tesznek, mintha a kriptójuk pénz lenne, miközben nem az.

Senki sem szereti az olyan pénzt, amit bármikor meg lehet változtatni. Mert ilyen a rossz pénz. Például mint a dollár, amit a covid ideje alatt úgy leértékeltek, mint korábban sosem. A kriptókkal egyre többen égetik meg a kezüket. A technológia fejlődik, de az adott token értéke nem feltétlen, mivel nem pénz.

Előbb-utóbb a szabályozó hatóságok is állást kell, hogy foglaljanak ez ügyben, mivel az ő dolguk, hogy megvédjék az átlagembert, a lakossági befektetőt olyan eszközöktől, melyek pusztán spekulatívak, de sajnos nagyon lassan lépdelnek. Egy ideig a szabad piac is tud irracionálisan működni – ezért látjuk olykor szárnyalni a kriptókat -, de valamikor a piac egyértelműen tükrözni fogja azt, hogy a bitcoint leszámítva egyetlen kriptó sem pénz.

Vajon melyik G8 ország fogja elsőként elfogadni a bitcoint hivatalos fizetőeszközként?

Jack reményei szerint az USA. Az amerikai birodalom hanyatlik, és ez így van rendjén. Miközben nincs semmilyen eszköz, ami erősebb amerikai értékeket tudna felmutatni, mint a bitcoin. Ha annak idején az alapító atyák látták volna a bitcoint, egész biztos, hogy azonnal elfogadták és alkalmazták volna. Az a para, hogy a politikusok a felelőtlen ígéreteik következtében lehet, hogy addig halogatják a probléma megoldását, mígnem bekövetkezik a fájdalmas összeomlás.

Ugyanakkor simán lehet, hogy az oroszok lépnek elsőként, az ellenük kivetett szankciók miatt. Ez megjósolhatatlan, csak találgatás. A háttérben bármelyik ország elkezdhetett szép csendben bespájzolni belőle.

Jack a Strike nevű bitcoin szolgáltató cég vezetője. Strike nevű applikációjuk és modern pénzügyi szolgáltatásaik jelenleg egyetlen nagy régióban érhető el, az USÁ-ban, és ezen kívül világszerte elszórtan bizonyos országokban. Jövő héten fognak egy újabb régióban engedélyt kapni a működésre. Vajon Európa lesz az új régió?

HUSZONEGY

huszonegy

Elkészült a huszonegy honlapja, ezáltal felkerült a magyar bitcoinerek csoportja a twentyone.world térképére.

A twentyone.world olyan nyílt közösségek hálózata, melyek helyi, magas minőségű, kizárólag bitcoinnal kapcsolatos tartalmakat osztanak meg. Minden egyes közösség nyílt teret biztosít az adott ország bitcoinerei számára, hogy összekapcsolódjanak, együttműködjenek és közösen ötleteljenek.

Az említett közösség Németországban indult EINUNDZWANZIG néven. Két bitcoiner srác elkezdett heti rendszerességgel német nyelven beszélgetni bitcoinnal kapcsolatos témákról. Rövid időn belül megkeresték őket szerte az országból olyan bitcoinerek, akik mind azt hitték, hogy csak ők gondolkodnak így ebben az országban. Összekapcsolódtak az interneten keresztül egy telegram csoportban chatelve egymással, rendszeres személyes találkozókat szerveztek, megosztották egymással ötleteiket, információikat, problémáikat, és elkezdtek egymással együttműködni, és nem utolsó sorban önkéntes munkával egyre több írásos anyagot német nyelvre lefordítani.

Ez oda nőtte ki magát, hogy Németországban mára több ezer tagja van a csoportnak, számos városban szerveznek rendszeres találkozókat, és hatékonyan keringetik a német nyelvű minőségi bitcoinnal kapcsolatos információt. A kezdeményezés sikerének a kulcsa egyrészt a rendszeres – kizárólag bitcoin tartalmú -, német nyelvű podcast, másrészt a szintén kizárólag bitcoin tartalmú és német nyelvű telegram csoport, harmadrészt pedig a szintén kizárólag bitcoin tartalmú és német nyelvű anyagok publikálása és terjesztése.

Az ő sikereiken felbuzdulva, számos ország bitcoinerei kezdték utánozni tevékenységüket, és náluk is látványos eredmények mutatkoznak. A magyar ún. fork 2023 májusában indult egy telegram csoport megalakulása által, mely nem meglepő módon a HUSZONEGY nevet öltötte magára. (A fork a szoftverfejlesztés területén használt fogalom, mely lényegében azt jelenti, hogy valaminek a kódját lemásolják, és azt kezdik a maguk szájíze szerint módosítani, tetszőleges irányba továbbfejleszteni.)

A csoportban olyan arcok kommunikálnak egymással, akik rengeteget tanultak arról, hogy milyen pénzen alapul és hogyan működik a ma meghatározó pénzügyi rendszer, valamint állhatatosan keresték az ebből való kiutat, felismerték, hogy az egyetlen kiút egy új pénzügyi rendszerre való átállás, és a bitcoin kitartóan tanulmányozása által meggyőződtek róla, hogy az egyetlen valódi alternatíva a bitcoin.

Néhányan közülük foglalkoznak más kriptovalutákkal is, sokan egyáltalán nem, kizárólag bitcoinnal. Abban mind egyetértenek, hogy az egyetlen decentralizált kriptovaluta a bitcoin, melyet annak köszönhet, hogy a hátterét adja az egyetlen valóban decentralizált számítógépes hálózat, a Bitcoin hálózat. És mivel tudjuk jól, hogy amit bárki is képes manipulálni, azt bizony előbb-utóbb, valaki manipulálni fogja, a decentralizáltságának köszönhetően az egyetlen olyan kriptovaluta, mely kiválóan betölti az értékőrző vagy értéktároló (store of value) funkciót, amit egy jó pénztől vagy egészséges pénztől (sound money) vagy nehéz pénztől (hard money) elvárunk. Azért nehéz pénz, mert nehéz előállítani, de a kemény pénz kifejezés is megállja a helyét, mivel keményen meg kell dolgozni érte.

Így jutunk el odáig, hogy mi a csoda ez az EINUNDZWANZIG vagy TWENTYONE vagy HUSZONEGY?

Nos, mi biztosítja a bitcoin értékállóságát? Az, hogy egyre nehezebben állítható elő, oly annyira, hogy négy évente feleződik a kibocsátható bitcoin mennyisége, aminek következtében programozott mértékű, egyre csökkenő infláció biztosítása mellett 2140-re bocsátják ki az utolsó darabkáját, és azzal sem lesz soha több bitcoin mint 21 millió.

huszonegy

Kiút a kapitalizmusfüggőségből

Kiút a kapitalizmusfüggőségből

A pénznyomtatás olyan, mint egy komoly drogfüggőség. Eleinte elég volt egy kis adag a kívánt hatás eléréséhez, aztán idővel egyre növelni kell a dózist, hogy kellőképp hasson. Mostanra az árak emelkedése egyértelműen drasztikusabb, mint az államkötvények reál értékű kamata. Mi lehet a járható kiút a kapitalizmusfüggőségből?

Akik a bitcoin árfolyamát bezuhantnak nevezik, mindig a csúcshoz viszonyítják, ami pár napig vagy hétig volt kimagasló. Aki végignézi, milyen árfolyammozgás volt 2009 óta, látja, hogy 4-5 éves időszakokat vizsgálva egyedülállóan jól teljesít mint értéktároló. Mert ez a dolga. Senki nem tud bitcoint nyomtatni, és megfelelő tárolás mellett senki sem tudja eltulajdonítani. Ez utóbbi az arannyal számtalanszor megesett, és hát gyakorlatilag a jegybankok folyamatosan csökkentik a megkeresett pénzünk értékét.

Egyszerűen egy jobb pénzügyi technológia, ami nem a tömegek meglopásán alapszik, mint a jegybankok által manőverezett magánintézményi szemfényvesztés.

Az államok azért pénzelik a kutatókat és az egyetemi professzorokat, hogy azt a narratívát támogassák, ami számukra kedves, és olyan publikációkat írjanak, amit senki se olvas. A hivatalos felsőoktatás egyre értéktelenebb, az ételeink dráguló ipari hulladékok, miközben spórolnunk kell az energiával.

A Bitcoin egy békés tiltakozó mozgalom, pénzügyi kifejezéssel az embertelen fiat rendszer shortolása, ugyanakkor szabadulás ennek a szoruló hurkából, valamint maga a kiút a kapitalizmusfüggőségből.

Ez egyéni szinten is működik, és Saifedean Ammous beszél a Bitcoin Standard útjára első nemzetállamként lépő El Salvador – mainstream híradásból nem hallható – sikereiről is.

Saifedean Ammous „Bitcoin Standard – A központi bankok decentralizált alternatívája” c. könyve 36 nyelven jelent meg, többek közt magyarul is. Több mint 6500 értékelést kapott az Amazonon, és átlagosan 4.7-re értékelték az 5-ös skálán.

Az eredetileg fenntarthatósági fejlődés PhD-vel rendelkező közgazdasági professzor szerző Fiat Standard c. könyvének magyar nyelvű megjelenése is folyamatban van. Évek óta nem támogatja munkájával az egyetemi oktatást, helyette közvetlenül kapcsolódik az interneten keresztül a tőle tanulni szándékozók ezreihez. Ezáltal szélesebb közönséget ér el hatékonyabban, a tanítványok kevesebbet fizetnek, míg ő többet keres. Véleménye szerint a ma a bitcoin legkomolyabb intézményi befektető cégének vezetőjeként számontartott Michael Saylor egy évtized múlva inkább az ingyenesen bárki számára elérhető online egyeteméről, a Saylor Academy-ről lesz közismert.

saylor.org

A Fiat Standard könyvről kicsit bővebben, illetve betekintési lehetőség az angol nyelvű kiadásba.

Magyar nyelven elérhető Bitcoin témájú könyvek egy csokorban.

A fiat rendszer bukása csak idő kérdése

A fiat rendszer bukása csak idő kérdése

Mivel a forint, az euró, a dollár és egyéb fiat valuták mögött 1971 óta nincs aranyfedezet, értéküket egyedül a kibocsátó jegybankba vetett hit határozza meg.

Ezért csak addig lesznek használhatók, míg egy kritikus tömeg fel nem ismeri, hogy nincs valódi értékük. Hogy ez mikor következik be, csak idő kérdése.

Mi történt 1971-ben?

Az USA 1971-ben felhagyott a Bretton Woods-i rendszerrel, és áttért a ma is használt fiat standard rendszerre. Ahelyett, hogy a dollár mögött aranyfedezet lenne, most nincs mögötte más, mint adósság. A Nixon elnök által ideiglenesnek tervezett állapotot több mint 50 éve fenntartják a jegybankok, folyamatos inflációt okozva. A Kulcsfontosságú események bejegyzésben találsz bővebb információt erről a Nixon-sokkról.

Fiat Standard könyv

A nagysikerű Bitcoin Standard c. könyv szerzőjének legfrissebb könyvében Saifedean Ammous a huszadik századi monetáris technológiát vizsgálja. Bemutatja annak előnyeit és hátrányait, valamint számos kudarcélményét. A közelmúltban megjelent könyv már 10 nyelven elérhető, és folyamatban van a magyar nyelvű kiadás előkészítése is. Szó van benne többek között a jelenleg elterjedt oktatási rendszerről, az általánosan egészségtelen étkezési szokásokról és technológiáról is. Néhány fejezet angol nyelven hozzáférhető a szerző honlapján.

Fiat Standard könyv

El Salvador jön le a fiat standardról

Nagy visszhangot váltott ki, mikor 2021-ben El Salvador első országként hivatalos fizetőeszközzé nyilvánította a bitcoint. A közel 6 millió lakosú kis, szegény ország saját pénze már rég elértéktelenedett. Azóta az amerikai dollárt használják, ami teljes kiszolgáltatottságot jelent, mivel a pénzkibocsátás előnyeit ők nem élvezik, a dollár értéktelenedése viszont hátrányosan hatott pénzügyi-gazdasági életükre. Az úttörő lépést követően az IMF felszólította őket, hogy hagyjanak fel ezzel a kísérlettel. Több amerikai politikus is hangot adott azon aggályának, hogy veszélyeztetik az amerikai illetve a globális pénzügyi-gazdasági rendszer működését.

Egy pénzügyi-gazdasági rendszer stabilitását elsősorban az alapját képező pénz minősége határozza meg. Tehát ugyan El Salvador bemutatja, hogy van 21. századi alternatíva – ami nem mellékesen már turizmusán és GDP növekedésén is markánsan lendített -, a fiat standard vesztét a fiat valuta hiányosságai okozzák. A nemzetállamok bitcoin adaptációját támogató Samson Mow El Salvador számára is jelentős segítséget nyújtott. Az utóbbi években többek között Mexikóba és Indonéziába is hívták őt országos szintű Bitcoin Standard bevezetését előkészítendő.

Ahogy a fiat standard végnapja közeleg, úgy tündököl egyre jobban a világtörténelem meghatározó mérföldkövét jelentő globális decentralizált pénzügyi rendszerének csillaga. Egyre többek számára a napnál is világosabb, hogy ez nem más, mint a Bitcoin.

Bitcoin

A Bitcoin lényege

A Bitcoin lényege

Az alábbi bejegyzés „A Bitcoin lényege” c. oktató videóm írásos változatát tartalmazza.

Ciao, Árpi vagyok. Ez itt a decentri, és ma a Bitcoin lényegéről fogok beszélni Nektek.

2009 óta van bitcoin. 2009 óta sokat bizonyított a bitcoin fizetőeszköz is és a Bitcoin hálózat is. Többek között bizonyította azt, hogy törhetetlen és hogy mindenkitől független, tehát cenzúrázhatatlan, betilthatatlan, szankcionálhatatlan.

Ennek hasznossága világszerte egyre egyértelműbbé válik, ahogy a központosított társadalmi rendszerek egyre központosítottabbá válnak, mivel csak így tudnak fennmaradni.

Ha megnézzük, mit tud az átlagember a Bitcoinról, országonként nagyon eltérő képet látunk.

Ebben nagy szerepet játszik az adott ország gazdasági helyzete, valamint az, hogy az adott nemzet által használt hivatalos fizetőeszköz az elértéktelenedés mennyire intenzív fázisában van, továbbá jelentős szerepet játszik ebben a média is, például olyanokat skandálva, hogy ez egy rendkívül spekulatív eszköz, ami mögött nincs fedezet, miközben energiapazarló és bármikor hirtelen elveszítheti az értékét.

Az imént elhangzottak nagyrészt igazak a legtöbb kriptóra, de a bitcoinra egyáltalán nem.

A Bitcoin eszméletlenül komplex. Egyik nagyon fontos vonatkozása, hogy a történelem során először egy mindenki által manipulálhatatlan globális fizetőeszközt biztosít az emberiség számára. Ez gyökeresen változtatja meg mindazt, amit ma társadalomként ismerünk, mert manipulálhatatlanságát a Bitcoin hálózat decentralizáltsága biztosítja.

A Bitcoin decentralizált hálózata a széles körben ismert bányászgépeken túl több tízezer szerverből áll, melyek a világ különböző pontjain vannak. Ezeken a szervereken egységes szoftver fut, és az emberi szabadság irányába elkötelezett szervergazdák üzemeltetik önkéntes alapon. Ha eddig nem ismertél ilyen szervergazdát, most bemutatkozom. Fő célunk nem a saját meggazdagodásunk, hanem az alapvető emberi értékeken alapuló társadalom megteremtése, illetve annak kialakulásának támogatása. Ez nem a távoli jövőben fejti ki hatását, hanem 2009 óta folyamatosan. A jóléti országok polgárai hajlamosak azt gondolni, hogy a bitcoinnak nincs még társadalmi haszna, miközben kiszolgáltatottabb emberek milliói évek óta napi szinten a bitcoin segítségével vészelik át azt a zűrzavart, amit mi, nyugatiak kollektíven most kezdünk magunk körül érzékelni.

Ahogy az előbb említettem, a Bitcoin eszméletlenül komplex.

Könyvek, előadások, oktatóanyagok, podcastok, hírportálok százai foglalkoznak vele világszerte sok szemszögből, számtalanféleképp megfogalmazva, mert nem lehet egyetlen könyvtől vagy egy újságcikk sorozattól azt várni, hogy teljességében kifejti a témát. A Bitcoinról úgy lehet alapszintű megértésre szert tenni, hogy alapos és hiteles források sokaságát tanulmányozzuk nagyjából száz órán keresztül.

Szerinted azok az újságírók foglalkoztak vele legalább száz órán keresztül, akik az orrod alá dugják egyik nap az aktuális világjárványról, másnap egy háborúról, harmadnap pedig brit kutatók legfrissebb felfedezéseiről írt fejtegetéseiket?

Egyáltalán kinek éri meg több száz órát foglalkozni ezzel a témával? Úgy tudom, eddig mindenkinek, aki megtette. Nem ismerek senkit és nem hallottam senkiről, aki legalább 100 órát foglalkozott volna a témával, és úgy beszélne róla, mint ahogy a fősodratú médiából hallunk róla, vagy ahogy a jegybankok beszélnek róla.

Lehetséges, hogy egyébként ők is értik a Bitcoin lényegét, csak az az érdekük, hogy ne értsék, vagy úgy beszéljenek róla, mintha nem értenék?!

Az egyéni érdek emberi mivoltunkból adódóan alapvetően az első helyen trónol, és hajlamosak vagyunk sok mindent ez alá rendelni. Tudatosodva, fejlődve képesek vagyunk ezen felül emelkedni, és először a szeretteinkre is tekintettel lenni, aztán ez a kör szép fokozatosan bővül, ahogy felismerjük, hogy már nem a túlélésükért küzdő, egymással versengő ösztönlények illetve elkülönült csoportok vagyunk, hanem egy egymásra utalt világközösség. Ez folyamatosan alakul. Nagyon sokan tudatosan dolgoznak magukon, és sokan segítenek másoknak magukon dolgozni. Szépen alakulunk mint emberiség. Lassacskán felnövünk, és megkérdezzük, hogy itt a 21. században miért olyan pénzt használunk, ami egyre értéktelenebb, a tömegek számára pedig egyre nagyobb szenvedést okoz, és miért olyan központosított gazdasági rendszert működtetünk még mindig, ami egyre intenzívebb fogyasztást igényel, növekvő árakat generál, és emberek millióit teszi robottá. Mert ha megkérdezzük, rájöhetünk, hogy ezt lehet másképp is.

Mert van egy az egész világot behálózó információs rendszerünk, amit senki sem tud manipulálni. Ez az internet.

És van egy az egész világot behálózó pénzügyi rendszerünk, amit senki sem tud manipulálni. Ez a Bitcoin.

És van egy az egész világot villámgyorsan bejáró pénzügyi eszközünk, amit senki sem tud manipulálni, és pont úgy működik, ahogy szükségünk van rá. Ez a bitcoin.

Laikusok rendszeresen hivatkoznak úgy a bitcoinerekre, hogy “a bitcoin hívők”, mint akik hisznek a Bitcoinban.

Mivel a bitcoin rendkívül komplex, óhatatlanul úgy ismerkedik vele mindenki, hogy bizonyos dolgokat elhisz róla, bizonyos dolgokban pedig kételkedik. Aztán ahogy tovább tanul róla, egyre kevesebbet kételkedik, mert amit addig egy kicsit elhitt, arról közben bizonyságot nyer. Közben talán kicsit elhisz valami mást, amiben azért kételkedik is, és talán előbb-utóbb ennek is utána néz, de lehet, hogy ezen a területen éppen semmi kedve vagy gusztusa utána nézni a tényeknek. Az, hogy ki mennyit hisz és mennyit tud a Bitcoinról, személyenként nagyon eltérő, és ráadásul az idő előrehaladtával is változik.

Én 2019 óta napi több órában, összességében több ezer órát foglalkoztam a Bitcoinnal könyveket olvasva, angol nyelvű beszélgetéseket, podcastokat hallgatva. Nem hiszek a Bitcoinban. Természetesen nem tudok róla mindent, hanem sok mindent elhiszek róla másoknak, de csak olyanoknak hiszek, akikről tudom, hogy nálam többet foglalkoztak vele és nálam mélyebbre hatóan tanulmányozták, legalábbis abban a bizonyos vonatkozásban, amiről elmélyülten beszélnek vagy írnak.

Mi a helyzet a bitcoinról magyar nyelven elérhető anyagokkal?

Valóságos labirintus. A bulvárlapok és a jegybankok mind egy kalap alá veszik a bitcoint a kriptókkal. Legalábbis a külső kommunikációjukban. Mindeközben sajnos a legtöbb magyar kriptó arc altcoinokat népszerűsít, mert abból anyagi hasznuk van. Ez nagyon szomorú és bosszantó. Leginkább azért, mert összezavarja az érdeklődőket, bizonytalanságot szül, ami azoknak kedvez, akik szeretnek zavarosban halászni. Ez nem tisztességes. Személyes küldetésem a magyarországi bitcoin kommunikáción markánsan változtatni. Ezért hoztam létre ezt a youtube csatornát.

A decentrin kizárólag decentralizált fizetőeszközről lesz szó, tehát csak bitcoinról. A bitcoin decentralizált és alapvető emberi, morális értékeken alapul és azokat támogatja. A kriptó nem decentralizált, és nem a morál a lényege, hanem a versengés, a jobbnak, szebbnek látszás (rendkívül fantáziadúsan egyik gyorsabb, másik titkosabb, harmadik zöldebb) mint a bitcoin. Ez nekem azért sem új, mert ez teljesen ugyanígy néz ki a Teslával, és azokkal, akik a versenytársuknak deklarálják magukat. Az ő modelljeiket a média rendre “Tesla killer”-nek titulálja. Se a Bitcoinnak, se a Teslának nincs egyetlen versenytársa sem. Az úgynevezett versenytársak egymással versengenek, sok nagy befektető a médiával karöltve adja alájuk a lovat, miközben eszméletlen erőkkel próbálják hitelteleníteni a disruptort, vagyis a Bitcoint illetve a Teslát.

A Teslát azért is hoztam itt be, mert én azon keresztül találkoztam a Bitcoinnal. Először a Tesla nyűgözött le, azt kezdtem el támogatni, miközben hallgattam az azt körülvevő mocskolódást. Aztán egy elkötelezett Tesla befektető Bitcoinnal kapcsolatos félmondata kapcsán kezdtem el a Bitcoinnal ismerkedni, és egyre inkább felismertem, hogy a pénzügyi témákban is elég nagy a zűrzavar.

Rendkívül fontos, hogy az átlag ember végre tisztán lásson az alapvető pénzügyi kérdésekben.

Ahhoz, hogy valaki megértse a Bitcoint, alapvető pénzügyi ismeretekre van szükség, hogy alapjában véve mi a pénz, milyen funkciókat tölt be a pénz, a különféle pénz fajtákról, hogy melyik fajta pénz vagy valuta milyen tulajdonságokkal rendelkezik, milyenek a mai ún. fiat valuták, és miért értéktelenednek el menthetetlenül.

A pénz képezi civilizációnk alapját. Tehát az, hogy milyen pénzt használunk, alapvetően meghatározza, hogy hogyan működünk. A manipulálható pénz manipulált társadalmat szül. Nézz körül! Szerintem látod. Ennek része pl. a tonnányi szemét, a nívótlan reklámok, a gerinctelen csúszómászók, a rendkívül nyereséges multi cégek és bizony a háborúk. Az egészséges pénz, pedig egészséges társadalmat szül. Ha megnézel néhány bitcoinert, vagy akár bitcoiner országot, jól látszik a különbség.

Jó hír, hogy egyre több oktatóanyag érhető el magyar nyelven. Most szeretnék ezekre rámutatni, mert nagyon fontosak.

Lefordítottam egy átfogó, ingyenes, közérthető pénzügyi oktatóanyagot, melyben az imént említett témák vannak kivesézve viszonylag könnyen megérthetően. A linkjét megtalálod a leírásban.

Összeszedtem egy csokorba a magyar nyelven elérhető Bitcoin témájú könyveket. Link a leírásban.

Tartottam egy előadást Bitcoin kontra CBDC „szabadok legyünk, s ne rabok” címmel. Link a leírásban.

Berendeztem egy kis otthoni stúdiót a BitcoinBázis támogatásával, és elkezdtem oktató videókat készíteni.

Támogasd Te is a magad módján a csatornát! Minden kattintás, megtekintés, megosztás támogatja a csatornát és a magyarországi decentralizált oktatást. Iratkozz fel, és garantálom, hogy sok izgalmas tartalomról kapsz értesítést!

Válassz ki valamit az imént említett oktató anyagokból, és tanulj a Bitcoinról!

Köszönöm a figyelmet. Sziasztok!

BitcoinBázis

Hatalom

Tibet térkép

A nagyhatalmak hatalma a kontrollált pénzen alapul. Amíg azt várjuk, hogy az USA vagy Kína vagy Oroszország rendet rak a világban, addig sajnos még több igazságtalanságot, manipulált híreket és háborút látunk magunk körül.

Az USA pénzén alapul a világgazdaság. Az ő pénznyomatásuk és monetáris szigorításuk meghatározza, hogy mit lép a többi jegybank. Ez pedig meghatározza az infláció mértékét, a munkanélküliség mértékét, a GDP növekedés ütemét, a fiatban gazdagok gazdagodását, mindenki más kiszolgáltatottságának fokozódását.

Oroszországban is egy szűk kör kontrollál mindent. Abból, hogy packáznak a másik nagyhatalommal, semmi jó nem származhat.

Kínát mint nagyhatalmat a Kínai Kommunista Párt kontrollálja.

Mielőtt bárki számára szimpatikussá válna, amit ők tesznek, érdemes kicsit megnézni, mint művelnek. Lassan száz éve megszállták Tibetet, és egyszerűen bekebelezték úgy, hogy ma már majd mindenki számára természetes, hogy Tibet Kína része. Tudod, Tibet mekkora területtel rendelkezett? Érdemes megnézni a térképen. Tibet megkajálása nélkül Kína nem jutna ahhoz a temérdek természeti kincshez, melyet Tibet hegyeinek lebontásával és elszállításával ér el. Arról most ne is beszéljünk, hogy mit művelnek a tibeti néppel vagy akár a kínai néppel.

A nagyhatalmak elsődleges érdeke a nagy hatalom. Ezért mindenre képesek. Számukra semmi se szent. Se a természet, se felnőtt ember, se gyerek. A természet erőforrás, a felnőtt munkagép, a gyerek téglává formálandó, megregulázandó leendő munkagép, sőt Tibetben a gyerek már munkagép. Saját szememmel láttam 12 évvel ezelőtt, ahogy tibeti családokkal építtetik lóhalálában azt az utat, melyen elhordják a kincseiket és melyen a turisták és a kínai katonák suhannak egyre kényelmesebben és hatékonyabban.

Amíg a jegybankok által kibocsátott pénzt használjuk, addig a nagyhatalmakat szolgáljuk. Legyen az fedezet nélküli fiat valuta, vagy szintén fedezet nélküli digitális jegybankpénz. A kontroll hatalom.

A dollár gyengítésének projektje az amerikai kontrollt gyengíti. De amíg ez egy másik kontrollált pénzügyi eszköz felé csatornáz energiát, addig csak a kontrollon osztozkodás rendeződik át.

Az összes kontrollált pénz beteg.

Beteg társadalmat dédelget, miközben zöld megújulásról mond mesét, és emberek milliárdjait használ dolgozó, pihenő és szórakozóan fogyasztó robotként.

Az egyetlen egészséges pénz a bitcoin.

Nagyon jó jel, hogy az USÁ-ban egyre több politikus beszél a bitcoinról. Érdemes hallgatni Kennedy szavait, aki indul a jövő évi elnökválasztáson. Sok szennyest kitereget. Persze a fősodratú médiából tájékozódva ez sem jön át, mert felváltva vagy nem írják meg, mit mondott, vagy jön a jól bevált összeesküvés elmélet címke.

Drukkolok az amerikai ébredésnek. És még inkább a magyar ébredésnek. Nálunk is a pénz a kontroll legfőbb eszköze. Amíg a fedezet nélküli Matolcsy forint és a fejlesztés alatt lévő digitális euró a magyar pénzügyek alapjának alternatívája, addig az európai elitnek táncolunk. Az egészséges magyar társadalom alapjának kulcsa vagy a bitcoin hivatalos fizetőeszközzé minősítése, vagy a forint bitcoin fedezettel való megerősítése. Így lehet valódi értékre építeni egyre szolidabb kontrollal és hatalommal, és egyre nagyobb rend lesz, erőszakos rendfenntartás nélkül. Ez akkor lesz, ha mi magyarok egyre többen ezt akarjuk.

Tanuljatok a bitcoinról!

Kapcsolódás

kapcsolódás

Júniusban abban voltam leginkább aktív, hogy kapcsolódtam más bitcoinerekhez. Kiutaztam Prágába a BTC Prague konferenciára, ahol kb. 7000 résztvevő volt jelen. Aztán indítottam egy magyar nyelvű netes csoportot, ahová első körben meghívtam olyan ismerőseimet és barátaimat, akikről tudom, hogy bitcoinerek. Majd oda csalogattam olyan magyar bitcoinereket, akiket az utóbbi időben ismertem meg, és biztatom őket, hogy hívjanak meg általuk ismert magyar bitcoinereket.

Bitcoinernek vagy bitcoin maxinak olyan figurákat szoktak nevezni, akik értik, hogy miért a bitcoin az egyetlen olyan pénz, melyre fenntartható társadalmat lehet építeni. Ennek a megértése törvényszerűen ad egy pozitív jövőképet, és lelkesít arra, hogy aktívan és együttműködően tegyünk ennek megvalósításáért egyrészt azáltal, hogy folyamatosan tanuljuk, alkalmazzuk és fejlesztjük az erre épülő technológiai eszközöket illetve alkalmazásokat, másrészt azáltal, hogy mivel bennünket ez intenzíven foglalkoztat, sokat beszélünk róla, és tanítgatjuk az arra nyitott ismerőseinket, barátainkat és családtagjainkat.

Visszakanyarodva a bitcoin konferenciához és a gyarapodó magyar bitcoiner összefogáshoz

Azt figyeltem meg, hogy van jó néhány közös pont ezekben az úgy nevezett bitcoinerekben vagy bitcoin maxikban. Például ezek az arcok egytől egyig optimisták, aktívan és kreatívan tesznek a pozitív változásért, támogatják egymást, keresik az együttműködési lehetőségeket, és persze együtt szörnyülködnek a jegybankok, a legtöbb hangadó politikus és a fősodratú média szavain és tettein, legyen szó az infláció okairól vagy várható jövőbeli csökkenéséről, háborúba való sodródásról, elmúlt vagy várható járványról, és persze a fedezet nélküli kriptovalutákról. Mert számukra a legjobb stratégia félelemben és pénzügyi tudatlanságban tartani a tömeget, és egységes retorikájukkal a bitcoint a többi kriptóval egy kalap alá véve lazán lesöpörni az asztalról.

De álljunk meg egy szóra! Mi mögött nincs fedezet? Például a fiat valuták mögött, legyen az hiperinfláló pesó vagy török líra, még nem hiperinflálódó forint, euró vagy akár dollár. Továbbá nincs fedezet a „proof of stake” kriptovaluták mögött, mint pl. a környezetbarátnak becézett ethereum, melyről még azt is mondogatják, hogy decentralizált, de közel sem az. Nonszensz: ami „proof of stake”, az nem tud decentralizált lenni.

Van két pénzügyi eszköz, melyek mögött van fedezet.

Az egyik az arany, a másik pedig az olykor digitális aranynak nevezett bitcoin. Mi mögöttük a fedezet? Az előállításukba fektetett energia.

Ha megfeszül az emberiség, akkor valamennyi aranyat tud még bányászni. Ez meglehetősen macerás és költséges folyamat, de működik.

Ha megfeszül is az emberiség, bitcoint soha nem fog többet bányászni, mint a bitcoin programkód által 2009-ben meghatározott 21 millió.

Amit az első felében írtam, szubjektív benyomásokon alapuló vélemény. Amit a második felében írtam, mind ellenőrizhető tény.

A prágai konferenciával kapcsolatos élményeimet, gondolataimat három cikkbe tömörítettem, melyek a BitcoinBázison jelentek meg:

Következtetés

Gratulálunk, hogy eljutottál idáig. Ha kellő összpontosítással végigolvastad a kurzus anyagát, mostanra biztos tudod a választ az alábbi kérdésekre:

 1. Hogyan fejlődött a pénz az idők során?
 2. Milyen jelentős események alakították leginkább a pénzünket?
 3. Milyen nem kívánt következményei voltak az adósságnak és az inflációnak a környezetünkre, a találékonyságunkra és legfőképpen ránk, emberekre? 

Továbbá ha alaposan átgondoltad az olvasottakat, valószínűleg érthetővé vált számodra, hogy merre tart a globális gazdaság és hogy milyen lehetséges kockázatok, előnyök és következmények várhatók a vizsgált eszközosztályok tekintetében. Mégis szükségét érezzük, hogy röviden összefoglaljuk az elhangzottakat és megfogalmazzunk néhány záró gondolatot.

Az evolúció és a természetes kiválasztódás révén hajlamosak vagyunk úgy látni, hogy a felsőbbrendűség uralkodik, mivel a leghasznosabb és legtartósabb adaptációk idővel felülmúlják az alsóbbrendűeket. Reméljük, a pénz is hasonló pályát követ. Az elmúlt néhány ezer év során a pénz átalakulását láthattuk a pénz előtti cserekereskedelemtől egészen a ma használatos fiat pénzekig. Az emberiség „általában” mindig azt a pénzformát választotta, amely az adott időben a legelőnyösebb tulajdonságokkal rendelkezett (pl. a cserekereskedelmet felváltották a nyersanyagok, majd a nyersanyagok átadták a helyet a nemesfémeknek). 

Mielőtt elhamarkodott következtetéseket vonnánk le és feltételeznénk, hogy a pénz az idők során folyton csak tökéletesedett, érdekes eseménynek lehettünk tanúi, amikor a nemesfémekről a papír alapú fémekre való áttérést láttuk. A saját pénz feletti önrendelkezéstől a központilag kontrollált pénzhez vezető lassú átmenet tanúi lehettünk. A központi hatóság a történelem során először vonta ellenőrzése alá a pénz értékét, és megtapasztaltuk az egészséges, stabil pénztől való eltávolodást az adósságalapú, tetszés szerint nyomtatható papírpénz felé.

Ez a központosítás felé való elmozdulás az adósság robbanásszerű növekedését és pénzünk lassú, fájdalmas leértékelődését eredményezte. Ez az értékcsökkenés oda vezetett, hogy az egyének, a vállalatok és a kormányok a vásárlóerő védelme érdekében szabadulnak a készpénztől. Ez a tőkemenekülés az inflációval együtt a befektetési eszközök árának és a megélhetési költségek emelkedését eredményezte. Mi okozta ezt a degenerálódást? A mindenáron való növekedés téves elképzelése. A pénzügyi beavatkozás révén a mesterséges növekedés elvonta figyelmünket a fenntartható és virágzó gazdaságok építésétől.

Végül ez az adósság- és fogyasztóalapú társadalom felé való átmenet állandó élénkítésre és beavatkozásra való utaltságot eredményezett, csak hogy a rendszer fenn tudjon maradni. Ennek melléktermékei az alábbiak:

 • fogyasztáson alapuló gazdaságunk erőforrás igénye miatt fokozódó környezetpusztítás
 • növekvő vagyoni egyenlőtlenségek
 • a rendszerszintű eladósodási szokás fokozott gazdasági törékenységet okoz
 • az innovációt háttérbe szorítják, hogy fenntartsanak olyan hanyatló vállalatokat, melyek korlátozott vagy semmilyen értéket nem képviselnek

Lehet, hogy még azon tűnődsz, vajon Te milyen szerepet játszol ebben. Te határozod meg, hogyan költöd el és irányítod a tőkédet. Ezáltal befektethetsz olyan eszközökbe, melyek olyan világ létrejöttét segítik elő, amilyenben élni szeretnél, és amelyre gyermekeid és unokáid büszkék lehetnek.

Ugyanakkor valójában ez legtöbbünk számára nem lehetséges. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt, hogy legtöbbünk elsődleges célja az, hogy gondoskodjunk magunkról és családunkról. Ezzel együtt kritikus fontosságú, hogy átgondoljuk, milyen eszközök kínálják számunkra a legjobb esélyt a vásárlóerő és a tőke védelmére, illetve ideális esetben azok növelésére.

Jelen helyzetben a nemzeteknek világszerte nehéz döntéseket kell meghozniuk. Rövid távon olyan piaci korrekciókkal kell szembenéznünk, mely során szinte mindennek az értéke esik – mivel az emberek igyekeznek kiszállni befektetéseikből és készpénzre váltani. Egy bizonyos ponton azonban szembe kell néznünk jelenlegi pénzügyi helyzetünk és adósságterheink következményeivel. Ez valószínűleg jelentős pénzügyi fájdalmat fog okozni, és ez az a pont, ahol a szűkös pénzügyi eszközök általában jobban teljesítenek. Azt is meg kell jegyezni, hogy nagy pénzügyi trauma során a kormányzati beavatkozás és a készpénzbe menekülés tévhite sok eszköz árfolyamesését okozza. Ez zavarba ejtő lehet, és sokakat arra késztethet, hogy azt higgyék, már a szűkös pénzügyi eszközök sem biztonságosak. Hosszabb távú szemlélettel és a szűkösség megértésével azonban ez az áresés valószínűleg rövid életű lesz. 

Szeretnénk kiemelten felhívni a figyelmet a bitcoinra, mivel az képes a vagyonmegőrzés és a vagyonépítés nagyszerű egyensúlyát nyújtani. 

Több okból is erre a következtetésre jutottunk, de a kurzus lezárásaként egyetlen alapvető ok lesz a fókuszban:

Példátlan teljesítmény

A mai gazdasági környezetben portfóliónk kitettségének mérlegelése során a bitcoin jelentős értéket képviselhet. Amint az előző részben említettük, a bitcoin páratlan potenciálját és példátlan jellemzőit az adja, hogy amikor jó idők járnak, és a tőkepiacok bővülnek, olyankor a bitcoin egy kockázatvállalási eszköz teljesítményéből profitál. Amikor pedig nehéz idők jönnek, és az emberek tőkéjük védelmére törekednek, olyankor a bitcoin kockázatmentes tulajdonságainak biztonságát nyújtja. 

A kockázatnövelő és kockázatcsökkentő eszközök előnyeit ötvözve azt állítjuk, hogy a bitcoin “A nagy trilemma” részben említett mindhárom piaci feltételrendszerben képes jól teljesíteni:

 1. Normál piaci körülmények között: Mivel a bitcoin még elfogadási ciklusa elején jár, pusztán az általa nyújtott előnyök következtében áramlik tőke a bitcoinba.
 2. Ha a kormányok világszerte úgy döntenek, hogy visszafizetik adósságukat vagy nem teljesítik fizetési kötelezettségüket: E forgatókönyv szerint az egyének menekülnek a partnerkockázattal rendelkező eszközökből, ami tőkeáradatot indít el a biztonságos menedékként szolgáló eszközök felé, melyek megvédik a tőkét és korlátozzák a partnerkitettséget. 
 3. Ha a kormányok folytatják a fiskális beavatkozást: Ilyen helyzetben a monetáris expanzió lassan tönkreteszi valutájuk vásárlóerejét. Egy bizonyos ponton az emberek fel fogják ismerni, hogy a fiat valuta nem vagyon, hanem egy vagyon követelés, és hogy sokkal több vagyon követelés van, mint amennyi tényleges vagyon létezik. Amikor ez a felismerés megszületik, komoly gazdasági fájdalmakkal kell szembenéznünk, mivel ezt a szűkös vagyonokért való tolongás fogja követni. Az egyének gyors iramban az összeomló valuta elől való védelmet fognak keresni. A bitcoin értéktároló tulajdonságainak köszönhetően nagyszerű helyzetben van ahhoz, hogy befogadja a romló készpénzből való tőkemenekülést. 

Meg kell jegyeznünk, hogy mint mindenben, ebben is van kockázat. Tehát befektetni mindig körültekintően érdemes. Még fontosabb, hogy értsük, hogy mi az, amibe befektetünk. Egyetlen befektetés sem garantált, és ez elmondható a bitcoinról is. Bár mi úgy érezzük, hogy a bitcoin jelentős lehetőséget kínál a jövőre nézve, arra kérjük az olvasót, hogy minden információt kritikusan mérlegeljen, és fektessen időt különböző forrásokból származó kutatásba – beleértve olyan forrásokat is, melyek ellentétes nézeteket vagy következtetéseket kínálnak, mint amilyeneket itt kifejtettünk. A sikeres befektetés és pénzkezelés rendkívül személyes és időigényes erőfeszítés. Ezen alapulva e kurzus nem foglal magába pénzügyi tanácsot. Ez itt pusztán a mi értelmezésünk a történelemről és ennek a bomlasztó technológiának a jóléti jövőre gyakorolt hatásairól.

Végezetül köszönjük, hogy időt szántál erre a kurzusra. Úgy gondoljuk, mindenki számára elérhetővé kell tenni a pénzügyi oktatást és a világ mélyebb megértésének lehetőségét. Izgatottan várjuk, hogy az olvasói visszajelzések alapján tovább bővíthessük oktatási kínálatunkat. Ha mindannyian tovább tudunk adni egy kis tudást és oktatni egymást helyzetünk valóságáról, a világ egy jobb hellyé válik.

Sok sikert oktató-befektető utadon!

*A kurzus elvégeztével talán elgondolkodsz, vajon saját befektetési portfóliódban hány százalék bitcoin allokáció a megfelelő? Bár mi nem adunk pénzügyi tanácsot, a befektetési közösség egy része körében általános konszenzus van abban, hogy erre a válasz az, hogy nem nulla. Ezzel azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy a megfelelő allokáció mindenki számára más lesz saját kockázati hajlandósága, célja, életkora illetve személyes körülményei alapján.

Ha bármelyik vagy mindegyik téma felkeltette az érdeklődésed, reméljük, felfedezel néhány további Looking Glass által kínált anyagot is. Célunk, hogy minél több ember számára elérhetővé tegyük a pénzügyi oktatást. Köszönjük, hogy ránk bíztad ezt a feladatot, és reméljük, tudtunk segíteni ezen erőfeszítésedben.

Végezetül ha bármilyen kérdésed van, várjuk hozzászólásodat! Ha tetszett a kurzus, nagyon örülünk minden visszajelzésnek. A kurzus honlapján is írhatsz visszajelzést, és ott értékelést is adhatsz a kurzusról.

További információkért ajánljuk:

“Stone Ridge 2020 Shareholder Letter” – Ross Stevens

Következtetés: bitcoin
Forrás: breedlove22.medium.com

Bitcoin (btc)

Bár a bitcoin egy viszonylag új pénzügyi eszköz, a pénzügyi és politikai világ gyors iramban elismeri a bitcoint egyedülálló, megbízható és korrelációmentes eszközként. A fedezeti alapok, bankok, nyugdíjalapok és a lakossági befektetők egyaránt vagy azon ügyködtek a közelmúltban, vagy épp azon vannak, hogy struktúrát váltva elérhetőbbé és megszerezhetőbbé váljon a bitcoin. Azt is látjuk, hogy az amerikai kormány prominens tagjai azt hirdetik, hogy egy egészséges pénzen alapuló rendszer milyen sok előnnyel kecsegtet jelenlegi, növekedést célzó inflációs rendszerünkkel szemben.

Amint azt „A pénz evolúciójá„-ban említettük, a bitcoint egy álnevet használó személy vagy csoport találta fel 2008-ban. Az első bitcoint 2009 januárjában bányászták. Több mint 13 évvel ezelőtti bevezetése óta egyszer sem törték fel, nem kontrollálták vagy más módon sem befolyásolták negatívan, mint ahogy azt sokan jósolták. Bár volt arra példa, hogy bitcoint vesztettek el illetve loptak el, ilyen esetek általában az alábbiak miatt történtek: 

 1. Aki elvesztette bitcoinját, nem tartotta titokban a jelszavát (privát kulcsát). 
 2. Az illető megadta bitcoinja privát kulcsát egy csalónak.
 3. Az illető bitcoinját egyik kriptotőzsdén tartotta ahelyett, hogy önrendelkezésbe vette volna, és az a tőzsde sajnálatos módon fizetésképtelenné vált és megszűnt. 

A helytelen személyes kezelés miatti eseti veszteségek mellett ugyanakkor rugalmassága és szívóssága megerősítette helyét a pénzügyi ágazat által elismert elfogadható eszközosztályok között.

A bitcoin előnyei

Rögzített felső határú kínálat

Ahogy az első modulban már tárgyaltuk, az értéktárolók elsődleges tényezője a szűkösség. Egy valuta birtokosai biztosak akarnak lenni abban, hogy vásárlóerejük nem fog csökkenni a pénzkínálat bővülésével. A Bitcoin esetében fontos kihangsúlyozni, hogy csak 21 000 000 bitcoin lesz valaha. Ezt a rögzített felső határú kínálatot programozottan ellenőrzik és konszenzuson keresztül érvényesítik – a bitcoinért nem egy központi szerv felel. Ki vehet részt ebben a konszenzusban? Bárki! Ehhez csak le kell tölteni a bitcoin szoftvert a számítógépére, vagy beszerezni egy bitcoin node-ot, mely egy erre a célra dedikált mini számítógép.

Rögzített kibocsátás

A fiat valutákkal kapcsolatos problémáktól eltérően, mint fentebb említettük, a bitcoin jövőbeni teljes kínálata 21 000 000 lesz. Ezen a rögzített teljes mennyiségen kívül egy világos, kiszámítható kínálati ütemtervvel rendelkezünk, amely átláthatóvá teszi mindenki számára, hogy hány bitcoin van éppen most, illetve mennyi lesz bármikor a jövőben. 

Mivel a kínálat rögzített, a bitcoin értékét nem tudja felhígítani egyetlen monetáris politikába beavatkozó központi hatóság sem. Ráadásul rögzített kínálat mellett, ha a felhasználók száma növekszik (a bitcoin iránti kereslet nő), nincs lehetőség monetáris lazításra (mint a fiat pénzek “nyomtatása”), tehát a bitcoin árának növekednie kell, hogy a kereslet növekedését ellensúlyozza. 

Mellékesen jegyezzük meg, hogy „Az infláció és az adósság melléktermékei„-ben arról írtunk, hogy világunk eredendően deflációs, és hogy idővel a technológiának csökkentenie kell az áruk és szolgáltatások árát. A bitcoin, mivel fix összkínálattal rendelkezik, tökéletes példája egy olyan valutának, amely kihasználhatja deflációs világunk előnyeit.

2022 júliusában, a cikk megírásának időpontjában pontosan 19 091 3181 bitcoin van forgalomban. A kibocsátást bárki könnyen megnézheti és ellenőrizheti egy egyszerű online kereséssel. Ez különbözik fiat pénzrendszerünktől, ahol senki sem tudja igazán, hogy mennyi hitel vagy dollár (vagy akár forint) van a rendszerben. Bitcoin-befektetőként ez előnyös, hiszen biztosak lehetünk benne, hogy bitcoinunk soha nem hígul fel, és mindig a teljes kínálattal arányosan ugyanannyi lesz a birtokunkban.

Alacsony belépési korlát

A bitcoin nyolc tizedesjegyig osztható (0,00000001BTC), a legalacsonyabb címletet satoshi (vagy röviden sat) néven ismerjük, ezáltal a történelem egyik legkönnyebben hozzáférhető befektetési eszközévé vált. E sorok írásának időpontjában 1 sat 0,0004 amerikai dollárnak felel meg.

A bitcoinra gyakran úgy gondolnak és úgy említik, mintha csak egész bitcoin létezne. Ahogy a bitcoin ára egyre emelkedik, sokan tévesen azt hiszik, hogy a bitcoin már nem megfizethető. Ez nem is állhatna távolabb az igazságtól, hiszen egy satoshi a mai árakon a cent töredékébe (fillérekbe) kerül. A bitcoinba befektethető legkisebb összegnek egyedül az szab határt, hogy a kriptotőzsdék mit tesznek lehetővé. 

Megváltoztathatatlan

Mivel egy online elosztott főkönyvről van szó, bárki, aki egy node-ot (csomópontot) üzemeltet, vagy interneteléréssel rendelkezik, bizonyíthatóan ellenőrizni tudja a valaha létezett és valaha tranzakciókat lebonyolított bitcoinok kibocsátását, tranzakciótörténetét és tulajdonosainak címét, bár névtelenül. Ez szöges ellentétben áll számos olyan eszközzel, melyekkel manapság kapcsolatba kerülünk, és amelyek tele vannak manipulációval és homályossággal.

Nincs partnerkockázat

Ha megtesszük a szükséges lépéseket bitcoinunkkal való önrendelkezéshez (self-custody), akkor egyetlen személy, vállalat vagy kormány sem rendelkezik ellenőrzéssel vagy hatalommal a felett, hogy mit teszünk saját bitcoinunkkal. Ezzel megszüntetjük a partnerkockázatot. Így gazdasági problémák esetén nem vagyunk kitéve annak, hogy harmadik felek vagy bankok fizetésképtelenségi problémák miatt óvadékot nyújtanak be a bitcoinunkra, ami nem ritka gazdasági stressz idején, ahogy azt sokan megtapasztaltuk a 2008-as gazdasági világválság idején.

Nincs árkannibalizáció

Ennek illusztrálására a bitcoin keménypénz-unokatestvérét, az aranyat fogjuk megvizsgálni. Ahogy az arany ára emelkedik, úgy nő az ösztönzés a bányászok számára, hogy fokozzák a termelést, új bányákat létesítsenek, új területeket tárjanak fel, és fejlesszék folyamataikat, hogy még több aranyat tudjanak felhozni a föld alól. Ezzel az a probléma, hogy elkerülhetetlenül növelik a kínálatot a többlet arannyal, ami lefelé irányuló nyomást gyakorol az arany árára. Így ár szempontjából kannibalizálja magát. 

A bitcoin protokoll ezt a problémát a „nehézségi igazítás” (Difficulty Adjustment) néven ismert eljárással kezeli. Ahogy egyre több magánszemély és vállalkozás kezd bitcoinbányászatba, feltételezhetően több bitcoint bányásznak, ami a bitcoin kibocsátásának növekedéséhez vezet. Azonban a bitcoin protokoll a “nehézségi igazítás”-on keresztül be tudja állítani, hogy mennyire nehéz bitcoint bányászni. Ahogy egyre több bányász csatlakozik, a protokoll növeli a bitcoin bányászatának nehézségét. Ezt ellensúlyozva amikor egyre több bányász felhagy a bányászattal, egyre inkább enyhül a „nehézség”, így a bitcoin bányászata nem válik túl nagy kihívássá. A „nehézségi igazítás” biztosítja a bitcoinkibocsátás tiszta, kiszámítható ütemezését, így nem kell jelentős inflációs vagy deflációs akadályokkal szembenéznünk, mint például az arany esetében.

Elfogadás

A befektetési iparágban néhányan gyakran aszimmetrikus kereskedésként jellemezik a bitcoint – felfelé mutató potenciálja messze felülmúlja lefelé mutató kockázatát. Ennek egyik oka, hogy a bitcoin egy új technológia. Ezért még elfogadási ciklusa elején jár, és még jelentős felfelé ívelő potenciállal rendelkezik. Sok más ebben a kurzusban tárgyalt pénzügyi eszköz elfogadottság szempontjából már elérte telítettségi pontját. Erősen korlátozott azon képességük, hogy innovációval felforgassák a világot. Ezzel szemben a bitcoinnak lehetősége van arra, hogy számos iparágat felforgasson, az energia szektortól kezdve a banki tevékenységeken át a fizetésekig és a pénzügyi biztosításokig. Ezek mindegyike rendelkezik a bitcoin elfogadását jelentősen gyorsító potenciállal, tovább növelve a felfelé ívelő potenciált. 

Ezt szem előtt tartva az intézmények egyre inkább keresik a bitcoin kitettség beépítésének lehetőségeit mint teljesítménycéljaik elérésének egyik módját. Ez tökéletesen egybeesik azzal a ténnyel, hogy a hagyományos biztonságos menedékként szolgáló eszközök, mint az arany és a kötvények a jelenlegi gazdasági környezet miatt folyamatosan kudarcot vallanak olyan védelem nyújtásában, mint amilyet korábban nyújtottak. Ez megnyitotta az utat a bitcoin számára, hogy átvegye piaci részesedésük egy részét. 

A bitcoin páratlan lehetőségei mind a befektetési, mind a vállalati világ szereplőinek figyelmét felkeltették. Mind az állami, mind a magánvállalatok úgy tekintenek a bitcoinra, mint egy olyan eszközre, amellyel diverzifikálhatják eszközeiket, és megpróbálnak védekezni az infláció és a partnerkockázat ellen. Ezért azt látjuk, hogy a bitcoint hosszú távú értéktárolóként használják a vállalati pénztárakban, mivel a nagy készpénztartalékkal rendelkező vállalatok ugyanolyan hatásoknak vannak kitéve az infláció és a kamatok lenyomása miatt, mint amilyenekkel mi, megtakarítók szembesülünk.

Páratlan potenciál

Amikor jó idők járnak, és a tőkepiacok bővülnek, a bitcoin profitál abból a teljesítményből, mellyel egy „kockázatos” eszköz rendelkezik. Ezzel párhuzamosan „kockázatmentes” tulajdonságaiból fakadóan biztonságot nyújt, amikor nehéz idők jönnek, és az emberek tőkéjük megóvására törekednek. 

Kicsit részletesebben, a bitcoin „jelenleg” a legtöbb ember számára kockázatos eszköznek tűnik, olyan eszköznek, melybe akkor fektetünk, amikor a gazdaság virágzik. A kockázatos eszközöket azonban általában így szokták besorolni, mivel partnerkitettséggel járnak. Gazdasági stressz idején fennáll a veszteség lehetősége. Amennyiben magunk rendelkezünk a bitcoinunkat kezelő tárca privát kulcsával, megszűnik a partnerkitettség, így jelentősen csökken a kockázat (jól teljesít nehéz időkben, amikor az emberek csökkenteni akarják portfóliójuk kockázatát). Mindezek fényében stresszes időkben, amikor az emberek olyan eszközöket keresnek, amelyek megóvják vagyonukat és biztonságot nyújtanak, a bitcoin kiváló pozícióban van ahhoz, hogy jól teljesítsen. 

A bitcoin kockázatcsökkentő jellemzői ellenére virágzó időkben a kockázatnövelő tőkeáramlásokból is profitál. A bitcoin egy feltörekvő technológia, mely még nem vált globálisan elfogadottá, és az elfogadás révén a feltörekvő eszközök általában felülteljesítenek. Ha számba vesszük azon iparágakat, melyeknek a bitcoin kedvezhet (úgy mint a globális pénzügyi rendszer, a pénzügyi szektor, a biztosítási ágazat, az e-kereskedelem és a mikrofizetések, hogy csak néhányat említsünk), világossá válik, hogy a bitcoin páratlan felfelé ívelő potenciállal rendelkezik.

Hátrányok

Volatilitás

A bitcoin árfolyamának alakulásán nincs mit szépíteni. Rövid távon a bitcoin az egyik legvolatilisebb befektetési eszköznek bizonyult. Hogy ez mit jelent? Azt, hogy nagyon rövid időn belül jelentős árfolyamingadozások következhetnek be. Gyomorszorító és érzelmi megpróbáltatás tud lenni végignézni, ahogy a vagyonod néhány nap vagy néhány hét alatt a felére csökken. A volatilitás azonban mindkét irányba mehet, tehát ahogyan 50%-kal csökkenhet, ugyanannyi idő alatt akár 50%-kal növekedhet is. Miután tanulmányoztad a témát és fontolóra vetted a bitcoinba való befektetést, ajánlott hosszútávú időhorizonttal megközelíteni a befektetést. Ne számíts gyors haszonszerzésre, és ne vegyél fel kölcsönt bitcoinba való befektetéshez, mivel a bitcoin árfolyama rövid távon korántsem kiszámítható!

Sok lakossági befektető vásárol bitcoint az eufória csúcsán egy szépen emelkedő árfolyammozgás során, aztán csak pislog, amikor az azt követő hetekben 40%-os visszaesést tapasztal. Érzelmileg és pénzügyileg megviselve érzik magukat, eladják a pozíciójukat, megfogadva, hogy soha nem vásárolják vissza, aztán később végignézik, ahogy a bitcoin túlszárnyalja azt az árfolyamot, ahol ők eredetileg beszálltak.

A volatilitás kezelésére van néhány jó módszer, de nem érdemes úgy tenni, mintha ezek a stratégiák teljesen megnyugtatnák az idegeket, hiszen a bitcoin árfolyama meredeken tud ám zuhanni. Az ilyen stratégiák közé tartozik a Dollar-Cost-Averaging, amely hosszú távon elsimítja a volatilitást, biztosítva, hogy átlagos árat fizessünk a bitcoinért úgy, hogy rendszeres időközönként (pl. naponta, hetente, havonta) veszünk kisebb mennyiséget. Néhány felületen ezt automatizálni is lehet. Bitcoinba mindig hosszútávú időhorizonttal érdemes befektetni, aztán figyelmen kívül hagyni az aktuális árfolyamot. Egyáltalán nem javasoljuk, hogy bárki megpróbáljon be- és kiszállni a pozícióból, hogy gyors haszonra tegyen szert.

Fontos azt is megjegyezni, hogy a bitcoin árfolyamának volatilitása idővel csökkenni fog. Mivel a bitcoin más hagyományos befektetési eszközökhöz képest elfogadási ciklusának még mindig nagyon az elején jár, ahogy egyre több tőke áramlik erre a területre, ez a volatilitás idővel enyhülni fog. 

A bitcoin kezelése nehézséget jelenthet

A bitcoint még soha nem hackelték meg, viszont a kriptotőzsdéket, ahol bitcoint vásárolhatunk, igen. A bitcoin elvesztésével és ellopásával kapcsolatos ellentmondásos hírek nem a bitcoinnal, hanem minden esetben egy megbízott harmadik féllel történtek. 

A legtöbb ember bitcoint kriptotőzsdén keresztül vásárol. Ha valaki a bitcoinját kriptotőzsdén hagyja, akkor azzal jelentős biztonsági kockázatot vállal. 

A bitcoin saját letétbe helyezése erősen ajánlott, ugyanakkor technikai kihívást jelenthet. Ahogy a bitcoin elterjedtsége növekszik, úgy nő a kezelésének támogatása és fejlődése is. Ezáltal az önrendelkezés gyakorlata is egyre könnyebben kivitelezhetővé válik bárki számára. 

Számos eszköz, útmutató és közösség létezik, amelyek segítenek abban, hogy a bitcoinunkért magunk vállaljunk felelősséget. Nagyon jó útmutatók érhetőek el például a BTC Sessions youtube csatornán. Tervezéssel, tanulással és türelemmel az önrendelkezés könnyen megvalósítható. 

Fel- és lehajtók

Az egyik leggyakoribb bitcoin ellenes hír kétségtelenül az a riogatás, hogy a kormányok betiltják a bitcoint. A bitcoin betiltása semmivel sem megvalósíthatóbb egy kormány számára, mint az áramszolgáltatás leállítása, az e-mail betiltása vagy az internet leállítása. 

Mindig lesznek módok a bitcoin protokollal való interakcióra, de ez nem jelenti azt, hogy a kormányok ne szabályozhatnák a fel- és lehajtókat megnehezítve a bitcoin beszerzését, eladását és a bitcoinnal való interakciót.

Tegyük fel, hogy egy kormány általános tiltást kezdeményez, így az ellenőrzésük alá tartozó bankok nem küldhetnek többé pénzt egy bitcointőzsdére vagy nem fogadhatnak pénzt onnan. Ez korlátozná a tőzsdéken keresztül való bitcoin vásárlási és eladási lehetőségeinket, és az érintett ország méretétől függően a bitcoin ára valószínűleg némileg csökkenne. De ez azt nem akadályozná, hogy peer-to-peer módon bitcoint küldjünk/fogadjunk közvetlenül egymás közt.

Összefoglalva: sokan népszerűsítik a bitcoint mint nagyszerű portfólió-diverzifikálót, digitális aranyat, egészséges pénzt vagy megtakarítási eszközt. Emellett nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy ez egy nagyon volatilis eszköz, ezért személyes kockázattűrés alapján kell megfelelően meghatároznunk, hogy a megtakarításunk hány százalékát tegyük bele úgy, hogy nyugodtan tudjunk aludni. Ez azt jelenti, hogy a bitcoin mindenkinek mást és mást jelent attól függően, hogy ki milyen kockázattűrő képességgel, célokkal, életkorral és személyes körülményekkel rendelkezik.

Ez a bitcoinról szóló rész valamivel hosszabb, mint a többi eszközosztályról írtak. Mivel a bitcoin egy új eszközosztály, sok árnyalatát érdemes megérteni. Ezért fontosnak tartottunk néhány kevésbé ismert fogalmat ismertetni.

Megjegyzés egyéb kriptovalutákról

Ahogyan azt “A pénz evolúciója” részben kiemeltük, amikor az emberek a bitcoinról beszélgetnek, gyakran szóba kerül a többi kriptovaluta is. Véleményünk szerint az egyre nagyobb számban elérhető kriptovaluták különböző dolgokat igyekeznek elérni a befektetési lehetőségek tekintetében.

Az imént feltártuk, hogy a bitcoin milyen jól használható kemény pénzként és vagyonmegőrzőként. Ezzel szemben a legtöbb kriptovaluta egész más dolgokra alkalmas, például megpróbálja eltávolítani a központosított entitásokat a pénzügyekből, közösségi tokenek irányítási modelljét vezeti be, vagy okosszerződéseket hoz létre. 

Bár igaz, hogy nagy mennyiségű vagyont képeztek alternatív kriptovalutákban, e tanfolyam céljaira nézve véleményünk szerint ez az eszközosztály túl fiatal, rendkívül spekulatív és még nem bizonyított eleget ahhoz, hogy életképes opciónak tekintsük, amely potenciális fedezetként szolgálhat számos általunk leírt problémával szemben.


További információkért ajánljuk:

“The Basics of Bitcoins and Blockchains” – Lewis Antony

Be your own bank” – Daz Bea

Bitcoin Basics — Bitcoin is better than Gold. The Difficulty-Adjustment” – Daz Bea

Bitcoin Basics: Blockchain, hashing & mining….oh my!” – Daz Bea

Bitcoin Basics: Key’s, Signatures, Addresses and Seed-Phrases — Hug a nerd today!” – Daz Bea

Bitcoin Basics: Wallets — it’s not what you think” – Daz Bea


Források:

 1. BitBo. Bitbo | Real-Time Bitcoin Dashboard, 2022, https://bitbo.io/. Accessed 31 January 2022.
Bitcoin (btc)

Arany

Az arany vitathatatlanul az első egészséges pénzforma, és az egyetlen olyan pénzügyi eszköz, amely nemcsak az elmúlt száz évben, hanem az elmúlt évezredek során bizonyított. Az arany a hagyományos befektetési portfólió egyik alapeleme, amióta csak léteznek pénzügyi piacok. Ezenkívül sok generáción keresztül kiszámítható értéktároló volt, és emberek millióinak segített megőrizni vásárlóerejüket.

Az arany előnyei

Szűkösség

A szűkösség volt az a meghatározó tényező, amely lehetővé tette, hogy az arany lassan azon nagyra becsült vagyontárggyá váljon, ami ma. Bár nem tudjuk, hogy mennyi arany létezik a Földön, egy dolgot biztosan tudunk, mégpedig azt, hogy hihetetlenül nehéz hozzájutni. Remélhetőleg mostanra már eléggé nyilvánvalóvá váltak a szűkösség előnyei, különösen az inflációs rendszerünk melléktermékeiről szóló hosszas fejtegetéseink után, mely rendszer igencsak szűkösség híján van. Az arany korlátozott kínálata kiküszöböli azt a lehetőséget, hogy nagy mennyiségű fénylő anyaggal árasszák el a piacot, és ez segít stabilizálni az árát. Végső soron az ember biztos lehet abban, hogy ha tőkéje egy részét aranyban tárolja, hosszú távon képes lesz megőrizni a vásárlóerejét. 

Inflációs fedezeti története

A Bitcoint leszámítva az arany egyedülállósága abban rejlik, hogy kis mennyiségben könnyen tudjuk saját magunk őrizni. A legtöbb pénzügyi eszközzel ellentétben ez azzal a jelentős előnnyel jár, hogy nincs partnerkockázata. Mint már említettük, stresszes időkben illetve jelentős infláció idején a befektetők a tőkéjük védelmére ügyelnek. Ennek eredményeként a befektetők nagy része a kockázat minimalizálására törekszik, és olyan eszközökbe allokál, amelyek minimalizálják a partnerkockázatot. Ez általában jó hír az arany számára, mivel kiváló helyzetben van a biztonságos otthont kereső, beáramló tőke befogadására. Történelmileg az arany jól teljesít alacsony kamatok és magas infláció idején. Ez általában az arany árának emelkedését eredményezi. Végső soron az arany már bizonyított a vásárlóerő megőrzése terén, valamint a téren is, hogy stressz és infláció idején más eszközöknél jobban teljesít. Ez teszi az aranyat nagyszerű portfóliófedezeti és diverzifikációs eszközzé. 

Felügyelet

Amint arra a fenti bekezdésekben utaltunk, az arany az egyik olyan pénzügyi eszköz, amelyre teljes körűen felügyelhetünk. Mit jelent ez? Az arany akkor tekinthető bemutatóra szóló eszköznek, ha fizikailag birtokoljuk. Amikor a kezünkben tartjuk azt a nagy, nehéz fémdarabot, (elméletileg) más nem tarthat igény arra az aranyra. A miénk, és erőszak nélkül nem lehet elvenni tőlünk. Amikor az aranyunk fizikai birtokában vagyunk, nincs szükségünk megbízható harmadik félre. Ezért amint az arany a birtokunkba kerül, az azzal kapcsolatos tranzakció megtörtént, véglegesnek és visszafordíthatatlannak tekinthető. Ez azért előnyös, mert sok alternatív eszköz, amelybe befektethetünk, egy mögöttes eszköz származéka, vagy egy harmadik félre van szükségünk ahhoz, hogy megtartsuk a pozíciónkat. Gazdasági válság idején, a harmadik fél tönkremenetele esetén, vagy ha a származtatott termékünk egy a sok olyan közül, melyek ugyanazon pénzügyi eszközre tartanak igényt, akkor lehet, hogy nincs szerencsénk. Nem sok más pénzügyi eszköz rendelkezik ilyen előnnyel.

Ugyanakkor említésre méltó, hogy a fentiek csak kis mennyiségű aranyra érvényesek. Nagyobb mennyiség esetén felmerül a kérdés, hogy vajon biztonságban érzem-e magam, ha személyesen tárolom az aranyamat? Megvannak-e a szükséges erőforrásaim ahhoz, hogy biztonságosan vigyázzak rá?

Központi banki állományok

Ha meg akarunk győződni az arany pénzügyi eszközként betöltött szerepéről, elég ha vetünk egy pillantást a monetáris politikáért felelős intézményekre, a központi bankokra. A mai napig a legtöbb központi bank rendelkezik aranytartalékkal, és a jelenlegi gazdasági környezetben egyre inkább növelik ezeket a tartalékokat. Zűrös időkben sokan azt teszik, amit a központi bankok: aranyat halmoznak fel. 

Ipari felhasználás

Az aranyara legtöbben hajlandóak nagyszerű értéktárolóként tekinteni. Hogy kiváló ékszerként elismert, mindenki számára természetes. Ugyanakkor kevésbé ismert az, hogy nagymértékben használják gyártási és ipari célokra: az arany 37%-át1  elektronikai termékek gyártása során használják fel. Ez az ipari felhasználás egyedülálló előnyt jelent az arany számára, mivel az, hogy az arany nem csupán értéktárolóként funkcionál, egyben padlót szab az arany árának. Mivel az arany ipari fém, árának csökkenésével az iránta való ipari kereslet megnő. Ez a keresletnövekedés elméletileg padlót szab az arany árának. Ha az arany pusztán monetáris fém lenne (csak értéktárolóként használnák), akkor áreséskor korlátozott kereslet támasztaná alá az árát. Ez az egyedülálló tulajdonság teszi az aranyat nagyszerű eszközzé a portfólió volatilitásának és a stresszhelyzetekben a lefelé irányuló kitettségnek a csökkentésére. 

Az arany hátrányai

Aranyfedezetű papírpiac

A fizikai aranyról a papíraranyra való áttérés fokozta a hordozhatóságot (a papír könnyebb volt, és nagy mennyiségű aranyat tudott képviselni), az oszthatóságot (a papírarany növekményei hatékonyabban tudtak különböző árakat kiszolgálni) és a helyettesíthetőséget (a szuverén hatóság által kibocsátott aranybizonylatok egymásra cserélhetők voltak, anélkül, hogy az arany „tisztaságát” meg kellett volna erősíteni). Ezáltal sokkal könnyebbé vált az arany beszerzése és a vele való tranzakciók lebonyolítása. 

Ugyanakkor az aranyfedezetű papír könnyebben manipulálható, mégpedig az által, hogy az a központi hatóság, amely hivatott garantálni az értékét, egész egyszerűen több bizonylatot bocsát ki, mint amennyi arannyal rendelkezik, ezzel hígítva  értékét és vásárlóerejét. Sajnálatos módon a papír használata az egykor hagyományos, szűkös vagyontárgyat modern, frakcionált vagyontárggyá változtatta. Mit értünk ez alatt? A központi bankokat nem ellenőrzik. Ezért amikor aranykészleteikről nyilatkoznak, lehetőségük van arra, hogy az IOU-kat (“I owe you”) is belevegyék. Ez lehetővé teszi számukra, hogy aranyat adjanak el a piacon, lenyomva az árát, amennyiben szándékukban áll, hogy ezt az aranyat később visszakapják.

Hogyan működik ez? Amikor ezek a központi bankok nyilvántartásba veszik teljes aranytartalékukat, ezeket az IOU-kat a tartalékaik részeként számolják el. Valójában az aranyat megduplázták. A központi bank mérlegében IOU-ként szerepel, és eladták az általános piacon. Végső soron nem tudjuk bizonyítani, hogy mennyi arany van valójában, mivel nem tudjuk biztosan megmondani, hogy ki mit birtokol.   

Tényleg számít ez az elszámoltathatóság hiánya? Az elszámoltathatóság hiánya az aranyban egy jelentős problémához, az úgynevezett árlenyomáshoz vezet. Ha az emberek azt hiszik, hogy valamiből véges mennyiség van, de a valóságban a kínálat mesterségesen fel van fújva, az lenyomja a keresletet. Mivel az árak emelkedése mögött a kereslet a hajtóerő, a kereslet elfojtása az árak lenyomását eredményezi. Végső soron a legtöbb ember azért vásárol aranyat, hogy portfóliójának fedezetét biztosítsa arra az esetre, ha nehéz idők jönnek. A problémát jelen esetben az okozza, hogy nem tudhatjuk, hogy az arany hogyan fog reagálni, képes-e teljesíteni portfóliófedezeti feladatát, mivel nem tudjuk, hogy mennyi arany van összesen, illetve hogy mennyi bizonylat van kibocsátva erre a bizonytalan mennyiségű aranyra.

Ármanipuláció 

A fenti mesterséges kínálattal kapcsolatos problémán túlmenően az arany határidős piacainak bevezetésével nagymértékű ármanipulációnak is tanúi lehettünk. Leegyszerűsítve, ha korábban le akartuk nyomni az arany árát, akkor aranyat kellett vásárolnunk, ami felhajtotta az arany árát, hogy aztán eladjuk az aranyat, hogy lenyomjuk az árát. Ez nem volt igazán hatékony. Az arany határidős ügyletek feltalálásával a fedezeti alapok határidős ügyleteken keresztül befolyásolhatták az arany árát anélkül, hogy valaha is rendelkeztek volna arannyal. Ez önmagában nem ad okot aggodalomra; azonban olyan cégeket, mint a JP Morgan2 rajtakaptak, hogy „elárasztották a származtatott piacokat olyan megbízásokkal, amelyeket a kereskedők nem szándékoznak végrehajtani, hogy másokat becsapva az árakat a kívánt irányba mozdítsák”. Ez azt eredményezte, hogy aztán a JP Morgan 920 millió dolláros bírságot fizetett helytelen magatartás és piaci manipuláció miatt. 

Árkannibalizáció

Mivel az arany természetes erőforrás, ára hajlamos befolyásolni kínálatát, és fordítva. Ha például az arany ára emelkedni kezd, az aranybányászati műveletek bevételei is növekednek. A bevételek növekedésével az aranybányászati műveletek szét tudnak ágazni, és olyan költségesebb területeken is bányászhatnak, ahol egyébként veszteséges lenne. Így minél magasabbra emelkedik az ár, annál erősebb az ösztönzés, hogy többet bányásszanak. A megnövekedett bányászat hátránya, hogy növeli a piacon lévő aranykínálatot, ami lefelé irányuló nyomást gyakorol az arany árára.

Másfelől ha az arany ára csökkenni kezd, az aranybányászat kevésbé lesz nyereséges. Egy ponton a bányászat veszteségessé válik, és azokon a területeken, ahol a kitermelés költségei magasabbak, nem tudnak tovább bányászni. Ez a piacra kerülő aranykínálat csökkenését okozza, ami csökkenti az árlenyomást, és lehetővé teszi, hogy az árak újra könnyebben emelkedjenek. 

Ezzel együtt az aranykínálat bővülése és szűkülése tud előnyös lenni az árak csökkenése idején, ugyanakkor áremelkedéskor jelentős ellenszelet is jelenthet.  

Letétkezelés

Kiemeltük, hogy a letétkezelés a befektetési arany egyik fő előnye, de az önálló letétkezelés bizony kihívásokat is jelenthet. Ezen kihívások közé tartozhatnak az alábbiak, a teljesség igénye nélkül:

 • Hogyan tároljuk?
 • Hol tároljuk?
 • Hogyan tartjuk biztonságban?
 • Kell-e biztosítani?

Ezek a kockázatok annál súlyosabbá válnak, minél több vagyont tárolunk aranyban. Mennyi vagyont tartunk szívesen otthonunkban? Mi lesz, ha kirabolnak minket? Ezek a kérdések akkor merülnek fel, amikor az arany önálló kezeléséről gondolkodunk. 

Felmerülhet a kérdés, hogy mi lenne, ha inkább egy megbízható személyre bíznánk? Amint azt már hosszasan ecseteltük, ha nagyobb gazdasági stresszhelyzet lép fel, a teljes veszteség kockázatával kell szembenéznünk, ha az aranyunk nincs a birtokunkban. Vannak olyan módszerek, amelyekkel csökkenthetjük a harmadik félnek való kitettséget, miközben egy megbízható közvetítőre is támaszkodunk, de ez  egy sereg más kérdést vet fel, amibe mi most nem fogunk belemenni.

Arany

Következtetés

Az arany hihetetlen befektetés lehet magas infláció és alacsony kamatok idején… feltéve, hogy kellő körültekintéssel járunk el. Arany vásárlásakor tisztázzuk magunkban, hogy mi vele a szándékunk (pl. portfóliónk fedezése stresszes időkben, a portfólió diverzifikációjának növelése stb.)! Ha gazdasági visszaesés elleni fedezetként veszünk aranyat, érdemes minimalizálni a partnerkitettséget, hogy bedőlés esetén közvetlenül hozzáférjünk saját aranyunkhoz. Lehet hibátlan tervünk, de mit sem ér, ha azt rosszul visszük véghez.

*Széljegyzet: A tanfolyam során a széles körben ismert elsődleges pénzügyi eszközökhöz ragaszkodtunk. Ugyanakkor nehéz az aranybefektetés előnyeiről beszélni az ezüst említése nélkül. Az ezüstbefektetés sok olyan előnyt és hátrányt tükröz, melyeket itt az aranynál tárgyalunk, de az ezüstre nagyobb volatilitás jellemző, mely jelentősebb és kiszámíthatatlanabb árfolyam mozgással jár.

További információkért ajánljuk:

“The New Case for Gold” – James (Jim) Rickards

“Guide to Investing in Gold & Silver”– Mike Maloney

“Resource Market Millionaire” – Marin Katusa (Free Book)

Források:

 1. King, Hobart M., and Drew Noel. “Uses of Gold in Industry, Medicine, Computers, Electronics, Jewelry.” Geology.com, https://geology.com/minerals/gold/uses-of-gold.shtml. Accessed 29 January 2022.
 2. Robinson, Matt, and Tom Schoenberg. “JPMorgan pays $920 million, admits misconduct over market manipulation.” Philadelphia Inquirer, 29 September 2020, https://www.inquirer.com/business/jpmorgan-chase-bank-gold-silver-prices-fine-futures-spoofing–20200929.html. Accessed 29 January 2022.